فروش کارخانه ۱۰هزار میلیاردی به ۷۰میلیارد تومان/ 88 میلیارد دلار (3 برابر بودجه سال) توسط سازمان خصوصی سازی واگذار شده
احمد علیرضا بیگی نماینده مجلس در تشریح ابعاد جدید فساد در خصوصی سازی از فروش کارخانه ۱۰هزار میلیارد تومانی به قیمت ۷۰ میلیارد تومان به یک بی سواد و نقش آفرینی وزیر دولت اصلاحات در ماجرای حراج هپکو خبر داد.
به گزارش تسنیم، ماجرای واگذاری شرکتهای دولتی به بخش خصوصی که سازمان خصوصی سازی مسئولیت انجام آن را عهدهدار بوده با درز اطلاعاتی از نحوه واگذاریها، خریداران و خصوصاً قیمت فروش برخی شرکتها و کارخانجات بزرگ که برخی از آنها جزو صنایع منحصر به فرد کشور بودهاند، به نقطه حساسی رسیده و اطلاعات منتشر شده از این واگذاریها ابهامات بسیاری را برای مردم، کارشناسان اقتصادی و نمایندگان مجلس ایجاد کرده است؛ ابهاماتی که نشان دهنده حیف و میل برخی اموال دولتی در جریان این واگذاریها است.
احمد علیرضابیگی استاندار اسبق آذربایجان شرقی و نماینده تبریز، اسکو و آذرشهر در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، با تشریح برخی از جزئیات این واگذاریها که طی یک بازه زمانی بیش از یک دههای رخ داده، پرده از مشکلاتی برمیدارد که معتقد است میتواند به عنوان یک سناریوی از پیش طراحی شده، مورد بررسی قرار گیرد؛ مسائلی که بروز آن در این ابعاد و نادیده گرفتنش طی بیش از یک دهه گذشته، حکایت از ضعف شدید دستگاههای اطلاعاتی و سازمانهای عریض و طویل نظارتی است.
او در این گفتوگو با تاکید بر اینکه در اغلب این موارد، واگذارکنندگان این شرکتها و صنایع، در ابتدا آنها را به ورشکستگی و ضرردهی رسانده و سپس با قیمت پایین به افراد فاقد صلاحیت فروختهاند میگوید: در موارد متعددی از این واگذاریها، خریدار و فروشنده یا حتی ارزیاب قیمت و خریدار یک نفر بودهاند.
به گفته وی تا امروز معادل 88 میلیارد دلار از شرکتهای دولتی توسط سازمان خصوصی به فروش رفته که باید مشخص شود این واگذاریها و عواید حاصل از آن که معادل سه برابر بودجه کشور است، تا چه اندازه باعث رونق اقتصاد و تقویت بخش خصوصی در کشور شده است.
88 میلیارد دلار (3 برابر بودجه سال) توسط سازمان خصوصی سازی واگذار شده
نماینده تبریز در مجلس با انتقاد از قیمت واگذاری ماشین سازی تبریز نیز گفت: در جریان واگذاری این شرکت منحصر به فرد که 5 هزار میلیارد تومان ارزش زمین آن بدون تاسیسات بوده و 5 هزار میلیارد تومان هم ارزش ماشینآلات آن بوده و در شرایط فعلی تحریم که دیگر نمیتوان این ماشینآلات را وارد کشور کرد، قیمتگذاری روی این ماشینآلات ممکن نیست، قیمت کارشناسی را 1700 میلیارد تومان اعلام کردند و جالبتر اینکه از این رقم، تنها 70 میلیارد تومان پرداخت شد؛ یعنی کل مبلغی که بین خریدار و فروشنده رد و بدل شده تنها 70 میلیارد تومان بوده است.
او با اشاره به قیمتگذاری و نحوه فروش نیشکر هفت تپه نیز خاطرنشان کرد: خریدار نیشکر هفت تپه، یک صنعتِ 2000 میلیارد تومانی را به قیمت 226 میلیارد تومان خریداری میکند که از این مبلغ هم فقط 10 میلیارد تومان را پرداخت میکند. این کارخانه با این نحوه درحالی واگذار شد که ابعاد دامنهدار امنیتی، اجتماعی و اقتصادی این واگذاری را مردم مظلوم خوزستان متحمل شدند.
واگذاری مجتمع گوشت اردبیل مشابه رشت الکتریک/ وزارت اطلاعات بگوید چه ارتباطی بین خریداران گوشت اردبیل و کشت و صنعت مغان است؟
علیرضا بیگی درباره ابهامات واگذاری مجتمع گوشت اردبیل که توسط رئیس فعلی سازمان خصوصی سازی و رئیس وقت سازمان خصوصی سازی در زمان اعلام فروش این شرکت بود، گفت: خریدار مجتمع گوشت اردبیل، فردی بوده که در سال 84 رئیس سازمان خصوصی سازی وزارت اقتصاد و دارایی بوده؛ این فرد 3 ماه قبل از اینکه از این سمت کنار گذاشته شود، ترتیب فروش مجتمع گوشت اردبیل را میدهد و یک ماه بعد از کنار گذاشتهشدنش از این سمت، این مجتمع را خریداری میکند. جالب اینجا است که فروش مجتمع گوشت اردبیل به شرکتی انجام میشود که سال بعد از واگذاری، تازه متولد میشود؛ این یعنی سال بعد از واگذاری این مجتمع، شرکت خریدار مجتمع گوشت اردبیل، ثبت شده است. مشابه آنچه در جریان واگذاری «رشت الکتریک» رخ داد در واگذاری مجتمع گوشت اردبیل هم اتفاق افتاده است.
به گفته وی امروز وزارت اطلاعات و دستگاههای اطلاعاتی کشور باید مشخص کنند چه ارتباطی بین خریداران مجتمع گوشت اردبیل و خریداران کشت و صنعت مغان وجود دارد. چراکه مجتمع گوشت اردبیل بخشی از شرکت کشت و صنعت مغان بوده ولی به نظر میرسد برخیها قصد داشتند در یک بازه زمانی 12-13 ساله از این واحد کوچکتر به کل مجتمع کشت و صنعت مغان برسند و آن را تصرف کنند.
باز شدن پای وزیر سابقهدار در ماجرای هپکو/ وامهای کلان گرفتند و هپکو را 10 میلیون تومان فروختند
او با اشاره به واگذاری هپکو و اتفاقاتی که در حین واگذاری این شرکت رخ داده بود اظهار کرد: زمانی، صنعت منحصر به فردی مثل هپکو، تامین کننده اصلی ماشینآلات راهسازی کشور بود؛ این مجتمع بزرگ در سال 83 به اقوام یکی از وزرای وقت واگذار میشود و آقای وزیر یکی از اعضای هیئت مدیره هپکو میشود و مبالغ قابل توجهی وام در اختیار صنعت ماشین آلات راهسازی هپکو قرار میگیرد؛ با گذشت زمان و با واردکردن ماشین آلات راهسازی مستعمل، عملا هپکو از حیز انتفاع ساقط میشود و نهایتا این صنعت منحصر به فرد با قیمت 10 میلیون تومان به یک شکلات فروش فروخته و واگذار میشود.
ارزیاب قیمت «نیروگاه اصفهان» بعد از فروش مدیر نیروگاه شد/ واگذاری عجیب در راهآهن؛ وقتی فروشنده و خریدار یکی است
بیگی با اشاره به تخلفاتی مثل واگذاری شرکتها درحالی که ارزیاب یا فروشنده، در نقش خریدار هم به معاملات ورود کردهاند گفت: نیروگاه اصفهان هم به یکی از اقوام یکی از مسئولان وقت وزارت نیرو فروخته میشود که امروز یکی از مسئولان ارشد وزرات نفت است؛ این واگذاری در حالی انجام شده که فردی که نیروگاه اصفهان را قیمت گذاری کرده و کارشناس قیمت گذاری برای واگذاری این نیروگاه بوده امروز از مدیران آن مجموعه است. شما نگاه کنید متاسفانه موارد متعددی وجود دارد که ارزیاب و کارشناس قیمت گذاری همان خریدار بوده، یا فروشنده، همان خریدار بوده است. متاسفانه بررسیها نشان میدهد که علاوه بر حرف و نقدهای جدی که در زمینه قیمت گذاری این نیروگاه وجود دارد، همه مبالغی که از بابت ثمن این معامله پرداخت شده، همان روز از یک بانک، وام گرفته شده و در وجه خصوصی سازی واریز شده است؛ این یعنی عملا خریدار این نیروگاه آوردهای بابت این خرید، نداشته است.
مدل مشترک واگذاری شرکتهای دولتی؛ اول ورشکستهکردن شرکتها بعد فروش
نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر تکرار الگویی خاص در نحوه واگذاری شرکتهای دولتی به بخش خصوصی گفت: تقریبا واگذاری این شرکتها از یک مدل و الگو تبعیت میکنند؛ یعنی در ابتدا همه این شرکتها ورشکستهشده و به زمین زده شدند و بعد، به فروش رسیدهاند؛ واقعا باید از این آقایان پرسید که شما اگر ماشین خودتان را می خواستید بفروشید با همین الگو حاضر به فروشش بودید؟ با این شکل و شیوهای که به یک دهم قیمت به فروش میرود؟ عقل سلیم میگوید وقتی شما ماشین یا خانهتان را میخواهید بفروشید، مشکلات و عیب و نقصها را بر طرف میکنید، ماشین را کارواش میبرید، اگر لکهای دارد، آن را بر طرف میکنید تا به بهترین قیمت بفروشید نه اینکه خرابیهایش را بیشتر کنید تا با قیمت پایینتر به فروش برسانید.
وی ادامه داد: متاسفانه سازمانهای نظارتی ما ضعف عمدهای داشتهاند؛ با در کنار هم قرار دادن این موزاییکها، حداقل عقلِ من میگوید احتمالا یک سناریو برای همه این موارد وجود دارد؛ جالب تر اینکه این واگذاریها اساساً اصلا پیچیده نبوده؛ مثلا شرکت به پسرعموی فلان آقا واگذار شده یا به کسی واگذار شده که مسئول بوده و در هیئت مدیره هم عضویت داشته و مورادی از این دست که کاملا مشخص است و به هیچ وجه پیچیده هم نبوده. اینها مواردی نبوده که دستگاههای اطلاعاتی ما با قدرتی که دارد و مجموعه عریض و طویل دستگاههای نظارتی نتوانند آنها را کشف کنند.