یک جامعهشناس میگوید بیش از ۷۱ درصد زنان سالمند تنها هیچ گونه درآمدی ندارند. طبق برآورد او تعداد این گروه در ۳۰ سال آتی سه برابر میشود و دولت باید برای کمک به آنها چارهاندیشی کند.
در سالهای اخیر گزارشهای متعددی در باره فقر در میان زنان سالمند تنها در ایران منتشر شده اما به نظر میرسد که این معضل برای مسئولان حکومتی اهمیت چندانی ندارد. شورای ملی سالمندان ایران چهار سال پیش اعلام کرده بود که حدود یک سوم سالخوردگان کشور از فقیرترین قشرهای جامعه هستند و بیش از نیمی از زنان سالمند از نظر اقتصادی به اطرافیان خود اتکا دارند.
آن زمان وزارت بهداشت جمهوری اسلامی آمار سالمندانی را که هیچ گونه درآمدی ندارند ۱۷ درصد اعلام کرد و گفته شد، شمار زنان سالمند بیدرآمد نسبت به مردان بسیار بیشتر است.
اکنون روزنامه اعتماد با طاهر موسوی، جامعهشناس در باره این مسئله گفتوگو کرده است. عضو انجمن جامعهشناسی ایران در کل تصویر غمانگیزی از اوضاع آنان ارایه داده و گفته است: «بیش از ۹۰ درصد زنان سالمند تنهای ایرانی در سه دهک پایین درآمدی قرار دارند.»
او یادآور شده که این زنان بهطور جدی مشکل معیشتی دارند و برای پرداخت هزینههای درمان و توانبخشی با چالش بزرگی روبهرو هستند.
بر اساس آماری که موسوی عرضه کرده، بیش از ۷۱ درصد زنان سالمند تنها درآمدی ندارند. در میان ۲۹ درصد باقیمانده هم سهونیم درصد درآمد ماهانهشان کمتر از یک میلیون تومان است و ۱۳.۵ درصد بین یک تا سه میلیون تومان درآمد دارند.
افزایش چشمگیر زنان تنها
موسوی گفته است که در ۳۰ سال آینده تعداد زنان سالمندِ تنها در ایران سه برابر خواهد شد. او در عین حال چشمانداز بهتری نسبت به امروز تصویر کرده است: «آنها باسوادتر از زنان سالمند تنهای کنونی هستند، مهارت بیشتری در بهرهگیری از تکنولوژی دارند (…) از پایگاه اجتماعی بالاتری برخوردارند، به احتمال زیاد درآمد و وضعیت اقتصادی بهتری دارند، اما به دلیل نداشتن فرزند یا محدود بودن ابعاد خانواده، حمایتهای غیررسمی آنها به گونه چشمگیری کاهش مییابد.»
این جامعهشناس تاکید کرده است که به همین دلیل باید برای حمایتهای رسمی از زنان سالمند تنهای ۳۰ سال آینده از اکنون برنامهریزی شود.
بر اساس تعریف سازمان جهانی بهداشت، افراد بالای شصت سال سالمند محسوب میشوند؛ با این همه تلقی عمومی از سالمندی، دوران بازنشستگی و ایام پس از ۶۵ سالگی است.
در آخرین سرشماری ایران که سال ۱۳۹۵ انجام گرفت، آمار سالمندان ۲/ ۹ درصد یعنی هفت و نیم میلیون نفر ثبت شد. مطابق پیشبینیها، این تعداد در سال ۱۴۳۰ به ۳۳ درصد جمعیت میرسد؛ یعنی از هر سه نفر یک نفر سالمند خواهد بود.
دویچه وله