مسعود پزشکیان: روزی ۳۰ میلیون لیتر سوخت از ایران قاچاق می‌شود

By | ۱۴۰۳-۱۰-۱۱

مسعود پزشکیان از قاچاق روزانه چند ده میلیون لیتر بنزین در ایران خبر داد و آن را یک فاجعه خواند.

مسعود پزشکیان سه‌شنبه ۱۱ دی با بیان این که حجم قاچاق روزانه سوخت در ایران ۲۰ تا ۳۰ میلیون لیتر است، افزود: «این حجم از قاچاق از چرخه‌ای که «تولید و توزیع آن در دست خود ماست» به هیچ وجه قابل قبول نیست.»

پزشکیان گفت: «با این میزان قاچاق سوخت آیا مردم از ما می‌پذیرند که برای مدیریت مصرف انرژی، گاز و برق صنایع را قطع کنیم؟»

انتقادها از کاربرد تعبیر جعلی ناترازی به‌جای کمبود انرژی

در این روز، روزنامه جمهوری اسلامی هم در مطلبی نوشت مقام‌ها مدتی است از «تعبیر جعلی و نارسای ناترازی» برای سرپوش گذاشتن بر کمبودها در زمینه‌های سوخت، مواد مصرفی و پول استفاده می‌کنند اما مردم به خوبی متوجه‌اند که استفاده از این عبارت برای فرار از به‌کار بردن کلمات و عناوین ناخوشایندی مانند کمبود، نارسایی و نقص است.

ناترازی اصطلاحی است که مقام‌های جمهوری اسلامی در سال‌های اخیر برای توصیف بحران و کمبود در بخش انرژی استفاده می‌کنند.

هاشم اورعی، عضو هیات علمی دانشگاه شریف نیز شامگاه دوشنبه دهم دی در یک برنامه تلویزیونی، «ناترازی» را واژه‌ای نادرست خواند و گفت کلمه مناسب «کمبود» است، اما اوضاع کنونی ایران در حوزه انرژی از کمبود هم گذشته و وارد مرحله بحران شده است.

او گفت ایران در سال جاری ۱۸ هزار مگاوات کمبود برق داشت و پیش‌بینی کرد این عدد در سال آینده به ۲۴ هزار مگاوات برسد.

اورعی این بحران را حاصل دست‌کم دو دهه بی‌برنامگی در سیاست‌های انرژی خواند و خواستار خروج دولت از بنگاه‌داری در این حوزه شد.

هشدار درباره کسری گاز ۴۰۰ میلیون متر مکعبی

جواد نوفرستی، کارشناس اقتصاد انرژی هم در این برنامه به بحران کمبود گاز اشاره کرد و گفت نیاز روزانه گاز ایران یک میلیارد و دویست متر مکعب است اما روزی تنها ۸۵۰ هزار متر مکعب تولید می‌شود.

او پیش‌بینی کرد که اگر زمستان امسال با برف و باران همراه باشد، کمبود گاز ممکن است به ۴۰۰ میلیون متر مکعب هم برسد.

اصغر جهانگیر، سخنگوی قوه ‌قضاییه جمهوری اسلامی سه‌شنبه یازدهم دی در نشستی خبری گفت طبق گزارش سازمان بازرسی، گازوئیل یا همان نفت‌گاز ذخیره‌ شده نیروگاه‌ها در سال ۱۴۰۳ تفاوتی با سال‌های قبل نداشته است.

او در عین‌حال افزود که حجم مخازن گازوئیل نیروگاه‌ها از شهریور امسال کاهش محسوسی داشته که دلیل آن افزایش مصرف گازوئیل در نیروگاه‌ها به دلیل کمبود گاز است.

جهانگیر از تشکیل کارگروهی در سازمان بازرسی و انجام تحقیقاتی از شرکت ملی گاز و توانیر خبر داد و گفت: «اگر محرز شود که مسئولان در تامین سوخت مورد نیاز واحدهای نیروگاهی ترک فعلی داشته‌اند، با آن‌ها برخورد خواهد شد.»

شهروندان ایرانی تابستان ۱۴۰۳ را به دلیل ناتوانی شبکه تولید و توزیع برق کشور در تامین برق مورد نیاز، در خاموشی‌های سراسری سپری کردند.

مصرف گاز در ایران با کاهش دمای هوا و ورود سامانه‌های سرمایشی جدید به سطح بی‌سابقه‌ای رسیده و ناتوانی جمهوری اسلامی از تامین گاز شهروندان، باعث ایجاد افت فشار گاز در برخی استان‌ها شده است.

طی هفته‌های گذشته به دلیل کمبود انرژی، دانشگاه‌ها، مدارس و ادارها در چندین استان ایران تعطیل و شماری از نیروگاه‌های گازی از مدار خارج شدند.

وعده دولت برای بررسی مجدد اف‌ای‌تی‌اف

ریشه‌های بحران انرژی در ایران به سال‌ها قبل باز می‌گردد اما به طور خاص از نیمه دوم دهه ۹۰ خورشیدی با تحریم‌ها و ناتوانی جمهوری اسلامی در فروش نفت، علائم آن بروز کرد.

روزنامه جمهوری اسلامی در مطلب روز سه‌شنبه خود تاکید کرد که دولت برای رفع کمبودها باید پول داشته باشد و یکی از راه‌های پول‌دار شدن را «اتخاذ سیاست بین‌المللی عزتمندانه» خواند که منجر به رفع تحریم‌ها و باز شدن راه تجارت بین‌المللی و ایجاد گشایش در اقتصاد کشور خواهد شد.

این یادداشت همچنین خواهان حل مشکل اف‌ای‌تی‌اف (FATF) و جلوگیری از قاچاق سوخت شد.

اوایل آبان امسال گروه ویژه اقدام مالی (اف‌ای‌تی‌اف) که نهادی بین‌المللی برای مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم است، گفت نام جمهوری اسلامی را در فهرست سیاه خود حفظ می‌کند.

حضور کشورها در لیست سیاه اف‌ای‌تی‌اف به معنای محدودیت شدید مبادلات مالی خارجی است.

روز یازدهم دی مسعود پزشکیان اعلام کرد که لایحه پیوستن جمهوری اسلامی به اف‌ای‌تی‌اف دوباره در مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی خواهد شد.

ساعاتی پیش از اعلام او، عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی از موافقت علی خامنه‌ای با بررسی مجدد لوایح مربوط به اف‌ای‌تی‌اف در مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *