گزارش سایت خبری امتداد از وضعیت دانشجویان بازداشتی:
تعدادی از دانشجویان دستگیر شده در ناآرامیهای دیماه ۹۶ هنوز در حبس به سر میبرند و به کلاسهای درس بازنگشتهاند. منصور غلامی، وزیرعلوم، تحقیقات و فناوری وعده داده بود که مشکلات دانشجویانی که به خاطر اعتراضات دی ماه بازداشت و حکمهای سنگین گرفته اند، هر چه زودتر حل و فصل شود. او در این ارتباط پیشتر گفته بود که اتهامات دانشجویان حتی اگر «قضایی» هم باشد، باید در دانشگاه مورد بررسی قرار گیرد. اما مقامات قضایی به این موضوع توجهی نکردهاند و اکنون همه منتظر هستند تا شاید گفت و گوها در دادگاه تجدید نظر تاثیر بخش شود.
یکی از فعالین دانشجویی که پیگیری وضعیت دانشجویان بازداشتی را نیز بر عهده دارد، گفتوگو با امتداد درباره وضعیت این دانشجویان اظهار کرد: مطابق اظهار نظر نمایندگان مجلس، حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ دانشجو در حوادث اخیر بازداشت شدهاند و برای ۱۷ دانشجو حکم قضایی صادر شده است. مجموع اتفاقات پیشآمده ما را به این نتیجه رساند که وزارت علوم میتوانست بسیار بهتر عمل کند و از همان ابتدا با ارتباط بهتر با قوه قضاییه میتوانست کارها را پیشش ببرد، منتهی با کاهلی پیش آمده این اتفاق نیفتاد. در واقع آنها این ماجرا را صرفا یک روند اداری دیدند و با دانشجوها شبیه به پرونده روی میز برخورد شد. کما اینکه ما میبینیم در دانشگاهی که مدیریت با دانشجویان همراه بود، مساله آنها را حل کند. مثلا مدیریت آقایان نیلی و سلیمی در دو دانشگاه تهران و علامه طباطبایی خوب نبود، اما آقای معتمدی در دانشگاه امیرکبیر عملکرد بهتری داشتند و دانشجویان بازداشتی امیرکبیر با تلاش آقای معتمدی و حجتالاسلام میراحمدی نماینده رهبری در دانشگاه با نگاه متفاوتی که به این قضیه داشتند توانستند مساله را حل کنند.
این فعال دانشجویی که به دلایل امنیتی ترجیح داد که نامش گفته نشود تاکید کرد: این جنس پیگیریها در هر دانشگاهی متفاوت بود، رئیس دانشگاه امیرکبیر مجدانه پیگیر وضعیت دانشجویان بازداشتی بود ولی در دانشگاه تهران این اتفاق نیفتاد. وزارت علوم هم با اینکه اعلام کرد کمیتهای برای پیگیری وضعیت دانشجویان بازداشتی تشکیل داده است، اما آن چه ما شاهد بودیم، این بود که خروجی چندانی نداشت و صرفا به وعدهها امیدوار بودند. بعد از بالا رفتن فشارهای رسانهای، وزارت علوم جدی تر پیگیر این مساله شد اما آن طور که باید و شاید، این اتفاق نیفتاد. چرا که وزارت علوم توانایی و قدرت لابی گری و گرفتن ارتباط با چهرههای سرشناس سیاسی را از هر دو جناح ندارد.
وی همچنین در پاسخ به این سئوال که وضعیت ادامه تحصیل این دانشجویان چه روندی را طی خواهد کر تاکید کرد: در مرداد ماه هر سال هیئت گزینش دانشجویان به یک سری از دانشجویان زنگ میزنند و از آنها مصاحبه و تعهد میگیرد و تا زمان اعلام نتایج هم مشخص نمیشود که چه اتفاقی در انتظار دانشجویان خواهد بود،امسال هم این اتفاق افتاده و دانشجویان زیادی هستند که برای مصاحبه احضار شدهاند و بازجویی میشوند و تعهد میدهند. برآورد ما این است که گستردگی احضارهای پیش از شروع سال تحصیلی همانند سال گذشته است، اما فعلا نمیشود اعلام کرد آیا دانشجوی ستاره دار داریم یا نه. اما در مورد دانشجویانی که حکم برایشان صادر شده شرایط متفاوت است، اگر احکام آنها قطعی است باید خود را به دایره اجرای احکام معرفی کرده و روانه زندان شوند و نکته تلخ ماجرا همین است و ما نمیدانیم که چه بر سر ادامه تحصیل آنها خواهد آمد.
۱۷ دانشجو حکم قضایی گرفتند
اما مطابق آمار منتشر شده در کانال شوراهای صنفی دانشجویان کشور اسامی ۱۷ دانشجویی که احکام سنگین گرفتهاند و بازداشت آنها منحصر به حوادث دی ماه نیست از قرار زیر است:
۱- زانیار احمدی نیاز، دانشجوی رشتهی حسابداری دانشگاه آزاد تهران، به ۸ سال حبس محکوم شده است.
۲- سیما انتصاری، دانشجوی کارشناسی ارشد زبان انگلیسی به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شده است.
۳- شیما انتصاری، دانشجوی دکتری اقتصاد دانشگاه تهران به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شده است.
۴- مهدی اسکندری، دانشجوی کارشناسی حقوق دانشگاه پیام نور تهران به ۶ سال حبس تعزیری و ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شده است.
۵- رضا باوی، دانشجوی روانشناسی بالینی دانشگاه آزاد رودهن به ۷ سال حبس تعزیری محکوم شده است.
۶- پدرام پذیره دانشجوی کارشناسی ارشد مطالعات فرهنگی و رسانه دانشگاه تهران به ۷ سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده است.
۷- لیلا حسین زاده دانشجوی انسان شناسی دانشگاه تهران به ۶ سال حبس تعزیری و دو سال ممنوع الخروجی از کشور محکوم شده است.
۸- محسن حقشناس دانشجوی طراحی صحنه دانشگاه تهران به دوسال حبس تعزیری محکوم شده است.
۹- خشایار دهقان، دانشجوی دکترای برق دانشگاه تهران به ۷ سال حبس تعزیری، ۷۴ ضربه شلاق و ۲ سال تبعید به برازجان محکوم شده است.
۱۰- سینا درویش عمران دانشآموختهی رشتهی مترجمی زبان آلمان دانشگاه تهران به 8 سال حبس تعزیری و همچنین ۲ سال ممنوع الخروجی و محرومیت از فعالیت سیاسی، حضور در احزاب و دسته جات سیاسی و فضای مجازی، محکوم شده است.
۱۱- سینا ربیعی دانشجوی علوم اجتماعی دانشگاه تهران به یکسال حبس تعزیری و دو سال ممنوع الخروجی محکوم شده است.
۱۲- رویا صغیری دانشجوی دانشگاه شهید مدنی تبریز به 23 ماه حبس تعزیری محکوم شده است.
۱۳- فرشته طوسی، دانشجوی کارشناسی ارشد جامعه شناسی دانشگاه علامه طباطبایی به یکسال و نیم حبس و ۲ سال ممنوعیت از فعالیت محکوم شده است.
۱۴- صادق قیصری روزنامه نگار و دانشجوی دانشگاه شهید بهشتی، به ۷سال زندان، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال ممنوعیت از فعالیت در مطبوعات و ۲ سال ممنوع الخروجی از کشور محکوم شده است.
۱۵- علی کامرانی دانشجوی کارشناسی آموزش زبان انگلیسی دانشگاه شهید مدنی تبریز به ۳ ماه حبس تعزیری محکوم شده است.
۱۶- روح الله مردانی معلم و دانشجوی رشتهی ادبیات دانشگاه تهران به تحمل ۶ سال حبس و دو سال محرومیت از برخی حقوق اجتماعی و ممنوع الخروجی محکوم شده است.
۱۷- ظفر علی مقیمی، دانشجوی دکتری مواد دانشگاه امیر کبیر به 7 سال حبس تعزیری محکوم شده است.
۱۸- علی مظفری دانشجوی رشتهی انسان شناسی دانشگاه تهران به 8 سال حبس تعزیری و همچنین ۲ سال ممنوع الخروجی و محرومیت از فعالیت سیاسی، حضور در احزاب و دسته جات سیاسی ،فضای مجازی، رسانهها و مطبوعات محکوم شده است.
۱۹- کسری نوری دانشجوی ارشد رشتهی حقوق بشر دانشگاه تهران به ۱۲ سال حبس تعزیری، ۷۴ ضربه شلاق ، ۲ سال تبعید به ثلاث باباجانی، ۲ سال ممنوع الخروجی، ۲ سال محرومیت از عضویت در گروهها و احزاب و دسته جات سیاسی و اجتماعی و فعالیت رسانهای محکوم شده است.
بررسی خبرنگار امتداد حاکی از آن است که بخشی از دانشجویان نیز در بازداشت به سر میبرند و هنوز وضعیت آنها مشخص نشده است.