«پروانه سلحشوری»، نماینده مردم تهران در مجلس از جمله نمایندگانی به شمار می رود که معتقد است اشتباهی به مجلس شورای اسلامی آمده است و در دوره بعد نامزد نخواهد شد. اگرچه ممکن است در صورت نامزد شدن هم از سوی شورای نگهبان رد صلاحیت شود.
او مانند برخی از نمایندگان دوره دهم، پیش از ورود به مجلس، در فضای سیاسی شناخته شده نبود. سلحشوری و «برات قبادیان»، همسرش که معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور آموزش، پژوهش و فن آوری بود، هر دو نامزد شده بودند اما قبادیان رد صلاحیت شد و سلحشوری تایید. گفته می شوداصلاح طلبان او را به واسطه همسرش میشناختند و قرار گرفتنش در فهرست انتخاباتی آنها دور از انتظار نبود.
ایرانوایر:
سلحشوری اما می گوید در گفتوگو با اصلاحطلبان تاکید کرده که نباید تنها به واسطه شوهرش و یا این که صرفا چون زن است، در فهرست اصلاح طلبان قرار گیرد و آنها باید با توجه به توانایی های فردی خودش در این باره تصمیم بگیرند.
اصلاح طلبان تصمیم گرفته بودند یک سوم اعضای فهرست نامزدها در تهران را از زنان انتخاب کنند.
او دکترای جامعه شناسی دارد و این موضوع می توانست یکی از شاخص ها برای انتخابش به عنوان نامزد باشد.
سلحشوری مدت کوتاهی پس از انتخابات و پیش از دیگر نامزدهای گمنام ائتلاف اصلاح طلبان، با سخنانش در مصاحبهای به زبان انگلیسی درباره «اختیاری بودن حجاب» شناخته شد.
او گفته بود:«من تحقیقات زیادی درباره حجاب انجام دادهام. اکثر مردم به آن اعتقاد دارند و این روند سختی است که به جایی برسیم که حق انتخاب داشته باشیم؛ آنگونه که هر کسی میخواهد. ما باید به عرف جامعه احترام بگذاریم. البته که روزی خواهد آمد که حجاب یک انتخاب خواهد بود. این جزیی از روند توسعه است.» سلحشوری پس از واکنش ها به مصاحبه اش گفت که سخنانش در شبکه های اجتماعی به صورت کامل منتشر نشده اند و تاکید کرد که در اصل رعایت حجاب هیچ تشکیکی نمی توان و نباید داشت.
برخی این سخنان را ناشی از ترس سلحشوری درباره رد شدن اعتبارنامه اش در مجلس و یا رد صلاحیتش از سوی شورای نگهبان دانستند.
با این حال، برخی دیگر با استناد به مجموعه اظهارنظرها و نطقشهایش در مجلس چنین تحلیلی را اتهام میدانند، از جملا اینک نطق او در جلسه دیروز مجلس که جنجال برانگیز شده و نمایندگان اصول گرا خواستار بررسی این نطق توسط هیات نظارت بر رفتار نمایندگان شدهاند.
این هیات از سال 1390 و پس از توصیه «علی خامنه ای»، رهبر جمهوری اسلامی، در مجلس تشکیل شد. اعضای آن از تعدادی از نمایندگان مجلس تشکیل شده اند و می توانند شکایت ها از رفتار نمایندگان را بررسی و برای آن ها جریمه هایی تعیین کنند که کم شدن نصف حقوق از مدت یک ماه تا یک سال و یا محرومیت نماینده از عضویت در هیات رییسه مجلس و کمیسیون های آن از جمله این جریمه ها هستند.
تاکید این نماینده بر همه پرسی که به گونه ای تابو به شمار می رود، مهم ترین بخش نطق او در روز گذشته بود. در ساختار سیاسی جمهوری اسلامی، درخواست از رهبر جمهوری اسلامی برای برگزاری همه پرسی برای تغییر قانون اساسی به نوعی تابو محسوب می شود.
اعتراض سلحشوری به حضور نهادهای نظامی در اقتصاد از جمله دیگر موارد جنجال برانگیز نطق او بود؛ به ویژهاین ادبیات خاص که از نظامیان خواست که به پادگان ها بازگردند.
او همچنین از رهبر جمهوری اسلامی خواست که برای برون رفت از وضعیت فعلی وارد میدان شود. درخواستی که تلویحا مسئولیت وضع موجود را متوجه آیتالله خامنهای میکرد. نکتهای که چندان خوشایند اصولگرایان نیست و به همین دلیل به شدت از نطق سلحشوری انتقاد کردهاند.
از این نظر، نطق پروانه سلحشوری شبیه نطق های نمایندگان اصلاح طلب مجلس ششم بود که در پایان این دوره رد صلاحیت شدند و دیگر موفق به راهیابی به مجلس نشدند.
او درباره حقوق زنان نیز بسیار پیگیر بوده است. در سال اول ورود به مجلس، رییس «فراکسیون زنان» مجلس شد و از همان ابتدا طرح های مناقشه برانگیز را پی گیری می کرد. در این میان البته تنها بود و اعضای فراکسیون امید که عضو آن بود،چندان حمایتش نمی کردند.
سلحشوری به نبود وزیر زن در انتخاب های دولت دوم «حسن روحانی» اعتراض داشت و گفته بود برخی از زنان را برای وزارت علوم معرفی کرده است اما برخی از نمایندگان اصلاح طلب مجلس گفته اند که این گزینه ها توانایی آن را ندارند که وزیر علوم شوند.
در نهایت تنها دو سال رییس فراکسیون زنان بود و در سال1397، وقتی که دید اعضای فراکسیون امید از او حمایت نمی کنند، نامزد ریاست فراکسیون نشد.
سلحشوری اینک بیش تر در «فراکسیون حقوق شهروندی» فعال است؛ فراکسیونی که برای نخستین بار درمجلس دهم تاسیس شد و موضوعات مربوط به حقوق بشر و وضعیت برخی زندانیان سیاسی را پیگیری می کند.
سال 1396، وقتی که «مهدی کروبی»، یکی از رهبران معترضان به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری سال 1388در بیمارستان بستری بود، سلحشوری یکی از نمایندگانی بود که برای ملاقات با او به بیمارستان رفت اما به دلیل ممانعت ماموران امنیتی از ملاقات افراد با کروبی که درحصر به سر می برد، با «فاطمه کروبی»، همسر او دیدار کرد.
پروانه سلحشوری همچنین از جمله نمایندگانی است که با ارسال نامهای به رییس قوه قضاییه، خواستار آزادی «نرگس محمدی»، نایب رییس «کانون مدافعان حقوق بشر» شد و پس از آن نیز این موضوع را پیگیری کرده است.
یکی از طرح های جنجالی که این نماینده مجلس پیگیری کرده،موضوع ممنوع شدن ازدواج دختران زیر 18 سال یا 16 سال است. این در حالی است که برخی از چهره های مذهبی معتقدند نمی توان برای سن ازدواج دختران محدودیت ایجاد کرد و آن ها می توانند در هر سنی ازدواج کنند.
سلحشوری که اینک 54 سال دارد، خود در سن ١٨ سالگیازدواج کرده است. او پس از ازدواج، به همراه همسرش راهی هند شد. همسر سلحشوری درهند دکترای مکانیک خواند و او زبان انگلیسی آموخت. پس از بازگشت به ایران نیز تحصیلاتش را ادامه داد و فوق لیسانس و دکترای جامعه شناسی گرفت.
در حالی که رهبر جمهوری اسلامی خواستار افزایش جمعیت ایران شده است، او می گوید که نمی توان با روشهای دستوری، مردم را به فرزندآوری تشویق کرد بلکه باید شرایط برای افزایش جمعیت فراهم باشد: «اصلا معنی ندارد که ما وارد اتاق خواب مردم شویم.»
پس از اعتراض های علنی به حجاب اجباری در سال گذشته و بازداشت این زنان که به «دختران خیابان انقلاب» مشهور شده اند نیز سلحشوری گفت:«من معتقدم برخورد پلیس مناسب نبوده است.»
در حالی که آیت الله خامنه ای گفته بود که دختران خیابان انقلاب از خارج از کشور دستور می گرفتند، سلحشوری گفتکه انتساب آنان به خارج از کشور درست نیست.
او همچنین از اعتراف گرفتن از دخترانی که در اینستاگرام می رقصیدند و پخش آن ها از تلویزیون ایران انتقاد کرده بود. هم چنان که از برخورد پلیس با دخترانی که «بی حجاب»خوانده شده اند، انتقاد کرده است.
ممنوعیت ورود زنان به ورزشگاه ها از دیگر موضوعاتی است که سلحشوری آن را پیگیری کرده است. او خود مسابقات فوتبال را دنبال می کند و می گوید که طرفدار تیم «استقلال» است.
سلحشوری از جمله نمایندگانی است که می توان انتظار داشت دوره نمایندگی اش یک دوره بیشتر دوام نیاورد و در انتخابات بعدی مجلس یا حذف شود و یا خود براثر فشارها نامزد نشود.