پزشکیان در دیدار با لاوروف: مصمم به تقویت روابط با مسکو هستیم

By | ۱۴۰۳-۱۲-۰۸

مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران در دیدار با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه گفت که تهران «مصمم به تقویت تعاملات با مسکو» است. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دولت ایران آقای لاوروف هم در پاسخ گفت: «ایران و روسیه منافع مشترک زیادی در تداوم همکاری‌های موثر منطقه‌ای با یکدیگر دارند.

بنابر این گزارش آقای پزشکیان افزود که ایران و روسیه دیدگاه‌های نزدیکی در زمینه مسائل منطقه‌ای دارند و تقویت همکار‌ی‌های منطقه‌ای و بین‌المللی خود را در بستر تعاملات فیمابین و نیز از طریق سازمان‌های منطقه‌ای و بین‌المللی چون شانگهای، اتحادیه اوراسیا و بریکس دنبال می‌کنند.

وزیر امور خارجه روسیه پیشتر با عباس عراقچی همتای ایرانی خود گفتگو کرد. وزیر امور خارجه ایران در نشست خبری پس از گفتگو با آقای لاوروف گفت: «ایران درباره پرونده هسته‌ای خود با آمریکا مذاکره مستقیم نخواهد کرد.» و در موضوع هسته‌ای «با هماهنگی روسیه و چین حرکت خواهیم کرد.»

به گزارش ایسنا، کاظم جلالی، سفیر تهران در مسکو گفت که در این دیدار طرفین «به صورت ویژه» در مورد مسئله هسته‌ای و نوع تعاملات مشترک در این زمینه، رایزنی کردند.

عباس عراقچی پیشتر در این باره گفت: «تیم‌های حقوقی و سیاسی و کارشناسی ما در تماس مستمر هستند و به این تماس‌ها ادامه خواهند داد.»

«من درباره دیدار با سه کشور اروپایی نیز آقای لاوروف را توجیح کردم و برای ایشان توضیح دادم. ما در موضوع هسته‌ای با هماهنگی دوستان خودمان در روسیه و چین حرکت خواهیم کرد.»

آقای عراقچی مذاکره مستقیم با آمریکا را رد کرد: «در خصوص مذاکرات هسته‌ای موضع ایران روشن است. امکان مذاکره مستقیم بین ما و آمریکا در موضوع هسته‌ای تا زمانی که فشار حداکثری اعمال خواهد شد، وجود نخواهد داشت.»

روسیه: در پرونده هسته‌ای ایران باید از ظرفیت دیپلماتیک استفاده کرد نه توسل به زور

وزیر خارجه روسیه هم که امروز برای نخستین بار از زمان آغاز به کار دولت مسعود پزشکیان به ایران آمده است، تحریم‌های یک‌جانبه را رد کرد و گفت روسیه تلاش خواهد کرد تاثیر تحریم‌ها به حداقل برسد.

«درباره برجام، ما معتقد هستیم ظرفیت دیپلماتیک هنوز وجود دارد و باید همچنان از این ظرفیت‌ها بدون تهدید و بهانه برای توسل به زور استفاده کرد. ما برای دستیابی به راه‌حل‌های [دیپلماتیک] تلاش خود را به کار خواهیم بست.»

پیشتر وزارت خارجه روسیه در بیانیه خود نوشته بود: «در این سفر، وزرای خارجه دو کشور درباره موضوعات مختلفی از جمله همکاری‌های تجاری و اقتصادی، اجرای پروژه‌های مشترک در حوزه‌های انرژی و حمل‌ونقل، و مسائل بین‌المللی مانند اوضاع سوریه، قفقاز، افغانستان، یمن، خلیج فارس، دریای خزر، و وضعیت پیرامون برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) گفتگو خواهند کرد.»

روزنامه اعتماد چاپ تهران در گزارشی درباره این سفر نوشته است: «به نظر می‌رسد لاوروف قصد دارد مواضع تهران را جویا شود تا بتواند آن را در جریان مذاکرات میان روسیه و آمریکا مطرح کند.»

بنابر گزارش رسانه‌های داخلی ایران، وزیر خارجه روسیه یک روز در ایران می‌ماند. بنابر این گزارش‌ها، آقای لاوروف علاوه بر عباس عراقچی با شماری دیگر از مقام‌های ایران هم دیدار خواهد کرد.

آقای لاوروف در حالی به ایران سفر می‌کند که به نظر می‌رسد روابط روسیه و آمریکا با آغاز به کار دونالد ترامپ در حال تغییر است.

وزرای خارجه آمریکا و روسیه دوشنبه ۱۷ فوریه (۲۹ بهمن) در ریاض توافق کردند که مذاکرات را با هدف پایان دادن به جنگ روسیه در اوکراین ادامه دهند. کرملین می‌گوید در مذاکرات ریاض به دنبال احیای کل روابطش با واشنگتن است.

به گفته کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه، «سفر وزیر خارجه روسیه به تهران در ادامه مسیر توسعه همکاری‌های نزدیک دو کشور با محوریت تعمیق گفت‌وگوها و رایزنی‌های سطح عالی درباره طیف متنوعی از موضوعات در روابط دوجانبه و تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی انجام می‌شود که در برهه کنونی بیش از همیشه ضروری است.»

سفر آقای لاوروف به تهران یک روز پس از سفر او به ترکیه و دیدار با رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهور و هاکان فیدان وزیر خارجه ترکیه انجام می‌شود.

امروز رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، گفت از پایان جنگ در اوکراین استقبال می‌کند.

ایران و اروپا در ژنو مذاکره کرده‌اند

شب گذشته، وزارت امور خارجه ایران در شبکه اجتماعی ایکس تایید کرد که با کشورهای اروپایی عضو توافق هسته‌ای ایران (برجام) دیدار و مذاکره کرده است.

شب گذشته، وزارت امور خارجه آلمان هم در پستی در شبکه اجتماعی ایکس دیدار و مذاکره ایران با فرانسه و آلمان و بریتانیا، سه کشور اروپایی که در توافق هسته‌ای با ایران حضور داشتند، را تایید کرد.

وزارت خارجه آلمان در این پست نوشت: «مقام‌های سیاسی بریتانیا و فرانسه و آلمان امروز در ژنو با هیأت ایرانی دیدار کردند تا درباره موضوعات مختلف مورد علاقه مشترک گفت‌وگو کنند. آنها بر مواضع اصولی خود تأکید کردند و از تعهدشان به یافتن راه‌حلی دیپلماتیک سخن گفتند. طرف‌ها توافق کردند که این گفت‌وگوها ادامه یابد.»

کاظم غریب‌آبادی، معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه ایران، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت این مذاکرات که در حاشیه نشست کنفرانس خلع سلاح و شورای حقوق بشر در ژنو برگزار شد، «دور جدیدی از گفت‌وگوها» بوده است.

آقای غریب آبادی مذاکرات با طرف‌های اروپایی را «سازنده» خواند و گفت موضوع گفتگو برنامه هسته‌ای ایران و همچنین رفع تحریم‌ها بوده است.

کاظم غریب‌آبادی در این باره اظهار داشت: «تمامی طرف‌ها بر تعهد خود بر یافتن یک راه‌حل دیپلماتیک و مذاکره‌شده تأکید کرده‌اند و توافق شد که گفت‌وگوها ادامه یابد.»

خبر مذاکره مقام‌های وزارت خارجه ایران با نمایندگان دولت‌های اروپایی در ژنو در حالی اعلام شد که روز گذشته وزرای خارجه اتحادیه اروپا که در بروکسل گرد هم آمده بود بحث درباره موضوع ایران را به جلسه‌ای در ۱۷ مارس (۲۷ اسفند) موکول کردند.

اخیرا آیت‌الله علی خامنه‌ای رهبر ایران گفته بود با توجه به تجربه مذاکرات هسته‌ای پیشین و سرانجام برجام، مذاکره با آمریکا «عاقلانه نیست، هوشمندانه نیست، شرافتمندانه نیست». رهبر حکومت ایران اما در آن سخنرانی چنین صراحتی درباره مذاکره با دیگر کشورهای غربی به کار نبرد.

به دنبال پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا، مسعود پزشکیان رئیس جمهور و عباس عراقچی وزیر خارجه ضمن ابراز بدبینی نسبت به سیاست‌های رئیس‌جمهور جدید آمریکا، از آمادگی کلی برای مذاکره با آمریکا خبر داده بودند.

خود آقای ترامپ هم در آغاز کارش به‌عنوان رئیس‌جمهور با ابلاغ بخشنامه‌ای برای بازگشت «فشار حداکثری» گفت مانع دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای خواهد شد. او در عین حال گفت مایل است ایران کشور موفقی باشد و آمریکا بتواند به «توافق صلح هسته‌ای تاییدپذیر» به آن دست یابد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *