۷ میلیون هکتار جنگل از دهه ۷۰ تا کنون نابود شده است. جنگل هیرکانی را به سایت دفع زباله تبدیل کرده‌اند, چگونه چنین جنایتی رخ داده است؟

By | ۱۴۰۱-۰۴-۰۳

فیلمی در فضای مجازی منتشر شده که نشان می‌دهد (فیلم زیر) بخشی از جنگل‌های باستانی و ارزشمند هیرکانی پاک‌تراشی شده است. بعد از انتشار این فیلم گفته شد که منطقه مذکور زمان ورود ارتش شوروی به ایران توسط آن‌ها پاک‌تراشی شده است. حالا این سوال ایجاد شده است که به چه علت این جنگل‌ها تا کنون احیا نشده و سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری که وظیفه محافظت از جنگل‌ها را برعهده دارد به چه علت تا کنون برای احیای این منطقه پاک‌تراشی شده اقدامی نکرده است.

دکتر بهمن ایزدی فعال محیط زیست و بوم‌شناس، اما از تجاوز گسترده به حریم هیرکانی طی سال‌های گذشته پرده برمی‌دارد. ایزدی در این‌باره می‌گوید: بر اساس سخنان مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گلستان و برخی گزارش‌های دیگر، منطقه پاکترشی شده در فیلمی که در فضای مجازی منتشر شده جزو منطق ثبتی منطقه دره‌گز در استان گلستان است و بر اساس عکس هوایی گرفته شده مساحت آن حدود ۱۲ هکتار است.

نیمی از جنگل‌های هیرکانی از دست رفته است

او تاکید می‌کند: وسعت جنگل‌های هیرکانی حدود ۵۵ هزار کیلومتر مربع، یعنی حدود ۴ درصد از مساحت کشور ما بوده است، اما بین سال‌های ۱۳۳۴ تا ۱۳۷۹ مساحت جنگل‌های هیرکانی به نصف رسیده است که علت آن پاکتراشی جنگل برای توسعه شهرها، افزایش جمعیت و به دنبال آن تخریب جنگل بوده است. همچنین ویلاسازی و شهرک سازی، ایجاد و توسعه کارخانجات صعنتی مانند کارخانه سیمان، پتروشیمی و نفت باعث شده که طی ۴ دهه اخیر به صورت فزاینده‌ای جنگل‌های باستانی هیرکانی از دست بروند.

هزاران اصله درخت هیرکانی قربانی دو کارخانه چوب‌سازی

این فعال محیط زیست با بیان اینکه جنگل‌های هیرکانی میراث زمین و مربوط به دوره سوم زمین‌شناسی بوده و ۴۰ میلیون سال قدمت دارند، می‌گوید: با قطع درختان و برداشت‌های بی‌رویه چوب و ورود دام بیش از ظرفیت جنگل باعث از دست رفتن جنگل‌های هیرکانی و سیر به شدت نزولی آمار این جنگل‌ها شدیم. وقتی به عکس‌های هوایی نگاه می‌کنیم متوجه می‌شویم که پاک‌تراشی شده قدیمی در هیرکانی، تنها یک نقطه از هزاران نقطه پررنگ‌تر است که نشان‌دهنده تخریب گسترده این جنگل‌ها است.

آنطور که این کارشناس می‌گوید در استان مازندران دو کارخانه عمده چوب و کاغذ وجود دارد که هر دو آنها، جنگل‌ها را پاک‌تراشی کرده‌اند. براساس آمار‌های اعلامی حدود ۳۵۰ هزار هکتار از عرصه جنگل‌های هیرکانی در اختیار همان دو کارخانه است که البته این آمار مربوط به ۱۴ سال پیش است.ایزدی اضافه می‌کند: بر اساس گزارش‌هایی اعلامی از طرف این دو کارخانه سالانه بالغ بر ۴۰۰ هزار متر مکعب از جنگل‌های پر تراکم هیرکانی در استان‌های گیلان و مازندران را برداشت می‌کنند و طی سال‌های ۷۴ تا ۸۵ هر ساله بیش از ۲۰۰ هزار اصله درخت را در این مناطق قطع کرده‌اند. این آمار‌ها تاثیرات سوء اکولوژی به دنبال داشته و تقریبا همه ساله و به‌ویژه در تابستان شاهد سیل‌های بزرگ و کوچکی در این مناطق هستیم.

تاسیس ۶۰ سایت‌ دفع زباله در قلب هیرکانی

او به این موضوع هم اشاره می‌کند که بخشی از جنگل‌های هیرکانی پاکتراشی شده و به جای آن‌ها حدود ۶۰ سایت دفع زباله ایجاد شده است که وسعتی در حدود بیش از ۴۰۰ هکتار از این مناطق را به خود اختصاص داده است. این ۴۰۰ هکتار قبلا جنگل بوده و امروز از بین رفته و تبدیل به مرکز ایجاد انواع آلاینده‌ها شده‌اند. شیرابه‌های این سایت‌های دفع زباله از بالادست وارد مجرا‌های مناطق آبخیز شده و رودخانه‌ها و چشمه‌ها را آلوده می‌کنند، این آلودگی‌ها به سمت شهر‌هایی می‌روند که در دشت‌های شمالی منطقه هیرکانی واقع شده‌اند.

وی اظهار می‌کند: ما در حالی ذخایر ژنتیکی کشور را از دست می‌دهیم که در کمربند خشک جهان قرار داریم و به همین دلیل بیش از ۸۰ درصد کشور‌های ما را بیابان‌ها تشکیل می‌دهند و میزان جنگل‌های ما بسیار کم است به همین دلیل باید از جنگل‌های ناحیه هیرکانی و زاگرس به صورت ویژه مراقبت کنیم، اما این اتفاق نمی‌افتد.

رویداد24:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *