آمریکا: بررسی شکایت ایران در دادگاه لاهه باید همین‌جا متوف شود

By | ۱۳۹۷-۰۷-۱۶

شکایت دولت ایران از ایالات متحده آمریکا درمورد مصادره دارایی‌های بانک مرکزی ایران، روز دوشنبه ۱۶ مهرماه، در دیوان بین‌المللی دادگستری در شهر لاهه هلند، مورد بررسی قرار گرفت. 

دولت ایران با این شکایت، خواستار محکوم‌شدن آمریکا و جبران خسارات ناشی‌از تحریم‌ها و مصادره دو میلیارد دلار از دارایی‌های بانک مرکزی شده است.
ایران اینترنشنال:

یازدهم مهرماه، بعد از اعلام رای موقت دادگاه لاهه در رابطه با شکایت ایران از آمریکا، مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، اعلام کرد که این کشور از معاهده مودت با ایران خارج می‌شود.

در جلسه امروز دادگاه، آمریکا به قرار اولیه صادرشده ازسوی دادگاه، پاسخ داد.

 

بخش‌هایی از لایحه دفاعیه آمریکا که ازسوی نمایندگان آن کشور قرائت شد:

 

  •  تمام اتهام‌هایی که ایران به آمریکا وارد کرده، واهی و قابل بررسی است. ادعای ایران براساس پیمان مودت، نوعی سوء‌استفاده از دادگاه است. تمام مشکلات ما نمی‌تواند بر اساس آن پیمان برررسی شود. ایران سابقه بدی دارد و اصلا نمی‌تواند بر اساس آن پیمان از ما شکایت کند.
  • ایالات متحده آمریکا صلاحیت قضایی برای این دادگاه قائل نیست و باید مسائل را در یک متن تاریخی قرار دهیم. ایران سال‌ها اعمال تروریستی علیه  آمریکا انجام داده است. طبق قواعد ما، کشوری که اعمال تروریستی انجام دهد، باید مسئول شناخته شود.
  • ایران مسئول بمب‌گذاری در مقر نیروهای دریایی آمریکا در بیروت است. ۲۲ اکتبر ۱۹۸۳ یکی از اعضای حزب‌الله که ملیت ایرانی داشت، با کامیون‌ مواد منفجره به تفنگ‌داران آمریکایی در لبنان حمله کرد و ۲۴۱ ۲۴۱ تفنگ‌دار دریایی آمریکا و ۵۸  نیروی پاسدار صلح فرانسوی را کشت و زخمی کرد. ایرانی‌ها مسئولیت حمله را پذیرفتند و حتی به آن افتخار کردند.
  • ایران درخواست دارد مبالغی که نزد آمریکا دارد به حساب بانک مرکزی‌اش ریخته شود، اما این مبالغ باید به حساب بازماندگان حملات تروریستی که ایران انجام داده است، ریخته شود.
  • ادعای ایران که برطبق پیمان مودت، روابط تجاری و کنسولی دو کشور باید براساس صداقت باشد، قابل قبول نیست. ایران بارها از تروریسم بین‌المللی حمایت کرده و رفتار ایران، مودتی را که بر اساس آن پیمان ضروری بوده، از بین برده است.
  • ایران با اشغال سفارت آمریکا در تهران و به‌گروگان‌گرفتن دیپلمات‌های آمریکا، خلاف پیمان مودت عمل کرده است. حتی بعد از آزادی گروگان‌ها، پیمان مودت دوباره احیا نشد.
  • باید همه مسائل از دریچه اعمال ایران نگاه شود. ایالات متحده سعی می‌کند با احکام قضایی خود، هزینه تروریسم را برای ایران بالا ببرد. در سال ۱۹۹۶، در کنگره آمریکا متمم قانونی به تصویب رسیده است که براساس آن، باید فشار به دولت‌های حامی تروریسم افزایش یابد.
  • بعد از ۱۹۹۶ هم قوانین بازدارنده‌ای را علیه کشورهای حامی تروریسم تصویب کردیم. براساس تمام این قوانین، ایران در فعالیت‌های تروریستی‌اش محکوم شناخته شده است.
  • ایران هیچ‌یک‌از مفاد پیمان مودت را طی دهه‌های اخیر رعایت نکرده و حالا این پیمان را بهانه کرده است تا به اهداف خود برسد.
  • آمریکا دو اعتراض به پذیرفته‌شدن این پرونده در دادگاه دارد: ۱) به‌دلیل اینکه پیمان مودت بابت رفتار ایران وجود خارجی ندارد. باید در این زمینه، به تاکتیک‌های ایران اشاره کنم. ایران همواره از عملکرد دادگاه بین‌المللی دادگستری سوء‌استفاده می‌کند. ۲)دارایی‌های که ایران به آن اشاره می‌کند، دارایی‌هایی است که آمریکا برای قربانیان حملات تروریستی ایران در نظر گرفته است. ایران از این دادگاه تقاضای کمک دارد، درحالی‌که خودش به حملات تروریستی‌ افتخار می‌کند.
  • طبق مقررات پیمان مودت، ما نمی‌توانیم به بررسی شکایت‌های ایران بپردازیم. معنای پیمان مودت با آنچه که ایران اینجا ادعا می‌کند، همخوانی ندارد. دادگاه باید ادعای ایران را رد کند و اجازه ادامه دادرسی را ندهد.
  • دادگاه صلاحیت بررسی شکایت ایران را ندارد. تمام درخواست‌های ما باید در همین مرحله مورد توجه قرار گیرد و این دادگاه، دیگر ادامه پیدا نکند.
  • روابط ایران و آمریکا دهه‌هاست که ازبین رفته و آمریکا کنسولگری خود در بصره را هم به‌دلیل تهدیدهایی که ازسوی ایران متوجه این کنسولگری بوده، تعطیل کرده است.
  • ایران به‌تازگی هم پیمان مودت را نقض کرده است.  امروز به شما خواهم گفت که چگونه این پیمان به ادعاهای ایران در این دادگاه، بی‌ارتباط است. پیمان مودت هدفی داشته است و باید ببینیم این اهداف رعایت شده‌اند یا نه.
  • در این پیمان، تمام  تمرکز بر روابط کنسولی و تجاری متقابل کشور بین دو کشور بوده است. همه‌چیز قرار بوده است که براساس صلح و دوستی پایدار بین ایران و آمریکا باشد. بنابراین در زمان ورود به پیمان، هر دو کشور درک متقابلی از نوع رفتار و فعالیت‌های کنسولی و تجاری داشتند.
  • پیمان مودت، یکی‌از پیمان‌های ۲۲ گانه‌ای است که بعد از جنگ‌جهانی دوم بین آمریکا و برخی کشورها برای بهبود روابط، برقرار شده است. ما این پیمان را با آلمان و ژاپن و هلند هم امضا کرده‌ایم.
  • طراحی‌ پیمان‌های مودت بر این اساس بوده است که منافع مردم و شرکت‌های آمریکا حفظ شود. در این پیمان، اشاره شده که اختلاف‌های مبتنی بر این پیمان، باید به دیوان بین‌المللی دادگستری ارجاع شود. با این حال، ایران در هیچ‌‌یک از موارد ادعایی‌اش برای شکایت، محق نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *