بیش از ۲۵۰هزار مهندس و پزشک ایرانی درآمریکا
عضو هیات علمی موسسه مطالعات جمعیتی وزارت علوم و مدیرگروه مهاجرت پژوهشکده سیاستگذاری علم و فناوری وصنعت دانشگاه صنعتی شریف با بیان اینکه موج جدید مهاجرت به دلیل شرایط اقتصادی در راه است، گفت: وقتی امکان بهرهمندی از نیروهای داخل کشور وجود ندارد.
به گزارش ایلنا، بهرام صلواتی درباره موج جدیدی از مهاجرت گفت: به نظر میرسد، در این چند وقت اخیر با یک موج جدید مهاجرت روبرو خواهیم شد که البته هنوز اطلاع دقیقی در این باره نداریم. با توجه به شرایط اقتصادی که پیش آمده، ممکن است عدهای ترغیب شوند که مهاجرت کنند یا آنهایی که به داخل کشور برگشتهاند، دوباره به خارج از کشور برگردند.
عضو هیات علمی موسسه مطالعات جمعیتی درباره اثرات و پیامدهای منفی و مثبت مهاجرت برای کشورهای مهاجرفرستی همانند ایران بیان کرد: اثرات منفی مهاجرت نیروهای جوان و تحصیلکرده برای کشورهایی که از آنها مهاجرت صورت میگیرد، این است که سرمایههای انسانی که برای پرورش آنها سالها زحمات قابل توجهی کشیده شده، حالا در برههای که باید از آنها استفاده شود، حداقل در یک دوره کوتاه مدت غیرقابل دسترس هستند، در برابر آن، کشورهای میزبان هم بدون اینکه سرمایهگذاری خاصی کرده باشد، از این نیروهای مستعد بهرهبردای میکنند، بنابراین در این مورد کشورهای مهاجرفرست با خسران روبرو میشوند.
گزارشی تکان دهنده از فرار مغزها
طبق آمار صندوق بینالمللی پول، ایران از نظر فرار مغزها در بین ۹۱ کشور جهان مقام اول را از آن خود کردهاست و سالانه تا 180 هزار نفر با تحصیلات عالیه از ایران مهاجرت میکنند. بنیاد ملی نخبگان ایران اعلام کرد که ۳۰۸ نفر از دارندگان مدال المپیاد و ۳۵۰ نفر از برترینهای آزمون سراسری از سال ۸۲ تا ۸۶ به خارج مهاجرت کردهاند. ۹۰ نفر از ۱۲۵ دانش آموزی که در سه سال گذشته در المپیادهای جهانی رتبه کسب کردهاند، هم اکنون در دانشگاههای آمریکا تحصیل میکنند. طبق آمار صندوق بینالمللی پول هم اکنون بیش از ۲۵۰ هزار مهندس و پزشک ایرانی در آمریکا هستند. طبق آمار رسمی اداره گذرنامه، در سال ۸۷ روزانه ۱۵ کارشناس ارشد، 4 دکترا و سالانه ۵۴۷۵ نفر لیسانس از کشور مهاجرت کردند. در سال ۱۳۹۱ حدود ۱۵۰ هزار دانشجو تقاضای خروج از کشور را کردهاند که بیشترشان دانشجوی دوره دکترا بودند. همچنین ۶۴ درصد دانشآموزان ایرانی مدالآور المپیاد طی ۱۴ سال گذشته از ایران مهاجرت کردهاند. به گفته کارشناسان، فرار مغزها در چند سال اخیر ۳۰۰ برابر جنگ ایران و عراق به اقتصاد ایران صدمه زده است. اینها در حالی است که در کشور تقریبا کلامی درباره این فاجعه ملی سخن گفته نمیشود.