بررسی قیمت کالاهای شب عید در بازارها نشان میدهد که هزینه سفره شب عید نوروز ۱۴۰۳ میلیونی شده است.
در حالی که فعالان بازار از افزایش قیمت کالاهای مورد نیاز مردم ابراز نگرانی میکنند، مسئولان وزارت جهاد کشاورزی تهران و استانها از سیاستهای تنظیم بازار خبر داده و گفتهاند که مردم برای تامین کالاهای اساسی ماه رمضان و ایام عید نگرانی نداشته باشند.
جبرئیل برادری، رییس سازمان جهاد کشاورزی استان تهران، در گفتوگو با رسانهها حتی از کاهش ۲۰ درصدی قیمت خرما خبر داد و اعلام کرد، خرمای مضافتی در تهران با قیمت بین ۸۰ تا ۹۰ هزار تومان عرضه میشود.
برادری همچنین افزود، میوه عید توسط سازمان میادین میوه و ترهبار با قیمت مناسب در تمام ۳۰۰ غرفه در سراسر پایتخت عرضه میشود.
قیمتهای تمامشده سر سفره مردم
این در حالی است که تامین کالاهای حداقلی رسم و رسوم شب عید برای یک خانواده با درآمد متوسط هزینههای گزافی در پی دارد.
“تجارت نیوز” با بررسی اجمالی قیمتهای روز با احتساب یک کیلو ماهی قزلآلا که در ارزانترین حالت ۲۳۰ هزار تومان قیمت دارد و برنج ایرانی که در پایینترین نرخ کیلویی ۹۰ هزار تومان به فروش میرسد نوشت، تهیه یک وعده سبزیپلو با ماهی که خوراک مرسوم شب عید است برای یک خانواده بیش از ۵۰۰هزار تومان خرج دارد.
حتی تهیه کالاهای سفره هفتسین برای خانوارها که جزو لاینفک جشنهای نوروزی است و در سالهای گذشته تامین آنها راحتتر بود، در اسفند سال ۱۴۰۲ بیش از نیم میلیون تومان هزینه در پی دارد.
با وجود این که مسعود امراللهی، مدیرکل نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی در ۲۱ اسفند قیمت مصوب مرغ را ۷۸ هزار تومان اعلام کرد، مرغ طبق گزارشها، به نرخ ۸۷ هزار تومان به فروش میرسد.
اقلام شب عید و حقوق کارگری
در حالی که کالاهای شب عید برای بسیاری از مردم دور از دسترس شدهاند برخی کارگران از عدم دریافت حقوق شب عید خود خبر دادهاند. کارگرانی که به صورت پیمانکاری برای شرکت گسترش فناوری اطلاعات (مگفا) خدمترسانی کردهاند، بابت “پرداخت نشدن حقوق بهمن ماه” خود به این شرکت شکایت کردهاند.
طبق آخرین نظرسنجی “افکارسنجی سرمایه”، حقوق ۵۹ درصد از کارگران در ایران ۵۰ درصد هزینههای زندگی آنان را تامین نمیکند و آنها مجبور هستند به مشاغل دوم روی بیاورند.
طبق این نظرسنجی که در رسانههای ایران منعکس شده، تنها ۷.۸ درصد از پاسخگویان اظهار کردهاند که دستمزد حاصل از شغل اصلی به صورت کامل کفاف هزینههای زندگیشان را میدهد.
۱۲.۲ درصد گفتهاند که دستمزدشان تا ۸۰درصد از هزینههای زندگی را پوشش میدهد و ۲۱.۲ درصد پاسخ دادهاند که حقوق دریافتی از شغل اصلی تا ۶۰درصد هزینههای زندگی آنها را تامین میکند.
در نهایت ۵۸.۸ درصد گفتهاند که حقوق و دستمزدشان کمتر از ۵۰درصد مخارج زندگی آنها را پوشش میدهد.
از آنجایی که حداقل حقوق کارگران دارای دو فرزند طبق آمارهای رسمی در سال جاری، ۸ میلیون و پانصد هزار تومان اعلام شده، کارگران به طبقه آسیبپذیر جامعه ایران تعلق دارند و قیمتهای نجومی اقلام شب عید بیش از همه سفرههای آنان را تحت تاثیر قرار میدهد.
مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی در خرداد ماه ۱۴۰۲، نرخ فقر را در تهران ۳۰ میلیون تومان و در شهرستانها به طور متوسط حدود ۲۴ میلیون تومان ارزیابی کرد و افزود، بیش از ۳۰ درصد جمعیت ایران زیر خط فقر هستند.
تحلیلگران بازار از عدم برنامهریزی دولت برای حمایت از اقشار کمدرآمد و کارگران برای تامین مایحتاج شب عید انتقاد کردهاند و بر این نظر هستند که حتی سفرههای نوروزی طبقه متوسط نیز امسال بیرونقتر از سال گذشته خواهد بود.
دویچه وله