به گفته هادی شریعتی، حقوقدان و فعال در زمینه دفاع از حقوق کودکان، فقر در ایران به شکلی دردناک در حال گسترش و قربانی گرفتن است و نخستین قربانیانِ فشارِ پیوسته “خشونت اقتصادی” بالادستان بر فرودستان کودکانِ خانوادههای حاشیه نشین یا کارگرند.
خبرگزاری “ایلنا” ۲۱ مهر/ ۱۳ اکتبر به نقل از “هادی شریعتی”، حقوقدان و فعال در زمینه دفاع از حقوق کودکان، نوشت که بر اساس آمار رسمی ۲ میلیون و بر طبق آمار غیررسمی هفت میلیون کودک کار در ایران وجود دارد.
آزاده والا , رادیو بین المللی فرانسه:
هادی شریعتی گفته است که فقر در ایران به شکلی دردناک در حال گسترش و قربانی گرفتن است و بر اساس آمار هم اکنون ۱۹ میلیون تن یعنی یک چهارم جمعیت ایران حاشیه نشین شده اند که در سه هزار منطقه کشور پراکندهاند. وی افزوده است که نخستین قربانیانِ فشارِ پیوسته “خشونت اقتصادی” بالادستان بر فرودستان کودکانِ خانوادههای حاشیه نشین یا کارگرند که ناگزیر درس و مدرسه را رها کرده وارد بازار کار می شوند و در واقع بار اصلی فشارهای روزافزون اقتصادی بر دوش کودکان است.
به گفته هادی شریعتی، اوضاع اقتصادی هر چه نابسامانتر ایران در ماههای اخیر بر زندگی خانوادههای ایرانی و فرزندانشان ﺗﺄثیر بسیار منفی گذاشته و حتی خردسالان و کودکانِ زیر سن مدرسه را به دستفروشی، زبالهگردی، کولبری و یا تکدی کشانیده است.
از سوی دیگر، بر اساس نتایج پژوهش “جمعیت امام علی(ع)” در زمینه کودکان زبالهگرد در تهران که در سال گذشته ۱٣٩۶ منتشر شد، برخی از این کودکان تا روزی ٢٠ ساعت کار و حدود ٧٠ درصد از آنها بدون دستکش کار میکنند. بیماریهایی مانند ایدز، هپاتیت، اسهال، سل و قارچهای پوستی، انگل، وبا، گال و استخوان درد در میان این کودکان دیده شده است.
“مظفر الوندی”، دبیر مرجع کنوانسیون حقوق کودک، هم سال گذشته به “انصافنیوز” گفته بود که از جزئیات کار کودکان زباله گرد اطلاع دارد و نحوه بکارگیری آنها را “استثمار” خوانده بود و همچنین ﺗﺄکید کرده بود که شهرداری در این ماجرا دست دارد وکار این کودکان به صورت رسمی زیر نظر شهرداری و پیمانکارانش انجام می گیرد.
درباره این موضوع در مجله رادیوئی پژواک جامعه این هفته با دکتر مصطفی اقلیما، استاد دانشگاه و رئیس انجمن علمی مددکاران اجتماعی ایران، گفتوگویی کردهایم که شما را به شنیدن آن دعوت میکنم.