بنا به گزارش اخیر آژانس بینالمللی انرژی، تحریمهای نفتی علیه ایران میتواند ضربه قابل توجهی به عرضه جهانی این کالا وارد آورد و ظرفیت اضافهتولید اضطراری نفت جهان را به انتها برساند. در بخشی از این گزارش آمده است:
«وقتی تحریمهای نفتی علیه ایران اجرایی شوند، ترکیب آنها با مشکلات تولید در برخی کشورهای صادرکننده دیگر حفظ عرضه نفت را بسیار چالشبرانگیز خواهد کرد و به قیمت از دست رفتن ظرفیت اضافهتولید اضطراری مورد نیاز تمام خواهد شد.»
این گزارش وضعیت کنونی بازار نفت را به دلیل افزایش تولید نفت در عربستان و امارات متحده عربی و کویت و روسیه «آرام» توصیف کرده اما هشدار میدهد که وضعیت بازار پس از اجراییشدن تحریمهای نفتی علیه ایران نسبت به اکنون «به مراتب از آرامش کمتری برخوردار خواهد بود.»
ایالات متحده گفته که قصد دارد صادرات نفت ایران را تا حد ممکن کاهش دهد و به صفر نزدیک کند. دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا ماه مه از برجام خارج شد و دستور بازگشت تحریمها را داد. دور اول تحریمها از سهشنبه پیشین آغاز شد و تحریمهای نفتی ایران از چهار نوامبر / ۱۳ آبان اجرایی میشوند.
واشنگتن از عربستان و امارات خواسته است تا با افزایش تولید، کاهش عرضه نفت به دلیل تحریمهای نفتی ایران را جبران کنند. این دو رقیب منطقهای ایران در حوزه خلیج فارس با این پیشنهاد موافقت کردهاند.
بلومبرگ: تنها ۵۰ درصد از صادرات نفت ایران کم خواهد شد
شبکه خبری آمریکایی «بلومبرگ» نیز جمعه ۱۰ اوت / ۱۹ مرداد در گزارشی به نقل از دو منبع مطلع نوشت که بر طبق تخمینهای دولت ترامپ، تحریمهای نفتی علیه ایران صادرات نفت این کشور را به نصف خواهد رساند.
بنا به این تخمین، بین ۷۰۰ هزار تا یک میلیون بشکه در روز از صادرات نفت ایران کاسته خواهد شد. بر اساس دادههای جمعآوریشده از سوی بلومبرگ، ایران سال گذشته به طور متوسط ۲,۱ میلیون بشکه در روز صادرات نفت داشته است.
هرچند کاهش یک میلیون بشکه از صادرات نفت ایران تأمین بودجه را برای جمهوری اسلامی دشوارتر و بحران اقتصادیاش را عمیقتر خواهد کرد، هدف پیشتر گفتهشده واشنگتن برای رساندن درآمدهای نفتی ایران به صفر را نیز تأمین نمیکند.
تخمینهای اعلامنشده واشنگتن با تخمین کارشناسان اقتصادی سازگار است. شرکت «فکتز گلوبال انرژی»، یک شرکت مشاوره در امور انرژی پیش از این پیشبینی کرده است که صادرات نفت خام ایران شاید به خاطر تحریمها تا ۷۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یابد.
هرچند ایالات متحده از امکان درنظرگرفتن معافیت برای برخی متحدانش خبر داده، چین و ترکیه میگویند تحریمهای نفتی علیه ایران را رعایت نمیکنند.
دولت چین امسال بر خلاف روند هرساله آمار واردات نفت به تفکیک کشورهای صادرکننده را ارائه نمیدهد.
بلومبرگ همچنین ادعا کرده که ایران نفت خام خود را برای فروش در سپتامبر با قیمتی ارزان در بازار ارائه داده است. پایینترین قیمت آن در ۱۴ سال گذشته نسبت به محصول مشابهی که عربستان سعودی میفروشد.
تهران تهدید کرده که در صورت ناتوانی در فروش نفت، با بستن تنگه هرمز صادرات نفت منطقه را متوقف میکند.