بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در سخنرانی اخیر خود در پارلمان اسرائیل، برنامههای دولتش برای مقابله با جمهوری اسلامی ایران را تشریح کرده است. او در این سخنرانی به سه تهدید عمده از سوی جمهوری اسلامی اشاره کرده که به گفته وی، اسرائیل مصمم است با آنها مقابله کند.
بر اساس گفته نتانیاهو، تهدید گروههای نیابتی جمهوری اسلامی مانند حزبالله و حماس، تهدید موشکی، و تهدید برنامه هستهای ایران، سه تهدیدی هستند که اسرائیل قصد دارد با آن مقاله کند.
نتانیاهو در این سخنرانی توضیح داده چگونه اسرائیل طی سال گذشته با گروههای نیابتی ایران مقابله کرده است.
به گفته نخستوزیر اسرائیل، این کشور پس از حمله حماس به اسرائیل در سال گذشته، سه هدف را دنبال کرده است: پایان دادن به سلطه حماس بر نوار غزه، بازگرداندن گروگانهای اسرائیلی و جلوگیری از تهدیدات حماس از خاک غزه.
او مدعی شد که دولت اسرائیل توانسته تا حد زیادی توان نظامی حماس را نابود کند، فرماندهان ارشد آن از جمله اسماعیل هنیه و یحیی السنوار را به قتل برساند و عملیاتهای نظامی خود را بدون همراهی کامل دولت بایدن پیش ببرد.
اما با بازگشت دونالد ترامپ به قدرت، اسرائیل در برخورد با تهدیدات حماس دست بازتری خواهد داشت و به تلاشهایش برای نابودی کامل تواناییهای این گروه ادامه میدهد.
نتانیاهو همچنین وضعیت اسرائیل در برابر حزبالله را شرح داد. حزبالله یک روز پس از حمله حماس در اکتبر ۲۰۲۳، حملات راکتی خود به شمال اسرائیل را آغاز کرد تا فشار اسرائیل بر حماس را کاهش دهد.
جمهوری اسلامی نیز حزبالله را تشویق میکرد تا این مسیر را ادامه دهد. با این حال، اسرائیل به جای کاهش فشار بر حماس، هشدارهای جدی به حزبالله ارسال کرد و در نهایت، بدون توجه به فشارهای دولت بایدن، حملات گستردهای علیه این گروه آغاز کرد.
برخلاف تصور عمومی درباره قدرت نظامی حزبالله، اسرائیل نه تنها توانست توان موشکی و راکتی این گروه را نابود کند، بلکه فرماندهان ارشد آن، از جمله حسن نصرالله و هاشم صفیالدین را نیز در عملیاتهای دقیق و با استفاده از بمبهای سنگرشکن در بیروت از میان برد.
نتانیاهو توضیح داد که اسرائیل همچنان به بمباران شدید مواضع حزبالله در لبنان ادامه میدهد و دو شرط اصلی برای آتشبس تعیین کرده است:
عقبنشینی حزبالله از مرزهای لبنان و اسرائیل و استقرار در پشت رودخانه لیتانی و استقرار ارتش لبنان در مناطق مرزی.
او افزوده اسرائیل به آتشبس صرفا بر روی کاغذ اکتفا نخواهد کرد و در صورت هرگونه اقدام نظامی مجدد از سوی حزبالله، واکنش نظامی شدیدی نشان خواهد داد. همچنین، اسرائیل تاکید کرده که اجازه نخواهد داد ایران از طریق سوریه، مجددا حزبالله را مسلح کند و به بمباران کاروانها و تاسیسات تسلیحاتی در سوریه ادامه خواهد داد.
نتانیاهو در ادامه سخنرانی خود اعلام کرد که اسرائیل اکنون آماده است که تمرکز خود را به «تهدید اصلی» یعنی جمهوری اسلامی ایران معطوف کند. با بازگشت ترامپ به قدرت، فرصت مناسبی برای برخورد با برنامههای موشکی و هستهای ایران فراهم شده است. اسرائیل تاکنون توانسته است برخی از تاسیسات موشکی و هستهای جمهوری اسلامی را هدف قرار دهد و سامانههای دفاعی اس-۳۰۰جمهوری اسلامی را که بهسختی از روسیه خریداری شده بود، بهطور کامل منهدم کند.
علیرغم ادعاهای مقامات جمهوری اسلامی درباره قدرت سامانههای پدافندی خود، اسرائیل توانسته است به اهداف نظامی در ایران حمله کند بدون اینکه این سامانهها عملکرد قابل توجهی داشته باشند.
جمهوری اسلامی اکنون در تنگنای سختی قرار دارد: اگر پاسخ نظامی به اسرائیل دهد، احتمالاً با حملات شدیدتر و گستردهتری مواجه خواهد شد. اگر پاسخ ندهد، هم در بین طرفدارانش با انتقادات شدید مواجه خواهد شد و هم اعتبارش نزد گروههای نیابتیاش تضعیف میشود.
نتانیاهو تأکید کرده که اسرائیل برای هرگونه پاسخگویی جمهوری اسلامی آماده است و فرمانده ارتش اسرائیل نیز هشدار داده که در صورت هرگونه اقدام از سوی جمهوری اسلامی، اسرائیل پاسخ سختی خواهد داد که برای ایران غیرقابل تصور باشد.
با توجه به سخنان نتانیاهو، به نظر میرسد اسرائیل از تضعیف حماس و حزبالله به عنوان مقدمهای برای مقابله با جمهوری اسلامی استفاده کرده است. او تأکید کرده که این بهترین فرصت برای از بین بردن برنامههای موشکی و هستهای ایران است، چرا که بازگشت ترامپ به قدرت شرایط را برای اقدامات سختگیرانهتر اسرائیل فراهم کرده است.
به همین دلیل ممکن است در صورت تشدید درگیری؛ اسرائیل در گامهای بعدی در پنج سطح بالاتر به جمهوری اسلامی حمله کند. اول حمله گستردهتر به مراکز نظامی؛ دوم حمله به تاسیسات نفتی و زیرساختهای اقتصادی، سوم حمله به تاسیسات هستهای؛ چهارم تلاش برای کشتن فرماندهان سپاه پاسداران و پنجم تلاش برای کشتن مقامات ارشد سیاسی از جمله علی خامنهای.
مراد ویسی