اسارت سه خلبان ایرانی در قطر , دولت قطر «به اسارت گرفتن» خلبانان دو جنگنده ایرانی را تکذیب کرد

By | مرداد ۲۵, ۱۴۰۵

به گزارش رسانه‌های داخلی ایران، محمد باقرزاده، فرمانده کمیته جست‌‌وجوی مفقودین ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران گفته است که سه خلبان جنگنده‌های ایرانی که هواپیماهایشان در جریان جنگ در اوایل سال جاری سقوط کرده بود در قطر به اسارت درآمده‌اند.

باقرزاده در نامه‌ای به مریانا اسپورلیاریک، رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ خواستار پیگیری وضعیت آنان و مهیاکردن شرایط برای آزادی سریع‌شان شد.

جواد صالحی, عبدالمجید دشتیان, عمران به‌روشیان

در این نامه نوشته شده که دو فروند جنگنده سوخو۲۴ در ۱۱ اسفندماه ۱۴۰۴ (۲ مارس ۲۰۲۶) در مأموریتی عازم پایگاه آمریکا در قطر شدند اما هنگام بازگشت “به علت اصابت پدافند دشمن، خلبانان اجکت می‌نمایند.”

به گفته او، یکی از چهار خلبان این جنگنده‌ها کشته و سه خلبان دیگر به نام‌های “جواد صالحی، عبدالمجید دشتیان و عمران به‌روشیان به طور زنده توسط نیروهای قطری به اسارت گرفته‌ شده‌اند.”

باقرزاده در این نامه خواستار آزادی این خلبانان شده و گفته است که آنها اجازه دیدار یا تماس با خانواده‌های خود را نداشته‌اند

او با اشاره به مواد ۷۰ و ۷۸ کنوانسیون سوم ژنو همچنین گفته است که “اسرا حق دارند شکایات و درخواست‌های خود را به نمایندگان نیرو‌های حمایت‌کننده، از جمله نمایندگان کمیته بین‌المللی صلیب سرخ که از اردوگاه‌های آنان بازدید می‌نمایند، ارجاع دهند، یا خود به طور مستقیم و یا از طریق نمایندگان خود گفت‌و‌گو و مذاکره نمایند

ارتش جمهوری اسلامی ماه گذشته اعلام کرده بود که پیکر مجید کاظمی، خلبان ایرانی، را که در جریان حمله به پایگاه هوایی العدید در قطر در اوایل ماه مارس کشته شده بود، پیدا کرده است

تهران پیش‌تر گفته بود، دیگر خلبانان مفقود شده‌اند، اما خبر اسارت احتمالی آنها در آن زمان علنی نشده بود

پایگاه العدید در قطر شامل بخش‌هایی از فرماندهی مرکزی آمریکا، سنتکام، و همچنین نیروهای هوایی و نیروهای عملیات ویژه این فرماندهی است. این پایگاه بزرگ‌ترین پایگاه نظامی آمریکا در منطقه به شمار می‌رود.

آریان نیکان

دولت قطر «به اسارت گرفتن» خلبانان دو جنگنده ایرانی را تکذیب کرد

در پی نامه ستاد کل نیروهای مسلح ایران درباره اسارت سه خلبان ایرانی، دولت قطر به اسارت گرفته شدن این خلبانان توسط این کشور را تکذیب کرد و گفت تهران تاکنون به دعوت دوحه برای اعزام هیئتی برای بررسی جزئیات عملیات جست‌وجو و نجات پاسخ نداده است.

مدیر کمیتهٔ جست‌وجوی مفقودین ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی روز یک‌شنبه، ۲۵ مردادماه، همچنین دولت کویت را متهم کرد که «از اطلاع‌رسانی از سرنوشت چهار ایرانی اسیر شده توسط کویت طفره می‌رود».

ماجد الانصاری، سخنگوی وزارت خارجه قطر، روز شنبه ۲۴ مرداد در شبکهٔ اجتماعی ایکس نوشت دوحه از طرح این ادعاها در مقطع کنونی، در شرایطی که تلاش‌ها و ابتکارهای دیپلماتیک برای کاهش تنش در منطقه ادامه دارد، «شگفت‌زده» شده است.

به‌گفتهٔ الانصاری، پس از ورود جنگنده‌های ایرانی به حریم هوایی قطر و تأیید مسیر حمله، با آن‌ها تماس برقرار شد، اما پس از آن‌که به تلاش‌ها برای برقراری ارتباط پاسخ ندادند، قطر بر اساس قواعد درگیری «اقدامات لازم برای دفاع از قلمرو خود» را انجام داد.

حبیب‌الله سیاری، معاون هماهنگ‌کننده ارتش، روز ۲۱ خردادماه سال جاری در مصاحبه‌ای در تلویزیون حکومتی ایران اذعان کرده بود که از سرنوشت خلبانانی که در جنگ اخیر به قطر حمله کردند اطلاعی در دست نیست.

اشاره سیاری به خلبانان یک یا چند فروند جنگنده سوخو ۲۴ متعلق به ایران بود که ایران می‌گوید به پایگاه العدید در قطر حمله کردند. بر اساس بیانیه‌هایی که سپاه پاسداران در همان زمان منتشر کرد، پایگاه آمریکایی العدید در کشور قطر در هفته آغازین جنگ در اسفندماه سال گذشته چند بار هدف حملات موشکی ایران قرار گرفت.

ماجد الانصاری روز شنبه همچنین گفت تیم‌های جست‌وجو و نجات قطر برای یافتن بقایای خلبانان عملیات انجام دادند و بقایای یکی از آن‌ها پیدا شد.

در همین زمینه، اواخر فروردین‌ماه سال جاری، شبکه الجزیره عربی در برنامه‌ای با چند مقام وزارت دفاع قطر درباره جنگنده‌های ایرانی گفت‌وگو کرد و در همین برنامه ویدئویی از بیرون آوردن قطعات لاشه جنگنده ایرانی از اعماق دریا نشان داد.

در حالی که سخنگوی وزارت خارجه قطر روز شنبه گفته بود در همان زمان از یک هیئت ایرانی دعوت شده به قطر سفر کند و در جریان جزئیات عملیات جست‌وجو و نجات قرار گیرد، اما طرف ایرانی تاکنون به این دعوت پاسخ نداده، محمد باقرزاده روز یک‌شنبه گفت که قطر «با کارشکنی‌های پیاپی و دفع‌الوقت» مانع حضور کارشناسان نیروی هوایی ایران شده است.

صبح شنبه کمیتهٔ جست‌وجوی مفقودین ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران مدعی شد سه خلبان ایرانی از ۱۱ اسفند در قطر «به اسارت گرفته شده‌اند» و از کمیتهٔ بین‌المللی صلیب سرخ خواست برای روشن شدن وضعیت آن‌ها مداخله کند.

در نامه‌ای که محمد باقرزاده، فرمانده این کمیته، خطاب به رئیس کمیتهٔ بین‌المللی صلیب سرخ منتشر کرده، آمده است دو فروند جنگندهٔ سوخو-۲۴ ایران روز ۱۱ اسفند ۱۴۰۴ برای انجام مأموریتی علیه یک پایگاه نظامی در قطر اعزام شدند و هنگام بازگشت هدف پدافند قرار گرفتند.

بر اساس روایت ایران، چهار خلبان این دو جنگنده اِجکت کردند که یکی از آن‌ها، مجید کاظمی، کشته شد و سه نفر دیگر به نام‌های جواد صالحی، عبدالمجید دشتیان و عمران به‌روشیان «زنده توسط نیروهای قطری به اسارت گرفته شدند».

بر اساس نامه منتشرشده از کمیته جست‌وجوی مفقودین ستاد کل نیروهای مسلح، این خلبانان با دو فروند جنگنده سوخو-۲۴ برای انجام یک مأموریت رزمی به سوی یک پایگاه نظامی در قطر اعزام شده بودند و هنگام بازگشت، پس از هدف قرار گرفتن جنگنده‌ها توسط پدافند، از هواپیما خارج شدند.

به گفته آقای باقرزاده، دولت قطر تاکنون اجازه دیدار، مصاحبه یا تماس این افراد با خانواده‌هایشان و مقام‌های ایرانی پیگیر پرونده را نداده است.

این مقام ستاد کل نیروهای مسلح همچنین با استناد به کنوانسیون سوم ژنو خواستار دیدار هرچه سریع‌تر نمایندگان کمیته بین‌المللی صلیب سرخ با این سه خلبان و بررسی وضعیت سلامت آنها شد.

کویت هنوز به اتهام ایران درباره چهار اسیر ایرانی در این کشور پاسخ نداده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *