صبح روز سهشنبه، 13 شهریور (4 سپتامبر)، رضا خندان، همسر نسرین ستوده، وکیل و فعال حقوق بشری که در زندان است، در خانهاش توسط ماموران امنیتی بازداشت شد.
بی بی سی:
آقای خندان شامگاه دوشنبه در نوشتهای در فیسبوک خود گفته بود که ‘از وزارت اطلاعات’ ایران با او تماس گرفته و احضارش کرده است. به گفته آقای خندان، او به این فرد رعایت “حدود قانونی” و لزوم حکم قضایی را یادآوری کرد ولی فردی که تماس گرفته بود او را تهدید کرد که دستگیر خواهد شد
شخصی امروز با موبایلام تماس گرفت و گفت که از وزارت اطلاعات تماس میگیرد. او گفت که باید فردا به آنجا بروم.
از آنجا که هیچ شخص و نهاد دیگری غیر از مقام قضایی آن هم کتبا و با ذکر دلایل و اتهامات، حق ندارد افراد را تحت تعقیب قرار دهد؛ حدود قانونی را به ایشان یادآور شدم.
متاسفانه در پاسخ به اعتراض من، گفت که: “پس دستگیر میشوی”.
او وکیل پروندههای فعالان سیاسی و اجتماعی بوده و پیش از این نیز به دفعات با برخوردهای قضایی و امنیتی روبهرو شده است.
او در ماههای اخیر وکالت چند نفر از زنانی را به عهده داشته است که در اعتراض به حجاب اجباری در خیابانها روسری خود را برداشتند و بر سر چوب زدند؛ حرکت اعتراضیای که به “دختران خیابان انقلاب” مشهور شد.
در روزهای گذشته خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، از تشکیل دو پرونده جدید برای نسرین ستوده خبر داده بود.
ایرنا به نقل از پیام درفشان، وکیل مدافع خانم ستوده، نوشته است که شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب علاوه بر اتهام تبلیغ علیه نظام و اهانت به رهبر جمهوری اسلامی، به اتهام جاسوسی برای موکلش حکم صادر کرده است در حالی که “در کیفرخواست صادره از سوی دادسرا این اتهام نبود.”
خود آقای درفشان دو روز پیش از این همراه دو وکیل دیگر، فرخ فروزان و هدی عمید، در تهران بازداشت شد.
نسرین ستوده از ده روز پیش اعلام کره که در اعتراض به بازداشت و نحوه پیگیری پروندهاش اعتصاب غذا میکند.
رضا خندان، همسر نسرین ستوده، پیشتر گفته بود: “برای همسرم وثیقه ۶۵۰ میلیونی صادر شده ولی او چنین وثیقهای را قبول نمیکند.”
او اتهامات علیه همسرش را “تبانی، اجتماع و تبلیغ علیه نظام” توصیف کرد.
آقای خندان همچنین به نقل از همسرش اتهامات را “بی اساس” و “ساختگی” دانسته بود. او گفت که خانم ستوده در بازداشت موقت و در بند عمومی زنان بازداشتگاه اوین در حبس است.
خانم ستوده که وکالت شماری از زندانیان سیاسی از جمله متهمان حوادث بعد از انتخابات ۱۳۸۸ ایران را به عهده داشت، در شهریور ۱۳۸۹ هم بازداشت شده بود.
او بعد از چند دوره اعتصاب غذا در شهریور ۱۳۹۲ به همراه چند چهره سیاسی دیگر از زندان آزاد شد.
خانم ستوده از اعضای کانون مدافعان حقوق بشر بود که با دیگر اعضای آن چون نرگس محمدی، عبدالفتاح سلطانی و محمد سیف زاده نیز برخوردهای سنگین قضایی شده است.
خانم ستوده در انجمن حمایت از کودکان و کمپین یک میلیون امضاء برای تغییر قوانین تبعیض آمیز علیه زنان نیز فعالیت داشته است.