«یگان پهپادی بارورسازی ابرها»؛ تقلاّی سپاه پاسداران برای قالب کردن یک پروژه «شاهانه» بدون دانش و تکنولوژی «شاهانه»!

By | ۱۳۹۷-۱۱-۱۶

-رئیس سازمان هواشناسی: بارورسازی ابرها باید متوقف شود چون عدد قابل توجهی به میانگین بارش سالانه اضافه نمی‌کند.

پهپادهای سپاه

-مدیران سازمان هواشناسی می‎گویند برای عملیات بارورسازی ابرها وجود رادار با طول موج کوتاه از ضروریات است که سازمان هواشناسی هنوز نتوانسته آن را خریداری کند.
-فرماندهان سپاه از تشکیل یگان پهپادی با ماموریت بارورسازی ابرها خبر می‎دهند!
-جمشیدی نماینده نیروی هوافضای سپاه: ژنراتورهای زمینی بارورسازی ابرها آماده کارند و در پایگاه‎های سپاه در ارتفاعات نصب شدند.

کیهان چاپ لندن:

نیروی هوافضای سپاه پاسداران برای اجرای عملیات بارورسازی ابرها اقدام به تشکیل «یگان پهپادی» کرده است. از سوی دیگر وزارت نیرو تحت فشار قرار گرفته تا از ژنراتورهای سپاه برای بارورسازی ابرها به صورت زمینی استفاده کند.

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی می‎گوید این ژانراتورها در پایگاه‎های سپاه در ارتفاعات نصب و را‌ه‌اندازی شده و آماده کار است! در عین حال یک مقام ارشد سازمان هواشناسی می‌گوید «برای باروری ابرها ابزارهایی از جمله رادار با طول موج کوتاه برای شناسایی میکروفیزیک جوّ و آزمایشگاه تخصصی از ضروریات است که سازمان هواشناسی هنوز نتوانسته آن را خریداری نماید» اما سپاه پیشاپیش برای در اختیار گرفتن این پروژه نیز کیسه دوخته است!

باشگاه خبرنگاران جوان وابسته به صدا و سیمای جمهوری اسلامی، جمعه ۱۲ بهمن، جزییات تکمیلی مربوط به برگزاری نشست تخصصی «بارورسازی ابرها، چالش‎ها و انتظارات» را که با حضور نمایندگانی از وزارت نیرو، سپاه پاسداران، سازمان هواشناسی و مرکز ملی تحقیقات و مطالعات بارورسازی ابرها (دهم بهمن) برگزار شد منتشر کرد.

در این نشست بنفشه زهرایی مدیرکل دفتر مدیریت مصرف و ارتقای بهره‌وری آب و آبفای وزارت نیرو صریحاً تاکید کرد، «وزارت نیرو هیچگاه به دنبال اجرای گسترده عملیات بارورسازی ابرها در کل کشور نبوده است و هیچگاه ادعا نشده که این فنآوری می‌تواند مشکل کم‌آبی در مناطق مختلف کشور را حل کند». او تاکید کرده «رویکرد وزارت نیرو برای سازگاری با کم‌آبی مدیریت توامان تامین و مصرف آب است.»

او با اشاره به محدود بودن بودجه برای این پروژه گفته «اعلام آمادگی نیروی هوافضای سپاه در همکاری در بارورسازی ابرها  فرصتی مغتنم و طلایی جهت بهره‌گیری کشور از این پروژه به شمار می‎آید.»

علی عابدینی معاون توسعه و پیش‌بینی سازمان هواشناسی نیز در این نشست گفته «باروری ابرها به عنوان راهکاری برای تعدیل وضع هوا به ویژه به صورت مقطعی و در مقیاس‎های کوچک مورد تایید سازمان جهانی هواشناسی است ولی نیازمند ابزارهایی از جمله رادارهایی با طول موج کوتاه و آزمایشگاه به منظور تحقیقات اولیه می‎باشد.»

این مقام مسئول تاکید کرده «وجود رادارهایی با طول موج کوتاه برای شناسایی میکروفیزیک جوّ از جمله ضروریات است که سازمان هواشناسی هنوز نتوانسته آن را خریداری نماید»! او توضیح داده «این رادارها می‌توانند علاوه بر ارائه اطلاعات دقیق جهت اجرای عملیات در ارزیابی نتایج نیز کمک موثری داشته باشند.»

اما ادامه این نشست میدان تبلیغات برای سپاه پاسداران شد. شهاب جمشیدی نماینده نیروی هوافضای سپاه در این نشست ادعا کرد «در یک سال اخیر تمام امکانات و ظرفیت‌های هوافضای سپاه برای کمک به بارورسازی ابرها بوده و برای اجرای عملیات هیچ محدودیت و مانعی نداریم و تنها مانع حواشی سیاسی حاکم بر این مسئله علمی است!»

جمشیدی از تشکیل «یگان پهپادی با ماموریت بارورسازی» در نیروی هوافضای سپاه خبر داده و گفته هم‎اکنون این یگان‎ها در ۵ منطقه ایران مستقر و آماده اجرای عملیات هستند.

نمایش تعدادی از پهپادهای سپاه در نمایشگاه «اقتدار ۴۰» به مناسب سالگرد انقلاب ۵۷

یکی از موضوعات مبهم که او در این نشست عنوان کرد در مورد «ژنراتورهای زمینی بارورسازی ابرها» است که برای اولین بار در ارتفاعات نصب می‎شوند و در مراکز تحقیقاتی نیروی هوافضا طراحی و ساخته شد و به گفته او «انشالله آماده نصب در نقاط مناسب اعلامی توسط وزارت نیرو خواهد شد و پایگاه‎های سپاه در ارتفاعات مورد نظر، آماده نصب این تجهیزات شده‎اند.»

جمشیدی در توضیح مسائل مالی این همکاری گفته، در تمام مراحل با دستور فرمانده نیروی هوافضا [حاجی‎زاده] از هرگونه مذاکره مالی و هزینه‎ای منع شده بودیم و اجرای این عملیات‎ها و رفع موانع آن به عنوان اولویت اول هوافضای سپاه اعلام شد و با وجود امضا نشدن تفاهمنامه بین وزارت نیرو و نیروی هوافضا تا کنون، فرماندهی نیروی هوافضا دستور دادند نباید هیچ اقدامی معطل امضای تفاهم نامه بماند.» این ادعا یعنی سپاه مجانی عملیات بارورسازی ابرها را انجام داده است!

 

دهم دی‎ماه ۹۷، حسن روحانی در نشست با وزیر نیرو و مدیران ارشد این وزارتخانه بارورسازی ابرها را «تفکری شاهانه» خواند و گفت «اینکه ما با باروری ابرها مشکل را حل می‌کنیم خیلی به ذهن نمی‌رسد. به خاطر دارید سال ۴۲ شاه می‌گفت که با باور کردن ابرها مشکل آبی را حل می‌کنیم این تفکر شاهانه است.»

کیهان لندن، ۳۰ بهمن، در گزارشی به بررسی این مسئله پرداخت که «سپاه چرا دلباخته‎ی بارورسازی ابرها شده؟» آنهم در شرایطی که اقدامات خودش در تخریب محیط زیست و بحران خشکسالی نقش اساسی دارد.

در یک نمونه هلدینگ‎های زیرمجموعه سپاه به اسم همکاری در پروژه‎ بارورسازی ابرها اقدام به واردات هواپیمای دست چندم می‎کنند. چنانکه در همین نشست اخیر نیز نماینده هوافضای سپاه گفته تعداد هواپیماهایی که برای بارورسازی استفاده می‎شوند از یک فروند به سه فروند افزایش یافته است.

این تصویر مربوط به هواپیمای آنتونوف مستهلکی بود که شرکت صافات با آن در عملیات بارورسازی ابرها به وزارت نیرو خدمات می‎داد اما زیر اسم «صافات» آمده «آزادگان»!

اما چرا روحانی بارور کردن ابرها را «پروژه شاهانه» دانسته است ماجرایی است که به پیش از انقلاب اسلامی برمی‎گردد

وبسایت فرارو در این باره نوشته وزارت نیرو از سال ۵۳ الی ۵۷ با همکاری یک شرکت کانادایی و با استفاده از یک هواپیما و تعدادی ژنراتور زمینی اجرای پروژه بارورسازی ابر‌ها را در حوزه سد کرج و جاجرود انجام داد. این اولین تجربه بارورسازی ابر‌ها در ایران بود که در دوره پهلوی انجام شد.

در ادامه در سال‌های ۶۸ الی ۷۴ به صورت پراکنده و با استفاده از ژنراتور‌های زمینی در ارتفاعات شیرکوه یزد طرح بارورسازی ابر‌ها به اجرا درآمد. با وجود اینکه نتیجه‌بخش بودن اقدامات پیشین روشن نبود، مرکز ملی تحقیقات و مطالعات باروری ابر‌ها در سال ۷۵ در یزد تاسیس شد و دو سال بعد با همکاری یک موسسه روسی پروژه‌هایی در استان‌های یزد و گیلان به اجرا درآمد. طی این سال‌ها شعاع عملیاتی و مساحت تحت پوشش باروری ابر‌ها در مناطق مرکزی ایران افزایش یافت واکنون حدود ۳۰ درصد مساحت کشور را شامل می‌شود.

اینکه سپاه پاسداران محور پروژه بارورسازی ابرهاست در صدا و سیمای جمهوری اسلامی سانسور می‎شود. همچنین در اعلام  تاثیر این عملیات در افزایش میزان بارندگی‎ها نیز اغراق می‎گردد. در حالی که در رسانه‎ها ادعا می‎کنند بارور کردن ابرها بین ۱۰ تا ۱۵ درصد بر میزان بارش‎ها افزوده اما در عمل اثر آن زیر پنج درصد بوده است.

یکی از مناطقی که سپاه پاسداران قصد دارد با استفاده از این ژنراتورها ابرها را بارور کند کرمانشاه است. این مسئله مردم این منطقه را به شدت نگران کرده چون بطور کلی به فعالیت‎های سپاه در غرب مشکوک هستند و آن را عامل برهم خوردن شرایط زیست محیطی می‌دانند.

حالا سپاه پاسداران برای به سود رساندن ژنراتورهای خود با روش‎های مختلف وزارت نیرو را زیر فشار گذاشته است و همزمان با تشکیل یگان پهپادی در حالی که هنوز هیچ تفاهم‌نامه‎ای با وزارت نیرو امضا نکرده ادعا می‎کند که عملیات بارورسازی را انجام می‎دهد.

در حالی که کشورهای صاحب تکنولوژی که توانسته‎اند تا حدودی در بارورسازی ابرها موفق شوند از امکانات علمی و تکنولوژی‎های پیشرفته بهره گرفته‌اند اما سپاه در این مورد نیز از زاویه نظامی وارد شده و از تشکیل «یگان پهپادی» برای این عملیات خبر داده است!

داوود پرهیزکار رئیس سازمان هواشناسی کشور بارها خواستار توقف بارورسازی ابرها شده و گفته «بارورسازی ابرها عدد قابل توجهی به میانگین بارش سالانه اضافه نمی‌کند و فقط توقع را در سطح جامعه افزایش می‌دهد و باید کنار گذاشته شود و مدیریت و فرهنگسازی در مصرف آب صورت گیرد.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *