سرگردانی حدود ۵۰۰ ایرانی در لاذقیه پس از بسته شدن فرودگاه دمشق؛ «زائر مذهبی یا مستشار حکومتی»؟

By | ۱۴۰۳-۰۹-۱۹

یک روز پس از سرنگونی بشار اسد توسط نیروهای مخالف، رسانه‌های ایران از سرگردانی ایرانیانی که برای سفر و دیدن مقبره دختر امام سوم شیعیان به سوریه سفر کرده‌اند خبر می‌دهند.

خبرگزاری ایلنا در گزارشی خبر داده که با وجود اوضاع ناپایدار سوریه در طول روزهای اخیر گروهی از ایرانیان با «کاروان‌های غیرمجاز» در این ایام هم به سفر خود ادامه داده و راهی سوریه شده‌اند. این در حالی است که فرودگاه بین‌المللی دمشق بسته شده و این زائران سرگردان مانده‌اند.

بر اساس گزارش رسانه‌های ایران در حال حاضر حدود ۵۰۰ تن از شهروندان ایرانی در فرودگاه لاذقیه حضور دارند و از دو روز قبل منتظرند که پروازی آنها را به ایران بازگرداند. علاوه بر این گروهی از ایرانیان هم که به لبنان رفته بودند، پس از پایان درگیری‌ها و برقراری آتش بس خود را به سوریه رسانده‌اند اما هنوز نتوانسته‌اند پروازی برای بازگشت به کشور پیدا کنند.

حرمت‌الله رفیعی رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران با تایید حضور گردشگران زیارتی در سوریه گفته است که برخی از این افراد تنها چند روز پیش از سقوط اسد به سوریه رفته بودند. این در حالی است که روند تحولات از آغاز تا سقوط اسد ۱۱ روز به طول انجامید. این مقام در امور جهانگردی همچنین اضافه کرده که «تورهای غیرمجاز هیچ مسئولیتی در قبال حفظ امنیت گردشگران ندارند و حتی به هشدارهای سفر نیز توجه نمی‌کنند.»

با توجه به فضای امنیتی که سوریه در طول سالهای اخیر داشته و به یکی از مراکز اصلی رفت و آمد فرماندهان سپاه پاسداران تبدیل شده مشخص نیست این تورهای به گفته مسئولان غیرمجاز با مسئولیت کدام بخش‌ها و نهادها نسبت به هماهنگی و ارسال گردشگران مذهبی به سوریه اقدام کرده‌اند. از سوی دیگر مشخص نیست که این ادعای مقامات ایرانی صحت داشته باشد. آنچه مسلم است با توجه به وضعیت امینتی حاکم بر سوریه و لبنان خاصه بعد از درگیری‌های مستقیم نظامی بین ایران و سوریه فرضیه زائر بودن این افراد را تاحدودی زیر سوال می‌برد. برخی تا آنجا پیش رفته‌اند که آن‌ها را ماموران حکومتی در حال خدمت در سوریه توصیف کرده‌اند.

ابومحمد جولانی، رهبر هیئت تحریر شام که روز گذشته وارد دمشق شد در یکی از نخستین اظهار نظرهایش به ایران و روسیه حمله و مشکلات سوریه را متوجه این دو کشور دانست. مشخص نیست با وجود جو ضد ایرانی که در حال حاضر در سوریه شکل گرفته کسانی که در آنجا گرفتار مانده‌اند چه سرنوشتی پیدا خواهند کرد و چگونه این امکان را پیدا خواهند کرد که بار دیگر به خانه خود بازگردند.

این اتفاقات در حالی رخ می‌دهد که اخبار ضد و نقیضی در خصوص تخلیه سفارت ایران در دمشق منتشر شده است. مقام‌های وزارت خارجه ایران این اخبار را تکذیب کرده‌اند اما در عین حال تصاویری از حمله مخالفان به ساختمان های وابسته به جمهوری اسلامی در سوریه منتشر شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *