رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران، روز یکشنبه ۴ آذر، با اشاره به آمار نگران کنندۀ مبتلایان به ایدز در این کشور، هشدار داد که «انتقال اچآیوی از طریق روابط جنسی در ایران افزایش یافته است».
لادن عباسیان رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، روز یکشنبه ۴ آذر، با اشاره به وضعیت مبتلایان به ویروس ایدز (HIV) در این کشور گفت: «طبق آخرین آمار در سال جاری، تست اچآیوی ۲۴ هزار و ۷۶۰ نفر مثبت شده است اما تخمین زده میشود که ۴۴ هزار نفر اچآیوی مثبت داشته باشند».
وی افزود: «۱۹ درصد از ۲۴ هزار و ۷۶۰ نفری که اچآیوی مثبت دارند را زنان تشکیل میدهند و این درصد در آمار ۶ ماهه نخست سال سال جاری به ۳۲ درصد میرسد بنابراین الگوی انتقال اچآیوی که قبلاً در مردان بوده الان زنان را نیز شامل شده است».
رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران، تصریح کرد: «۷۳ درصد از افرادی که تست اچآیوی مثبت داشتهاند را گروه سنی ۲۰ تا ۴۵ سال تشکیل میدهند بنابراین باید این گروه سنی هدف اصلی اطلاع رسانی و تشخیصها باشند».
وی در ادامه هشدار داد: «انتقال اچآیوی از طریق روابط جنسی افزایش یافته است به طوری که ۲۸ درصد از ۲۴ هزار و ۷۶۰ نفری که تست اچآیوی مثبت داشتهاند، از طریق روابط جنسی به این ویروس مبتلا شدهاند و این درصد در آمار ۶ ماهه نخست سال جاری، به ۶۵ درصد میرسد بنابراین تغییر الگوی ابتلا را شاهد هستیم».
رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران همچنین تصریح کرد که ۵۳ درصد از افرادی که مبتلا به اچآیوی مثبت هستند را مصرفکنندگان به مواد مخدر تشکیل میدهند و ۱۰ درصد از مبتلایان در آمار ۶ ماهه نخست سال جاری، اعتیاد تزریقی داشتهاند.
با این حال، آمار دقیق ابتلا به ویروس اچآیوی و بیماری ایدز در ایران بهطور دقیق مشخص نیست. وزارت بهداشت ایران سال گذشته اعلام کرده بود که ۴۶ هزار و ۳۲۰ مورد ابتلا به اچآیوی در این کشور ثبت شده است و ۲۲ هزار و ۴۱۵ نفر در اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست دادهاند.
مینو محرز رئیس پیشین مرکز تحقیقات ایدز ایران نیز پیش از این گفته بود که «آمار واقعی مبتلایان به ایدز سه تا چهار برابر آمار دولتی است زیرا این آمار مختص کسانی است که به مراکز درمانی مراجعه میکنند در حالیکه جمعیت در خطر ما کسانی هستند که بیماری خود را اعلام نمیکنند یا از بیماری خود آگاه نیستند».
وی بیشترین عامل بروز اچآیوی در ایران را رابطۀ جنسی نامطمئن دانسته و گفته است: «موج اول بیماری ایدز در ایران با فرآوردههای خونی آلوده وارداتی در سالهای ۶۲ و ۶۳ آغاز شد و اولین کاری که ایران برای مقابله با گسترش این ویروس انجام داد، کنترل خون در همان اوایل پاندمی بود.»
او با بیان اینکه موج دوم ایدز از طریق مصرف تزریقی مواد مخدر آغاز شد، همچنین گفته است: «بررسیهای انجام شده در سالهای اخیر نشان میدهد که الگوی انتقال بیماری ایدز از اعتیاد تزریقی به انتقال از طریق ارتباطات جنسی تغییر کرده است؛ بهگونهای که حدود ۹۹ درصد افراد از طریق رابطه جنسی مبتلا به این بیماری می شوند.»
بنا به گفتۀ کارشناسان، در حالیکه بیش از ۴۰ سال از شروع همهگیری جهانی ایدز میگذرد، اما هنوز هیچ درمان قطعی و یا واکسنی برای پیشگیری از این ویروس کشف نشده است.
انتقال اچآیوی تنها از طریق تماس جنسی نامطمئن، خون و فرآوردههای خونی و اعتیاد تزریقی امکانپذیر است.