قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران روزهای پرکاری را پشت سر میگذارد. روز گذشته (۵ شهریور) حکم ۲۴ سال حبس تعزیری به صبا کردافشاری، فعال مدنی ابلاغ شد و زرتشت احمدی راغب یکی از امضاکنندگان بیانیه ۱۴ نفره، بازداشت شد.
بنا بر گزارش سازمان حقوق بشر ایران، روز گذشته (۵ شهریور)، صبا کردافشاری، به ۲۴ سال حبس تعزیری محکوم شده است. حکم این فعال مدنی که از پیش در زندان اوین به سر میبرد را روز گذشته به حسین تاج، وکیل او ابلاغ کردهاند. دادگاه انقلاب تهران کردافشاری را در مجموع به ۲۴ سال حبس تعزیری محکوم کرده که ۱۵ سال آن اجرایی میشود.
حسین تاج در توییتی اعلام کرده است که قصد دارد به این رأی اعتراض کند.
رای #صبا_کردافشاری از دادگاه انقلاب تهران ابلاغ شد
مجموعاً ۲۴سال حبس!
۱۵ سال حبس قابل اجرا(تشویق به فساد و فحشا)
۷/۵ سال حبس(اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور)
۱/۵ سال حبس(فعالیت تبلیغی علیه نظام)
ومحرومیت های اجتماعی دیگر#اعتراض میکنیم و به نقض این رأی امیدوارم— Hosein Taj حسین تاج (@hosein_taj) 27 augusti 2019
اتهامهایی که بر پایه آنها حکم صبا کردافشاری صادر شده، عبارتند از، “اشاعه فساد و فحشا از طریق کشف حجاب و پیادهروی بدون حجاب”، “اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور” و “فعالیت تبلیغی علیه نظام” است.
به نوشته سازمان حقوق بشر ایران، با استناد به ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی مجازات اشد یعنی ۱۵ سال حبس تعزیری از بابت اتهام “اشاعه فحشا از طریق کشف حجاب و پیاده روی بدون حجاب” در خصوص وی قابل اجرا خواهد بود.
وکیل صبا کردافشاری مینویسد که به نقض حکم صادره علیه موکلش امیدوار است.
صبا کردافشاری شنبه ۱۱ خردادماه در منزل پدرش بازداشت و به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. به نوشته سایت “سازمان حقوق بشر ایران”، او پس از ۱۱ روز بازجویی و فشار برای اعتراف تلویزیونی، سهشنبه ۲۱ خرداد به زندان قرچک ورامین منتقل شده و تاکنون از حق داشتن وکیل و مشاوره حقوقی محروم بوده است.
سازمان حقوق بشر ایران مینویسد، در تفهیم اتهام اولیه او از جمله به “فعالیت تبلیغی از طریق ارتباط با مسیح علینژاد و خبرگزاری هرانا” اشاره شده است.
مسائل حقوق بشری زندانیان سیاسی گمنام، اقلیتهای مذهبی و زنان، زمینه فعالیتهای صبا کردافشاری پیش از بازداشت بوده است.
بازداشت این فعال مدنی در شبکههای اجتماعی هم واکنشهای زیادی در پی داشت. بیشتر کاربران به سن کم صبا اشاره میکنند و سالهای درازی که طبق این حکم باید در زندان جمهوری اسلامی سپری کند.
دختر ۲۰ ساله رو به ۲۴ سال زندان محکوم کردند.
به عبارت دیگه ۴ سال بیشتر از سالهایی که زندگی کرده رو به جمهوری اسلامی بدهکاره.#صباکردافشاری— یه وکیل (@laaawyer) 27 augusti 2019
روز گذشته با انتشار خبر صدرو حکم صبا کردافشاری، یک خبر بازداشت دیگر هم منتشر شد که نشان از افزایش فشار بر فعالان مدنی، روزنامهنگاران، هنرمندان و منتقدان در هفتههای گذشته است.
زرتشت احمدی راغب، یکی از امضاکنندگان بیانیه ۱۴ نفره بازداشت شد
به گزارش خبرگزار “هرانا”، زرتشت احمدی راغب، فعال مدنی شب گذشته (۵ شهریور) در منزل شخصی خود در شهریار بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است. با استناد به این خبرگزاری، مأموران با در دست داشتن حکم، خانه احمدی راغب را تفتیش کرده و شماری لوازم شخصی او را با خود بردهاند.
مأموران مسلحی که این فعال مدنی را با خود بردهاند و به نوشته “هرانا” لباس شخصی به تن داشتهاند، در مورد نهاد امنیتی که دستور این بازداشت را صادر کرده و محلی که این فعال مدنی به آن منتقل میشود، توضیحی به خانواده او ندادهاند.
در نیمه مردادماه امسال نامهای با درخواست استعفای رهبر جمهوری اسلامی منتشر شد که امضای ۱۴ تن پای آن بود. با انتشار نامه شماری از امضاکنندگان بازداشت و برخی زیر فشار قرار گرفتند. گمان میرود که بازداشت احمدی راغب هم در پیوند با امضای این نامه باشد.
زرتشت احمدی راغب در سالهای اخیر، بارها با اتهامهایی گوناگونی چون “تبلیغ علیه نظام” بازداشت شده است. شش ماه حبس تعزیری و ۹ ماه حبس به دلیل آنچه “فعالیتهای تبلیغی علیه نظام” خوانده شد، از احکام صادره برای این فعال مدنی در سالهای گذشته بود.
زرتشت احمدی راغب در اردیبهشت ماه سال جاری نیز بازداشت و پس از ساعاتی آزاد شده بود. بازداشت اردیبهشت ماه او به دلیل تحصن یکتنه او در اعتراض به اخراجش از کار در مقابل دفتر شهرداری فردوسیه بود.
سرنوشت امضا کنندگان بیانیه ۱۴ نفره
بیانیه ۱۴ نفر، نام بیانیهای است که در خردادماه سال ۹۸ با سالگرد انتخابات مناقشهبرانگیز ریاست جمهوری سال ۸۸ توسط ۱۴ تن از فعالان مدنی و کنشگران سیاسی داخل ایران منتشر شد. هدف از انتشار این بیانیه طرح خواستههای سیاسی و مدنی و انتقاد از وضعیت جاری کشور در زمینههای سیاسی و اجتماعی و اقتصادی عنوان شده بود. امضاکنندگان از جمله خواستار بازنگری در قانون اساسی و کنارهگیری سیدعلی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران از قدرت شدند. زرتشت احمدی راغب ییکی از امضاکنندگان این بیانیه است.
از دیگر چهرههای امضاکننده میتوان به محمد نوریزاد و گوهر عشقی و محمد ملکی اشاره کرد. این بیانیه انتشار یک بیانیه ۱۴ نفره دیگر از سوی کنشگران خارج از کشور به منظور حمایت از ۱۴ تن در داخل ایران را در پی داشت. متعاقب بیانیه ۱۴ نفره دوم، چهارده تن از کنشگران زن درون ایران هم بیانیهای در مورد مطالبات مدنی و سیاسی خود منتشر کردند.
با انتشار این بیانیهها شماری از امضاکنندگان تا کنون بازداشت و برخی به نهادهای امنیتی احضار شدهاند. تهدید و ضرب و شتم برخی دیگر از امضاکنندگان از سوی افراد ناشناس هم گزارش شده است.
۵۸ سال حبس در مجموع برای سه نفر
فشار بر فعالان مدنی و روزنامهنگاران و هنرمندان ناراضی در هفتههای گذشته افزایش یافته و قوهی قضاییه ایران روزهای پرکاری را پشت سر گذاشته است. حکم صادره ۲۴ سال حبس تعزیری برای کردافشاری یکی از چنیدن حکمی است که در روزهای گذشته علیه فعالان مدنی و رونامهنگاران صادر شده.
خبر محکومیت مرضیه امیری، روزنامهنگار شرق هم چند روز پیش منتشر شد. این خبرنگار به اتهامات متعددی از جمله “اجتماع و تبانی و تبلیغ علیه نظام و اخلال در نظم عمومی” به ده سال زندان و شش ماه حبس تعزیری و تحمل ۱۴۸ ضربه شلاق محکوم شد.
کیومرث مرزبان طنزپردازی است که به حکم دادگاه انقلاب چند روز پیش با برشمردن چندین اتهام از جمله “ارتباط با دول متخاصم” و “توهین به رهبری و بنیانگذار” و “توهین به مسئولین”، در مجموع به ۲۳ سال و سه ماه زندان محکوم شد.
دویچه وله: