مقام نظامی ارشد بریتانیا: اسرائیل تقریباً کل پدافند هوایی جمهوری اسلامی را منهدم کرده

By | ۱۴۰۳-۰۹-۱۵

رئیس ستاد نیروهای مسلح بریتانیا می‌گوید اسرائیل در حملهٔ تلافی‌جویانهٔ خود به ایران که با جنگنده‌های اف ۳۵ صورت گرفت، «تقریباً تمامی» سامانهٔ دفاع هوایی جمهوری اسلامی را از «بین برد».

دریاسالار تونی راداکین روز چهارشنبه ۱۴ آذر در یک سخنرانی در «مؤسسه سلطنتی خدمات نظامی» در لندن، افزود اسرائیل در عملیات اخیر در ایران توان تولید موشک‌های بالستیک ایران را برای یک سال آینده نابود کرده است.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، دو هفته پیش در یک سخنرانی در کنست با اشاره به نتایج عملیات کشورش در ایران، گفت چهار سامانه دفاع هوایی، سایت تولید سوخت جامد برای موشک‌های بالستیک و «بخشی خاص از برنامهٔ هسته‌ای ایران» هدف قرار گرفت و آسیب دید.

سخنان دریاسالار راداکین نخستین اظهار نظر یک مقام ارشد نظامی در غرب در تأیید گفته‌های نخست‌وزیر و گزارش‌های ارتش اسرائیل درباره عملیات این کشور در روز پنجم آبان است.

به گزارش بیزنس اینسایدر، رئیس ستاد نیروهای مسلح بریتانیا همچنین اولین مقام نظامی بلندپایه در غرب است که استفاده اسرائیل از هواپیماهای نسل پنجم در عملیات علیه جمهوری اسلامی ایران را تأیید کرده است.

جمهوری اسلامی ایران با گذشت شش هفته هنوز در مورد عواقب عملیات اسرائیل گزارش روشنی منتشر نکرده و تنها وعدهٔ تلافی‌جویی داده است.

دریاسالار راداکین گفت اسرائیل در آن عملیات از بیش از ۱۰۰ فروند جنگنده استفاده کرد که «کمتر از ۱۰۰ مهمات» با خود داشتند. او به نوع مهمات اشاره نکرد اما رسانه‌های اسرائیل آن را بمب‌های سنگین از مدل‌های مختلف توصیف کرده بودند.

به گفته رئیس ستاد نیروهای مسلح بریتانیا، هواپیماهای اسرائیلی «در موج نخست (حتی) بدون ورود به شعاع ۱۰۰ مایلیِ اهداف مورد نظر، تقریبا کل سامانه پدافند هوایی ایران را منهدم کردند».

اسرائیل اعلام کرده بود در آن عملیات جنگنده‌ها در سه موج اقدام کردند؛ در موج نخست سامانه‌ٔ پدافند هوایی ایران را منهدم و سپس در دو موج بعدی، اهداف مورد نظر را بمباران کردند. رسانه‌های اسرائیل از عملیات نیروی هوایی کشورشان علیه ۲۰ تا ۲۳ مکان مشخص در نقاط مختلف ایران نام برده بودند.

اسرائیل اما هنوز ورود عملی جنگنده‌ها به حریم هوایی ایران را عامدانه در ابهام نگاه داشته است؛ نه تأیید کرده و نه رد می‌کند.

اظهارات دریاسالار راداکین ظاهرا به این مفهوم است که بعد از موج نخست حملات و اطمینان اسرائیل نسبت به انهدام سامانه‌های پدافند هوایی ایران، ممکن است جنگنده‌های اسرائیلی برای بمباران اهداف بعدی وارد آسمان ایران شده باشند.

سامانه‌های نابود شده همگی از نوع روسی اس‎ ۳۰۰ بودند. یک مقام ارشد نظامی اسرائیلی گفته بود انهدام این سامانه‌ها برای روسیه نیز یک افتضاح به بار آورده و دیگر کشوری در جهان علاقه‌ای به خرید این سامانه نشان نخواهد داد.

به گفته رئیس ستاد ارتش بریتانیا، اسرائیل توان ایران برای تولید موشک‌های بالستیک را برای یک سال از بین برده و تهران را در نحوه واکنش خود با یک «سردرگمی راهبردی» روبه‌رو کرده است.

او گفت اسرائیل «قدرت» این جنگنده رادارگریز اف‌‍ ۳۵ را با «هدف‌گیری فوق‌العاده (بر اساس) اطلاعات درخشان» نشان داد.

دریاسالار راداکین افزود این نوع عملیات اسرائیل «مزیت نامتناسب روش‌های مدرن جنگ» را هم به تصویر کشید.

او این را نیز گفت که جهان در آستانهٔ «سومین عصر هسته‌ای» ایستاده که این دوران نه با توان بازدارندگی یا خلع سلاح بلکه «با گسترش تسلیحات و فناوری‌هایی که تحول‌آفرین هستند»، تعریف می‌شود.

اسرائیل از شش سال پیش استفاده عملیاتی از جنگنده‌های اف‌ ۳۵ را اعلام کرد و تا کنون چند اسکادران آن را از جمله برای مقابله با برنامه هسته‌ای ایران عملیاتی کرده است. اسرائیل از آمریکا برای خرید جنگنده‌های مشابه جهت افزایش شمار اسکادران‌های این نوع هواپیماهای جنگی و رساندن ‌آن‌ها به ۷۰ فروند اقدام کرده است.

خلبانان اسرائیلی سال‌ها برای عملیات در ایران در آسمان کشورهایی مانند قبرس، یونان و ایتالیا تمرین کرده بودند.

بنیامین نتانیاهو پس از عملیات پنجم آبان چند بار تکرار کرده که هدف اصلی کشورش پس از وارد کردن ضربات شدید ۱۴ ماه اخیر به گروه‌های نیابتی ایران در منطقه، جلوگیری از دستیابی ایران به برنامه هسته‌ای است. نیروی هوایی اسرائیل اعلام کرده برای انجام هر مأموریت آتی از سوی دولت این کشور آمادگی دارد.

رسانه‌های غربی اظهارات رئیس ستاد نیروهای مسلح بریتانیا در مورد توان بالای نظامی جنگنده‌های اف ۳۵ را نوعی واکنش به اظهارات ایلان ماسک نیز توصیف کردند.

آقای ماسک، مالک کمپانی‌های تسلا و اسپیس ایکس و مشاور ارشد دونالد ترامپ که از سوی رئیس‌جمهور منتخب همراه با یک کارآفرین مشهور دیگر برای اداره یک نهاد تازه‌ جهت افزایش کارآیی و کاهش هزینه‌های دولت فدرال آمریکا منصوب شده، به تازگی از برخی طرح‌های تسلیحاتی پنتاگون و مشخصا نسل پنجم جنگنده‌ها انتقاد کرد.

او در شبکه اجتماعی ایکس، که خودش مالک آن است، نوشت جت‌های جنگنده سرنشین‌دار در عصر پهپادها منسوخ شده و تنها موجب کشته شدن خلبانان می‌شوند. او مشخصاً به اف ۳۵، ساخت کارخانه‌های شرکت آمریکایی لاکهید مارتین اشاره کرد و حامیان ساخت این جنگنده‌ها را «ابله» نامید. ایلان ماسک همچنین اقدام به طراحی یک هواپیمای ویژه کرد، اما کارشناسان امور هوایی به سرعت اظهارات او را رد کردند.

رئیس ستاد نیروهای مسلح بریتانیا در سخنان روز چهارشنبه خود در لندن ظاهراً در واکنش تلویحی به اظهارات ایلان ماسک گفت در عملیات اسرائیل با استفاده از جنگنده‌های یادشده همه جنگنده‌ها و خلبانان سالم به مأموریت خود پایان دادند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *