احسان مرادی، کارشناس هواشناسی در یادداشتی نوشت:
هنوز غم و خسارت های سیل شمال فروکش نکرده، سیلی دیگر در راه است. این بار با گستردگی بیشتر و در مناطقی که بافت خاک آنقدرها توان زهکش آب در حد و اندازه شمال کشور را ندارد. هموطنان و بخصوص مسافران، طی حداقل ۷۲ آینده بشدت محتاط و هوشیار باشند و لطفا با دقت متن این یادداشت را مطالعه کنید.
یک غول چرخندی کم فشار که در مدیترانه جانی دوباره یافت به مرزهای غربی ما رسیده، دنباله ی دامن پر چین و بلندش بصورت مورب تا دریای سرخ هم کشیده شده و غیر از رطوبت مدیترانه رطوبت دریای سرخ و شمال افریقا را نیز سمت منطقه ما گسیل می دارد…فقط یک واچرخند کم داشتیم که او هم در منطقه جنب حاره شکل گرفت و با حرکتی واچرخندی رطوبت فوق اشباع دریای عرب و اقیانوس هند را بی وقفه سمت ما می فرستد! حالا منطقه ما شده مانند “ساعت”! و چرخندها و واچرخندها همانند چرخ دنده های داخل ساعت می چرخند و رطوبتی فوق اشباع را بی امان در تمامی لایه های جو بالای سرمان پخش می کنند! نتیجه چه می شود؟!
ابتدا بارش هایی که یکشنبه ۴ فروردین در نیمه غربی آغاز شده از نیمه شب تا صبح دوشنبه در تمامی استان های غربی، شمال غربی، جنوب غربی و دامنه های زاگرس بصورت وحشتناک و همراه با آذرخش، ریزش تگرگ یا وزش باد شدید خواهد بود. بتدریج از روز دوشنبه در سواحل خزر، جنوب، دامنه های البرز، مرکز، و بصورت نقطه ای در شرق نیز بارش با شدت کمتری آغاز می شود تا پیش از ظهر دوشنبه اگرچه بارش در سراسر نیمه غربی شدید خواهد بود اما اوج بارش در چهارمحال، لرستان، ایلام، شمال و شرق خوزستان، غرب اصفهان و کهگیلویه و بویراحمد رخ می دهد که آن ها را منطقه با هشدار درجه یک نام می نهیم و این مناطق قطعا با طغیان رودها و در مناطق سردسیری با بارش فوق سنگین مواجه خواهند شد!
از بعدازظهر دو شنبه تا سه شنبه بجز مناطقی از سیستان و بلوچستان در سایر مناطق کشور بارش خواهیم داشت که همچنان در استان های یاد شده بارش بصورت بی امان و سیل آسا ادامه دارد!
بی شک همه رودها در مناطق هشدار درجه یک، طغیان خواهد کرد که این رخداد در حوضه رود کرخه، کارون و دز شدیدتر خواهد بود! در بلندی های چهارمحال، بلندی های شمال و شرق خوزستان، غرب اصفهان و بلندی های لرستان بارش برف بحدی خواهد بود که در بازه زمانی یاد شده در سراسر جهان چنین بارش برف و کولاکی نخواهیم داشت! این بدان معنا نیست که بارش برف و کولاک در سایر کوهستان ها عادی است، بلکه این مناطق اوج بارش را دارند و در سایر قله ها و کوهستان ها نیز شرایط وخیم و نا ایمن خواهد بود!
حتی چهارشنبه و پنجشنبه و جمعه نیز به تناوب در مناطقی از کشور بارش ها ادامه خواهد داشت که در نوشتاری جداگانه به آن خواهیم پرداخت. هموطنان بدانند که طی ۷۲ ساعت آینده در حداقل نیمی از شهرهای کشور آبگرفتگی در حد متوسط تا شدید، برخورد آذرخش، وزش تندبادهای لحظه ای، طغیان رودها، ریزش تگرگ و کولاک تهدیدشان می کند! این یعنی: ” جمعیتی چند ده میلیونی در خطر است!”
۱۰ توصیه مهم هلال احمر به مسافران و ساکنان غرب و جنوب کشور
۱. با توجه به سیلابی شدن مسیلها در مناطق غربی و جنوب کشور چنانچه مقدور باشد، هموطنان گرامی از سفر به این مناطق تا عادی شدن اوضاع پرهیز کنند.
۲. ساکنان این مناطق حتی المقدور در خانه بمانند و در صورت اعلام هشدار توسط دستگاههای ذیربط محل سکونت خود را به سمت مکانهای اسکان موقت هلال احمر (در ورزشگاهها، مدارس و…) ترک و در این خصوص با دستگاههای امدادرسان همکاری کنند.
۳. با توجه به روستایی بودن و رونق دامداری در مناطق غرب و جنوب کشور، خواهشمندیم از خارج کردن و یا عبور دادن حیوانات اهلی از عرض رودخانهها و مناطق پست و سیل خیز در زمان بارش شدید باران بپرهیزید.
۴. مسافران نوروزی از چادر زدن در فضاهای باز پرهیز کنند و در صورت لزوم به مکانهای سرپوشیده عمومی مراجعه کنند.
۵. به دلیل مواج بودن خلیج فارس لازم است طی روزهای آینده از سفرهای دریایی و اتراق در کنار سواحل حتی المقدور پرهیز شود.
۶. رانندگی در شرایط نامساعد جوی باید با احتیاط کامل صورت پذیرد. بنابراین مسافرین نوروزی در این مناطق لازم است از رانندگی در شب و مسیرهای فرعی بپرهیزند و در هنگام رانندگی مراقب شیبها و پیچهای جاده باشند. با دنده سنگین حرکت کنید چون در این مواقع، ترمزها در آب بهخوبی کار نمیکنند.
۷. در استانهای لرستان، کهگیلویه و بویر احمد، چهارمحال و بختیاری، فارس، ایلام و خوزستان که عشایر زیادی زندگی می کنند و در حال جابه جایی و کوچ هستند، می بایست در بلندیها و مناطق امن اتراق کنند.
۸. هموطنان در محل زندگی خود لازم است وسایل نقلیه، حیوانات اهلی و اشیای قابل حمل را به نزدیکترین محل مرتفع انتقال دهند.
۹. لازم است در محیط های شهری از فاضلابها و جویبارهای بهظاهر آرام دوری کنید. بهخاطر داشته باشید جویبارها، کانالهای فاضلاب، تنگه ها و … نیز میتوانند بهناگهان دچار سیلاب شوند.
۱۰. در جریان آب راه نروید چرا که ۱۵ سانتیمتر آب در حال حرکت ممکن است باعث بر هم خوردن تعادل شما شود. اگر مجبورید در آب حرکت کنید، از مسیری بروید که آب حرکت نمی کند. برای اینکه از استحکام زمین جلو پای خود مطمئن شوید از یک تکه چوبدستی استفاده کنید. هرگز از درختان در معرض سیل به عنوان محل امن استفاده نکنید و در هنگام سیل از پلهای چوبی سست روی رودخانهها عبور نکنید.