«حسین قربانزاده»، رییس سازمان خصوصیسازی به رسانههای ایران گفته است که «مصطفی آجرلو»، مدیرعامل پیشین باشگاه «استقلال» و برخی از اعضای هیات مدیره این باشگاه به دلیل تخلفات مالی و برداشت غیرقانونی و غیرمتعارف از حساب سهام خریداران این باشگاه، به مراجع قضایی معرفی شدهاند.
این نخستین بار نیست که خبری مربوط به ارجاع پروندههایی از فساد مالی و تصمیمات غیرقانونی سردار پاسدار مصطفی آجرلو در ورزش ایران یا دست بردن او در بودجههای شهرداری و دولتی در رسانهها منتشر میشود.
آجرلو از تندروترین مدیران سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ورزش است که طی بیش از دو دهه اخیر، با نشستن زیر چتر حمایت «محمدباقر قالیباف»، فرمانده پیشین نیروی انتظامی و رییس کنونی مجلس شورای اسلامی، خود و خانوادهاش را از هرگونه پیگرد یا برخورد قضایی در مصونیت نگه داشته است.
سود استقلال از فروش سهام باشگاه چهقدر بود؟
۱۵ اسفند ۱۴۰۰، پذیرهنویسی سهام دو شرکت «استقلال» و «پرسپولیس» در فرابورس آغاز شد. این در حالی بود که برخی کارشناسان اقتصادی نسبت به زیانده بودن این دو باشگاه ورزشی اخطار داده بودند. سرانجام در فاصله کمتر از ۲۰ روز،رسانهها از شکست خوردن طرح فروش سهام این دو باشگاه خبر دادند.
با وجود این که مطابق انتظار، از فروش سهام این دو باشگاه استقبال نشد، سازمان خصوصیسازی اعلام کرد تعداد یک میلیارد و ۲۳۶ میلیون و ۹۹ هزار و ۶۵۶ سهم از سهام جدید شرکت فرهنگی ورزشی استقلال و تعداد یک میلیارد و ۳۴ میلیون و ۸۴۰ هزار و ۵۶۷ سهم از سهام جدید شرکت فرهنگی ورزشی پرسپولیس به فروش رفته است.
اردیبهشت ۱۴۰۱، سازمان خصوصیسازی درآمد باشگاه استقلال از فروش سهام به هوادارانش را ۳۵۹ میلیارد تومان و درآمد باشگاه پرسپولیس را ۳۵۰ میلیارد تومان اعلام کرد.
«حسین قربانزاده» در زمان اعلام این رقم گفته بود که مدیران دو باشگاه حق برداشت خودسرانه از این سود حاصله را ندارند و باشگاهها باید طبق اصول تعیین شده و زیر نظر کمیتهای مشخص، این مبلغ را هزینه کنند.
هفدهم دی ۱۴۰۱، رییس سازمان خصوصیسازی کشور در گفتوگو با خبرگزاری «ایمنا»، از برداشته شدن بدون هماهنگی مبلغ ۲۴۰ میلیارد تومان از سود حاصل از فروش سهام باشگاه استقلال با دستور سردار مصطفی آجرلو خبر داد.
حسین قربانزاده همچنین ۲۲ اسفند ۱۴۰۱ به رسانهها گفت که مدیرعامل پیشین استقلال براساس اسناد مالی به جا مانده از دوران مدیریتی او، این باشگاه را تبدیل به پرهزینهترین باشگاه تاریخ ایران کرده و هنوز تمامی ابعاد هزینههایی که او به باشگاه استقلال تحمیل کرده است، مشخص نیست.
از دستمزد سالیانه سردار آجرلو چه میدانیم؟
سردار مصطفی آجرلو در دفاع از خودش مدعی شده است که تمامی برداشتها از حساب سهام هواداران را در راه پرداخت بدهی یا خریدهای جدید صرف کرده است. اسنادی که در روزهای گذشته منتشر شدهاند اما خلاف این موضوع را ثابت میکنند.
سایت خبری «تابناک» ۲۳ اسفند از ارجاع پرونده فساد مالی مصطفی آجرلو به دلیل «هزینه صدها میلیارد تومانی بدون مجوز» خبر داد.
همین خبرگزاری همچنین با رونمایی از حقوق ماهیانه سردار پاسدار مصطفی آجرلو و برخی از همراهانش، خبر از دریافتیهای نامتعارف مدیرعامل پیشین باشگاه استقلال و برخی از اعضای سابق و کنونی نیروی انتظامی در باشگاه استقلال داد.
براساس اسناد منتشر شده، مصطفی آجرلو برای خودش حقوق ماهیانه ۳۹ میلیون تومانی در نظر گرفته بود. با توجه به ۱۳ ماه حضور در سمت مدیرعاملی باشگاه استقلال، او حداقل ۵۰۷ میلیون تومان از باشگاه استقلال به عنوان حقوق ثابت دریافت کرده است. این رقم منهای پاداشها، حق ماموریتها و برداشتهای اضافی مانند عیدی میشود.
در این اسناد قید شده است که «امیرحسین فتاحی» به عنوان معاون باشگاه استقلال، ۲۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان حقوق ماهانه دریافت میکرد.
تابناک همچنین از دریافتی ماهیانه ۱۵ میلیون تومانی فردی به نام «حسن شکریان» به عنوان «کارشناس باشگاه» اظهار تعجب کرده است.
حسن شکریان از کادر رسمی نیروی انتظامی است که همراه با محمدباقر قالیباف از نیروی انتظامی به باشگاه «پاس» و سپس به شهرداری تهران منتقل شده بود.
در این اسناد مشخص شده است «افشار لفظی» لیدر هواداران باشگاه استقلال با نظر سردار مصطفی آجرلو، ۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان حقوق ثابت از استقلال دریافت کرده است؛ دقیقا در ماههایی که تیم فوتبال استقلال به دلیل همهگیری کرونا، بدون تماشاگر در ورزشگاهها بازی میکرد.
جمع دستمزد سالیانه همین چهار نفر در فهرست ۵۴ نفرهای که تابناک از حقوق پرسنل باشگاه استقلال منتشر کرده است، به بیش از یک میلیارد تومان میرسد.
چه زمانی به پروندههای قبلی سردار آجرلو رسیدگی میشود؟
سردار پاسدار مصطفی آجرلو تصویر یک مدیر «هزینهگرا» را از خودش در ورزش ایران به جا گذاشته است؛ از باشگاه پاس که در زمان او زیر نظر نیروی انتظامی اداره میشد تا مدیریت در «استیل آذین» و «تراکتور» و البته در سازمان ورزش شهرداری تهران.
آجرلو در پاسخ به ادعاهای سازمان خصوصیسازی گفته است: «شکایت میکنم.»
او انتشار این اسناد را خلاف قانون و تحریف واقعیت دانسته و گفته است: «این فرصت خوبی است که تکلیف همه ادعاهای مطرح شده مشخص و حقیقت موضوع روشن شود.»
مدیر سپاه پاسداران در ورزش ایران اما طی بیش از یک دهه اخیر، پروندههای مفتوحه اقتصادی پرتعدادی داشته که هنوز تکلیف هیچ یک از آنها روشن نشده است.
نام سردار آجرلو در فهرست مشهور «املاک نجومی» به چشم میخورد؛ پروندهای که مبتنی بر گزارش سازمان بازرسی کل کشور، از واگذاری چند هزار میلیاردی املاک به بعضی مدیران ارشد شهری و برخی اعضای شورای شهر تهران در زمان محمدباقر قالیباف خبر میداد.
طبق گزارش املاک نجومی، آجرلو زمینی در محله «دربند» تهران را با ۵۰ درصد تخفیف، به قیمت ۵۲۰ میلیارد تومان خریداری کرده بود.
«یاشار سلطانی»، افشاگر مفاسد اقتصادی برخی از مدیران نظام، فاشگوی پرونده املاک نجومی و مدیرمسوول «معمارنیوز» مهرماه سال ۱۴۰۰ در بخش جدیدی از افشاگریهای خود نوشت: «هفتهنامه مثلث به مدیرمسوولی سردار آجرلو، یک ساختمان با زمین ۲۰۰ متری از شهرداری منطقه۶ هدیه گرفته است.»
هفتهنامه مثلث به مدیرمسوولی سردار مصطفی آجرلو و سردبیری برادرزادهاش، «سعید آجرلو»، با رویکردی سیاسی، خط و مشی نزدیک به اصولگرایان، بهویژه در حمایت از محمدباقر قالیباف منتشر میشد.
سردار آجرلو برای هفتهنامهاش، دفتر اداری ۲۰۰ متری در خیابان «توانیر» تهران هدیه گرفته بود.
ایرانوایر
پیام یونسیپور