ظریف: پولشویی گسترده در جمهوری اسلامی ایران یک واقعیت است

By | ۱۳۹۷-۰۸-۲۱

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران، گفته است که پولشویی گسترده در این کشور یک واقعیت است و هشدار داده که دلیل فضاسازی‌هایی که علیه مصوبه های ضدپولشویی می شود “منافع اقتصادی” افراد است.

بی بی سی:

در ماه های اخیر صحنه سیاسی ایران شاهد اختلافات گسترده ای بر سر پیوستن جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم سازمان ملل بوده است. امامان جمعه، چهره های حکومتی از جمله فرماندهان سپاه و جمعی از نمایندگان مجلس که در صحن علنی طوماری علیه این کنوانسیون امضا کردند، از مهمترین مخالفان کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم هستند.

وزیر خارجه ایران گفته “فضایی درست کردند کسانی که یک قلم معامله شان ممکن است ۳۰ هزار میلیاد تومان در آن منفعت جا به جا شود. کل بودجه وزارت خارجه را هزینه یک قلم تبلیغات و فضاسازی شان می کنند”.

محمدجواد ظریف گفته که “مجموع بودجه دلاری و ریالی وزارت امور خارجه ١١٠٠ میلیارد تومان است یعنی کمتر از بودجه برخی دستگاه های فرهنگی که با ارگان های قدرتمند کشور ارتباط دارند و ما نمی توانیم با آن فضاسازی مقابله کنیم”.

پولشویی چیست؟

  • پولشویی یعنی چه؟فرایندی است که در آن پول حاصل از اقدامات غیرقانونی تبدیل به پول یا ثروتی شود که در ظاهر از راه‌های قانونی به دست ‌آمده است و به این طریق رد فساد از پول شسته شده و سپس وارد اقتصاد می‌شود.
  • چرا پولشویی انجام می شود؟به این دلیل که منبع واقعی پول نامشخص باقی بماند. فرار مالیاتی هم می‌تواند دلیل دیگری برای آن باشد. پول‌شویی در واقع یک عمل مجرمانه است که یک برای رد گم کردن درآمد حاصل از جرم بزرگتری انجام می شود.
  • چه کسانی پولشویی می کنند؟ عمدتا کسانی هستند که از قاچاق مواد مخدر، اختلاس، رشوه و سایر راه‌های غیرقانونی کسب درآمد کرده‌اند و به دنبال حذف رد آن هستند.

آقای ظریف گفته هیچ دستگاهی را متهم به پولشویی نمی کند “اما کسانی که منافع دارند، پشت القای این تصورات (مضر بودن پیوستن ایران به کنوانسیون مقاله با تامین مالی تروریسم) هستند”.

قطبی شدن فضا و ابراز مخالفت ها با این کنوانسیون پس از اظهارات علنی آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر ایران، در مخالفت با این کنوانسیون، تشدید شد.

آیت الله خامنه ای به دنبال جنجال در مجلس شورای اسلامی و اعتراضات به متن این کنوانسیون با مخالفت با این کنوانسیون ابتدا از نمایندگان خواست آن را تصویب نکنند و یک طرح ملی را جایگزین کنند اما چند هفته بعد دفتر او اعلام کرد که با تغییر دیدگاه رهبر، نمایندگان می توانند به وظیفه خود عمل کنند و هر طور که لازم می دانند تصمیم بگیرند.

پس از اعلام این موضوع از سوی علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی، نمایندگان لایحه دولت برای پیوستن به این کنوانسیون را تصویب کرده اما شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام هنوز آن را تایید نکرده اند. در یکی از تازه‌ترین اظهارنظرهای مخالف، علی شیرازی نماینده آیت الله خامنه ای در نیروی قدس سپاه پاسداران از شورای نگهبان خواسته که این مصوبه را رد کند.

پیوستن به این کنوانسیون یکی از توصیه های گروه ویژه اقدام مالی برای خروج قطعی ایران از فهرست سیاه این سازمان است که زمینه همکاری بین المللی بانکی ایران را فراهم می کند. گروه ویژه اقدام مالی بر قوانین مالی کشورها با هدف سلامت تبادلات بانکی نظارت می کند.

این نهاد ایران و کره شمالی را پرمخاطره ترین کشورها از نظر سلامت تبادلات مالی عنوان کرده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *