– مهرداد لاهوتی نماینده مجلس شورای اسلامی: تا الان کمیسیون کشاورزی نه به صورت مکتوب بلکه به صورت شفاهی موضوع آلوده بودن برنجهای مختلط راکه از دو بخش برنجی وارداتی و برنج ایرانی تشکیل میشود، تأیید کرده است.
– یاشار سلطانی روزنامهنگار اواخر آذرماه افشا کرد که ۶۰ هزار تن برنج تقلبی هندی از سوی دولتهای ابراهیم رئیسی و مسعود پزشکیان وارد کشور و با ترخیص از گمرک وارد بازار شده است.
– اصغر باقرزاده نماینده مجلس شورای اسلامی هم پیشتر گفته بود: «برنجهای وارداتی ۱۱/۵ درصد به آرسنیک و ۴/۵ درصد به دلیل جوندگان و بیماریهای انسان و دام آلوده هستند، یعنی ما برنج آلوده وارد میکنیم.»
با گذشت سه هفته از انتشار اسناد واردات برنجهای نامرغوب و آلوده به کشور، مقامات جمهوری اسلامی اطلاعات ضد و نقیض در اینباره ارائه میدهند. به گفته یک نماینده مجلس شورای اسلامی، کمیسیون کشاورزی مجلس آلوده بودن برنجهای وارداتی را تأیید کرده است.
خبرگزاری «رکنا» به نقل از مهرداد لاهوتی نایب رئیس کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی نوشته «آلوده بودن برنجهای وارداتی مختلط با برنجهای ایرانی محرز شده است.»
مهرداد لاهوتی گفته «من این موضوع را نه تکذیب و نه تأیید میکنم ولی به رئیس کمیسیون کشاورزی نامه ای نوشتم و از ایشان دو موضوع را پیگیری کردم؛ نخست موضوع آلوده بودن برنج های وارداتی و دوم آلوده بودن برنج های مختلط که از ترکیب برنج ایرانی و برنج بی کیفیت وارداتی مشکوک به آلودگی بود.»
وی افزوده «تا الان کمیسیون نه به صورت مکتوب بلکه به صورت شفاهی موضوع آلوده بودن برنج های مختلط که از دو بخش برنجی وارداتی و برنج ایرانی تشکیل میشود را تأیید کرده است. قیمت این برنجها هم بسیار بالا است و جای تعجب دارد.»
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی افزوده «در مورد آلودگی تمام برنج های وارداتی هم منتظر نظر نهایی کمیسیون کشاورزی هستیم.»
موضوع واردات برنجهای آلوده اواخر آذرماه امسال توسط یاشار سلطانی روزنامهنگار افشا شد. بر اساس اطلاعات و اسناد منتشر شده از سوی این روزنامهنگار ۶۰ هزار تن برنج تقلبی هندی از سوی دولتهای ابراهیم رئیسی و مسعود پزشکیان وارد کشور و با ترخیص از گمرک وارد بازار شده است.
شرکت «جاهد» یکی از شرکتهای زیرمجموعه «موسسه جهاد استقلال» در زمان دولت ابراهیم رئیسی با همکاری وزارت جهاد کشاورزی وقت، مجوز واردات ۶۰ هزار تن برنج هندی را دریافت کرده بود.
این محموله برنج با وجود تقلبی و آلوده بودن به ایران وارد شده و روند ترخیص و توزیع آن در دولت مسعود پزشکیان ادامه دارد.
یاشار سلطانی نوشته «اگرچه در آزمایشهای انجام شده در مراجع علمی و معتبر، این برنج با دلایل قاطعی تقلبی شناسایی شده، اما لابیهای گسترده در حال دریافت مجوز توزیع این برنجها در ایران هستند. قراردادی که با یک فساد ۱۵۰۰ میلیاردی مواجه است و مهمتر از آن سلامت جامعه ایرانی را هدف قرار داده است.»
آنطور که یاشار سلطانی نوشته به نظر میرسد که شرکت مربوطه قصد واردات برنج متفرقه هندی به بازار ایرانی را داشته که با تخمینهای فعلی هر تن آن ۵۰۰ یورو اختلاف قیمت نسبت به قیمت درج شده در قرارداد دارد!
پس از افشای اطلاعات و اسناد مربوط به واردات برنجهای آلوده، احمد بحق عضو پیشین هیئت مدیره انجمن برنج در گفتگو با روزنامه «هممیهن» گفته بود «در جریان کامل این پرونده هستم. اینکه گفته میشود این برنجها آلوده است؛ صحیح نیست. پارامترهای محموله برنجی که به «ج. الف» تحویل داده شده با پارامترهای قرارداد همخوانی ندارد. یعنی برنجها آلوده نیست اما کیفیت آن با نمونه اولیه تطابق ندارد. آزمایشگاه یوروفین فقط روی کیفیت بار تاییدیه نداده ولی موردی در خصوص آلوده بودن اعلام نشده است.»
کریم اخواناکبری رئیس مؤسسه انجمن واردکنندگان برنج ایران نیز در گفتگو با روزنامه «هممیهن» گفته بود که «برنجهای مورد اشاره جزو خریدهای دولتی است. یکی از دلایلی که تاکید داریم کار باید توسط بخش خصوصی انجام شود، همین موضوع کیفیت محصولات وارداتی است. واردات دولتی همیشه مسئلهدار بوده است.»
به گفته او «بر اساس اطلاعی که داریم پلیس امنیت اقتصادی از چند ماه پیش به این موضوع ورود کرده است. یک شرکت از زیرمجموعه دولت خریدی انجام داده که با کیفیت اولیه مطابقت ندارد. البته این به معنای آلوده بودن برنج نیست. اگر برنجها آلوده باشد اصلاً اجازه ورود داده نمیشود. کاری که صورت گرفته مانند آن است که در قرارداد مرغ فروخته شده اما گنجشک تحویل دادند!»
این ادعا در حالی مطرح شده که پیش از افشاگری یاشار سلطانی، در هجدهم آذرماه نیز اصغر باقرزاده نماینده بابلسر در مجلس شورای اسلامی اعلام کرده بود: «برنجهای وارداتی ۱۱/۵ درصد به آرسنیک و ۴/۵ درصد به دلیل جوندگان و بیماریهای انسان و دام آلوده هستند، یعنی ما برنج آلوده وارد میکنیم.»
تأیید و تکذیبها درباره واردات دهها هزار تُن برنج بیکیفیت و آلوده ادامه دارد. علیرضا عباسی عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی روز گذشته مدعی شده «گزارشی مبنی بر آلودگی برنج های وارداتی نداشتهایم» و «مردم از سلامت برنج وارداتی اطمینان داشته باشند.»
علیرضا عباسی همچنین گفته «موضوعی که وجود دارد و آن را به اشتباه آلودگی معرفی میکنند اختلاط برنجهای وارداتی با درجات کیفی متفاوت در مبدا است و در این زمینه جلسات متعددی در کمیسیون کشاورزی برگزار کردهایم.»
بر اساس اطلاعاتی که یاشار سلطانی سه هفته پیش افشا کرد رد پای مقامات حکومتی در این پرونده تخلف و فساد وجود دارد و احتمالا همین موضوع سبب اعمال نفوذ آنها برای جلوگیری از افشار جزییات بیشتر یا تأیید آلودگی برنجهای وارداتی باشد.
یاشار سلطانی افشا کرده بود که «در دولت سید ابراهیم رئیسی رد پای سه یار دبستانی دانشگاه امام صادقی در به ثمر رسیدن این قرارداد مشهود است. علیرضا پیمان پاک قائم مقام وزیر سابق جهاد کشاورزی که در آن مقطع قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی در امور تجارت و تنظیم بازار بود. مقداد همتی مدیرعامل وقت سازمان جهاد استقلال و احمد خانی نوذری معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی که هر سه در به ثمر رسیدن این قرارداد در دولت سید ابراهیم رئیسی نقش داشتند.»
همچنین بر اساس مستندات منتشر شده از سوی یاشار سلطانی، بهزاد احمدی به عنوان مدیر عامل وقت شرکت «جاهد» و لیلا حسنزاده به عنوان مدیر بازرگانی شرکت «جاهد» نقش اصلی در این قرارداد داشتند.
جدا از اطلاعات افشا شده از سوی یاشار سلطانی، در آخرین روزهای فعالیت دولت ابراهیم رئیسی، محمدعلی نیکبخت وزیر جهاد کشاورزی دولت سیزدهم سه مقام این وزارتخانه را عزل کرد. یکی از آنها مقداد همتی مدیرعامل وقت «سازمان جهاد استقلال» بود.
یاشار سلطانی همچنین نوشته بود «رضا میری و مسعود افشین به عنوان نمایندگان این ۳ شرکت هر کدام به مقدار ۳۰،۰۰۰ هزار تن با شرکت جاهد از زیرمجموعههای موسسه جهاد استقلال قرارداد منعقد کردهاند. نکته دیگر اینکه محسن افشین برادر مسعود افشین یکی از متهمین پرونده برنج های آلوده بود که از سوی دادگاه نظامی محکوم شده و ممنوع المعامله است، نماینده این شرکتهای خارجی در قرارداد است.»
پیشتر نیز وزارت دفاع در دوره حسین دهقان اقدام به واردات و توزیع حجم بالایی برنج آلوده در سطح کشور کرده بود که پرونده آن در دادگاه نظامی بررسی شد اما هیچوقت گزارشی از آن به مردم داده نشد.