مسعود دانشمند در گفتگو با ایلنا درباره اثرگذاری احیای برجام و رفع تحریمها بر روی فعالیت بنادر و احتمال برگشت لاینرهای خارجی به بنادر ایران اظهارداشت: توافق دیر و یا زود به سرانجام میرسد، اما آثار و تبعات تحریمها در طول این سالها بر روی تجارت ایران، عقب ماندگی در ایجاد، ساخت و تکمیل زیرساختها بودهاست. در این سالها باید بنادر ایران زیرساختهای خود را برای پذیرش کشتیها به ویژه کشتیهای کانتینر بر و امکانات برای تخلیه و بارگیری مهیا میکردیم تا با استانداردهای بین المللی و جهانی تطبیق پیدا کند.
وی تاکید کرد: در حالی که کشتیهای کانتینربر در بنادری مانند شانگهای، هنگکنگ و سنگاپور ۵۰ کانتینر در ساعت عملیات دارند و در حوزه خلیج فارس بنادری مانند جبل علی ۲۵ کانتینر در ساعت عملیات دارند در بندر عباس ایران که بندر کانتینری کشور محسوب میشود سرعت عملیات برای ۱۲ کانتینر در ساعت است.
عضو هیات مدیره کانون موسسات حمل و نقل ادامه داد: با این شرایط فرض کنیم اگر همین امروز تحریمها برداشته شود، خطوط کشتیرانی برای ورود به بندر عباس یا سایر بنادر کشور با مشکلات متعدد مواجه میشوند که اولین مشکل معطلی کشتیها در بنادر ایران است.
دانشمند افزود: هر کشتی برای ورود به بنادر ایران برای تردد بین لنگرگاه تا اسکله با معطلی و اتلاف زمان مواجه خواهد بود و اساسا ورود و خروج کشتی در بنادر ایران با معطلی انجام میشود که این معطل زمانی به معنای افزایش هزینه برای کشتی و خطوط کشتیرانی است.
وی گفت: مشکل دیگر تعرفههای غیر واقعی بندری است. در حال حاضر هزینهها و تعرفههای بندری ایران برای کشتیهای کانتنربر نسبت به کشورهای منطقه گران است. بنادر باید به جای اعمال تخفیفات مقطعی، تعرفهها را اصلاح کند.
دانشمند افزود: با مقایسهای بین تعرفههای بنادر منطقه و ایران میتوان میزان تفاوت هزینههای عوارض بندری را دید. در حال حاضر با این سطح از کیفیت ارائه خدمات و اتلاف زمان، عوارض و تعرفههای بنادر ایران نسبت به بندر جبل علی دو برابر است. از سوی دیگر سرعت عملیات در بنادرمان بسیار پایینتر از بنادر کشورهای منطقه است و قاعدتا با این سطح از خدمات، این میزان تعرفهها منطقی و به صرفه است.