گزارشهای مختلفی از اعتراضات مردم مناطق سیلزده ایران منتشر شده است. رسانههای ایران از “خشم مردم پلدختر” خبر دادهاند. وزیر کشور و فرمانده پلیس ایران “اخلالگران در نظم و امنیت” را تهدید به “برخورد قاطع” کردهاند.
در پی گذشت بیش از دو هفته از بارشهای شدید و وقوع سیل در ایران که تلفات جانی و خسارتهای مالی بسیاری بر جای گذاشته، گزارشهای مختلفی از اعتراض مردم مناطق سیلزده، از جمله در مواجهه با مقامهای دولتی، حکومتی و نظامی جمهوری اسلامی، منتشر شده است. گرچه برخی از این گزارشها را رسانههای رسمی داخلی مخابره کردهاند، اما هنوز بسیاری از خبرها و تصاویری که از این اعتراضات، بهخصوص در شبکههای اجتماعی، منتشر شده هنوز بهطور مشخص از سوی مقامهای جمهوری اسلامی تأیید نشدهاند.
از جمله خبرگزاری ایلنا امروز پنجشنبه ۱۵ فروردین (چهارم آوریل) از “خشم مردم پلدختر” در مواجهه با استاندار لرستان و نماینده این شهرستان در مجلس خبر داد و نوشت: «در پی ضعف در امدادرسانی و بیتوجهی مسئولان به وضعیت سیلزدگان لرستان، مردم شهرستان پلدختر واکنش تندی نسبت به استاندار لرستان و نماینده این شهرستان داشتند.»
دویچه وله:
این خبرگزاری با استناد به “یک منبع آگاه” نوشت که مردم “خشمگین و ناراضی” شهرستان پلدختر در لرستان در اعتراض به “شرایط بحرانی ناشی از سیل و عدم رسیدگی به مشکلاتشان و همچنین ضعف مسئولان در امدادرسانی” در “واکنش تندی” نسبت به این دو مقام “بهشدت از وضعیت موجود و بیتوجهیها گلایه کردند”.
این “منبع آگاه” ضمن تأکید بر “بهحق” بودن اعتراضات مردم به شرایط رسیدگی به وضعیت سیلزدگان، گفته است که این اعتراضات “بسیار تند” بوده و معترضان “مسبب شرایط بوجود آمده” را مسئولان استان لرستان میدانند.
فرماندار پلدختر در این میان شرایط مردم این شهرستان را “سخت” توصیف کرده و از نیاز فوری به کمکرسانی خبر داده است. او همچنین کمکهای ارسالی را با توجه به حجم و میزان خسارات وارده به پلدختر “ناکافی” دانسته است.
طبق آخرین آمار سازمان اورژانس ایران، در جریان سیل اخیر در استان لرستان ۱۴ نفر جان خود را از دست دادهاند، یک نفر مفقود شده و ۲۵۶ نفر مصدوم شدهاند. همچنین علاوه بر خسارتهای جدی به زیرساختهای این استان، به گزارش ایرنا، “۲۰ هزار نفر” نیز آواره شده و “بسیاری خانه و زندگیشان را بهطور کامل از دست دادهاند”.
همچنین فیلمی در شبکههای اجتماعی منتشر شده که نشانگر اعتراض و شعارهای تند مردم به هنگام دیدار محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، در روز گذشته از شهرستان پلدختر است.
معترضان “عصبی و احساساتی”
همزمان “باشگاه خبرنگاران جوان” منتسب به صدا و سیمای جمهوری اسلامی، روز گذشته از “حمله مسلحانه افراد ناشناس” به احمد خادم سیدالشهدا، فرمانده قرارگاه کربلای سپاه پاسداران واقع در جنوب غرب ایران، خبر داد. به گزارش این خبرگزاری، زمانی که این فرمانده سپاه در حال بازدید از “مناطق مستعد سیلگرفتگی” در روستای صحفه بود “افراد ناشناس وی را هدف شلیک گلولهقرار دادند که با هوشیاری و اقدام سریع سردار از منطقه خارج و به نقطه امن انتقال داده شد”.
این خبر اما شامگاه گذشته توسط احمد خادم سیدالشهدا تکذیب شد. این سردار سپاه به خبرگزاری دولتی ایرنا گفت: «امروز برای بررسی وضعیت سیلاب در منطقه نیزارهای نیشکر امیرکبیر رفته بودیم که کشاورزان سیلاب زده منطقه اعتراضاتی داشتند.» او افزود که سوءقصدی در کار نبوده و تنها “برخی از جوانان منطقه” که سیلاب وارد مزارعشان شده و خساراتی را متحمل شدهاند «مقداری عصبی و احساساتی شده بودند و به ما اعتراض کردند ولی ما بدون توجه به عصبانیت آنها به ماموریت خود که همانا نجات جان مردم است ادامه خواهیم داد».
اشاره این فرمانده سپاه به شکستن سیلبندها در مناطقی است که گفته میشود با اعتراض افرادی مواجه شده که نمیخواهند مزارع و زمینهای کشاورزی خود را از دست بدهند.
سردار خادم سیدالشهدا افزود: «برای اینکه سیل جان مردم را به مخاطره نیندازد مجبوریم در جاهایی سیلبندها را بشکنیم تا آب از شهرها و روستاها دور شود که به ناچار این عمل باعث ضرر و آسیب به برخی کشاورزان هم خواهد شد.»
این مقام ارشد سپاه در مورد یکی دیگر از دلایل اعتراض مردم گفت: «هر چند رییس جمهوری قول داده است که تمامی خسارات کشاورزان را بعد از ارزیابی پرداخت خواهند کرد ولی کشاورزان که عدم پرداخت خساراتشان در سیل ۹۵ را تجربه کردهاند از عمل نشدن به وعده دولت نگرانند.»
این فرمانده سپاه با تأیید اینکه در “منطقه نیزارهای نیشکر امیرکبیر” عدهای از معترضان “با تهدید اعلام کردند که اجازه نخواهیم داد سیلبندهای منطقه شکسته شوند”، افزود: «ولی ما نجات جان آنها برایمان مهم است.»
در شبکههای اجتماعی تصاویر تنش در این منطقه و نیز مشایعت شدن احمد خادم سیدالشهدا به سوی خودروی حامل او توسط محافظاناش مشاهده میشود.