– به نوشته روزنامه انگلیسی «تلگراف»، فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به قدری از سقوط اسد خشمگین هستند که با مشت به دیوار میکوبند و علیه یکدیگر فریاد می زنند یا با لگد به سطلهاى زباله میکوبند. تلگراف به نقل از منبع خود تصریح کرده: «هیچیک از فرماندهان سپاه پاسداران تصور نمیکرد که رژیم بشار اسد فرو بپاشد، چون هدف آنان طی سال ها حفظ او در قدرت، نه به این خاطر که آنان عاشق وى بودند، بلکه به این دلیل بود که سپاه پاسداران میخواست نزدیک اسرائیل و حزبالله باشد.»
– روزنامه فرانسوی «لاکروآ»: «جمهورى اسلامى در مقابل فروپاشی قصر کاغذی رژیم بشار اسد، حفظ مصالح خود را به پشتیبانی از متحدی غیرقابل نجات ترجیح داد.»
– «دو روز پیش از سقوط اسد، عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی همچنان تأکید میکرد که حکومت تهران مانند همیشه با قدرت از بشار اسد و حکومت او در مقابل پیشروی گروه های مسلح دفاع میکند. اما ساعاتی پس از این سخن، دیگر اثری از رژیم اسد نبود و سفارتخانه خالی جمهوری اسلامی ایران در دمشق نیز از سوی طرفداران حاکمان جدید سوریه از بالا تا پائین تخریب شد.»
روزنامه انگلیسی «تلگراف» به نقل از منابع آگاه در ایران نوشت: پس از سقوط بشار اسد، حالا فرماندهان ارشد سپاه پاسداران یکدیگر را متقابلاً سرزنش و متهم میکنند که مسبب سقوط حکومت اسد و از میان رفتن نفوذ جمهورى اسلامى در خاورمیانه شدهاند.
همین منبع به روزنامه انگلیسی گفته است فضا به گونهای متشنج است که فرماندهان ارشد سپاه پاسداران آمادهاند با یکدیگر گلاویز بشوند.
به نوشته تلگراف، فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به قدری از سقوط اسد خشمگین هستند که با مشت به دیوار میکوبند و علیه یکدیگر فریاد می زنند یا با لگد به سطلهاى زباله میکوبند. تلگراف به نقل از منبع خود تصریح کرده: «هیچیک از فرماندهان سپاه پاسداران تصور نمیکرد که رژیم بشار اسد فرو بپاشد، چون هدف آنان طی سال ها حفظ او در قدرت، نه به این خاطر که آنان عاشق وى بودند، بلکه به این دلیل بود که سپاه پاسداران میخواست نزدیک اسرائیل و حزبالله باشد.»
از سوى دیگر، روزنامه فرانسوی «لاکروآ» در تحلیلی پیرامون علل و پیامدهای سقوط بشار اسد اشاره کرده است که سوریه تحت رهبری او، به عنوان حلقه حیاتی در «محور مقاومت» رژیم ایران در برابر اسرائیل عمل میکرد. با این حال، حکومت تهران در مواجهه با سقوط ناگزیر اسد، در نهایت تصمیم گرفت تا برای حفظ موجودیت و منافع خود، وی را در این بحران تنها بگذارد.
«لاکروآ» در عین حال به سردرگمی رهبران حکومت ایران پس از سقوط اسد اشاره کرده و نوشته: «دو روز پیش از سقوط اسد، عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی همچنان تأکید میکرد که حکومت تهران مانند همیشه با قدرت از بشار اسد و حکومت او در مقابل پیشروی گروه های مسلح دفاع میکند. اما ساعاتی پس از این سخن، دیگر اثری از رژیم اسد نبود و سفارتخانه خالی جمهوری اسلامی ایران در دمشق نیز از سوی طرفداران حاکمان جدید سوریه از بالا تا پائین تخریب شد.»
«لاکروآ» نیز مانند دیگر رسانههای بینالمللی سقوط بشار اسد را شکستی مهم برای تهران میداند زیرا حکومت ایران طی سیزده سال حمایت از رژیم بشار اسد، بیوقفه مستشار نظامی و گروههای مسلح مختلف به سوریه فرستاد و سوریه نقشی کلیدی برای انتقال سلاحهای جمهوری اسلامی به حزبالله در لبنان داشت.
«لاکروآ» افزوده: «جمهورى اسلامى در مقابل فروپاشی قصر کاغذی رژیم بشار اسد، حفظ مصالح خود را به پشتیبانی از متحدی غیرقابل نجات ترجیح داد.»
جاناتان پیرون پژوهشگر و کارشناس مسائل ایران در بروکسل به این روزنامه فرانسوی گفته: «در مقابل سقوط اجتنابناپذیر رژیم اسد، رژیم ایران حفظ و بقاء خود را ترجیح داد و در رسانههای رسمی جمهوری اسلامی یکشبه شورشیان سوریه از «تروریست» به «گروههای مشروع» تغییر نام یافتند.»
«لاکروآ» سپس نوشته: «حمله هفتم اکتبر حماس به اسرائیل در سال ٢٠٢۳ سرانجام سقوط متحد رژیم ایران را تسریع کرد. متحدی که در مقابل بمبارانهای اسرائیل نمیتوانست روی کمک و پشتیبانی حزبالله حساب کند که خود در نتیجهی حملات اسرائیل بسیار ضعیف شده است.»
به گفتهی کارشناس بلژیکی، جمهوری اسلامی نیز نمیتوانست به رژیم سوریه اتکاء کند و به همین خاطر به داخل مرزهای خود عقبنشینی کرد.
برنارد هورکد کارشناس فرانسوی مسائل ایران نیز به «لاکروآ» گفته است که علت این عقبنشینی این است که حکومت ایران پیش از هر چیز در پی برچیده شدن تحریمهای اقتصادی غرب است.
او تأکید کرده: رژیم «ایران امروز زیر فشار بحران کمرشکن اقتصادی خُرد شده و به همین دلیل اولویت این رژیم نجات اقتصادی جمهوری اسلامی است و نه نجات اسد، حزبالله و یا حوثىهاى یمن.»
به ادعای برنارد هورکد، حکومت ایران ترجیح داد که بجای فرار سراسیمه از سوریه، به صورت آرام از این کشور خارج شود.
«لاکروآ» در پایان نوشته: «اکنون پرسش این است که با فرو ریختن محور تهران- دمشق، آیا حکومت ایران قادر است برای خروج از انزوا وارد مذاکره و گفتگو با آمریکای دونالد ترامپ شود؟»
سخنگوی دولت جمهوری اسلامی، فاطمه مهاجرانی، سه شنبه دهم دسامبر گفت: «تهران در سه روز گذشته چهار هزار نفر از اتباع ایرانی را به وسیله هواپیماهای ماهانایر [متعلق به سپاه پاسداران] به ایران منتقل کرده است.»