محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، روز دوشنبه ٣٠ مهر/ ٢٢ اکتبر، در مصاحبه با خبرگزاری “کیودو” ژاپن به پرسشهایی در باره رویکرد ایران در مذاکره با آمریکا، شرایط احتمالی این مذاکره، احتمال خروج ایران از توافق اتمی در صورتی که رویکرد تحریمی آمریکا تداوم داشته باشد، نقش سامانه پولی و مالی مستقل اروپا برای حفظ تجارت و تعاملات مالی ایران و نگهداشتن ایران در برجام و تأثیرات تحریمهای نفتی آمریکا که از ۴ نوامبر به مورد اجرا گذاشته خواهد شد، پاسخ داده است. ظریف درباره مذاکره با آمریکا اعلام کرده است که مذاکره بدون پیششرط و مبتنی بر احترام متقابل از اصول اساسی سیاست خارجه جمهوری اسلامی است و براساس آن معتقدیم که آمریکا آمادگی لازم را برای مذاکره ندارد.
ظریف در این مصاحبه خاطرنشان کرد، ایران زمانی که واشنگتن احترام متقابل را در دستور کار داشته باشد، نسبت به مذاکرات بدون پیششرط و کاملاً باز برخورد میکند. وی در این خصوص تصریح کرد: وقتی دو نفر با یکدیگر گفتوگو میکنند، لزوماً به هم اعتماد ندارند، اما آنها طبیعتاً در جریان مذاکرات به یکدیگر احترام میگذارند و این موضوع بسیار مهم است.
ظریف گفت: دونالد ترامپ در صورت پایبندی به توافق هستهای سال ٢٠۱۵، میتوانست مسیر را هموار کند، اما در اوایل سال جاری به طور غیرقانونی از این توافقنامه خارج شد و پس از آن هم تحریم ایران را در دستور کار قرار دارد و در هر دو اقدام، غیرقانونی عمل کرده است.
ظریف تصریح کرد: آمریکا به حقوق و مقررات بینالمللی احترام نمیگذارد و به پیمانهایی که امضا کرده است پایبند نیست؛ متأسفانه این روشی که واشنگتن درپیش گرفته اساساً مطلوبیت و ثمربخشی هر گفتوگویی را از بین میبرد.
ظریف در پاسخ به سؤال “کیودو” مبنی بر اینکه آیا ایران از توافق هستهای خارج میشود و آن را یک گزینه روی میز میداند گفت: تهران به این نکته توجه دارد که منافع و مزایای سیاسی و اقتصادی که براساس توافق از آن بهرهمند میشود بیش از هزینههایش باشد. وی تصریح کرد که ما بر اساس ارزیابی از منافع و امنیت ملی خود در اینباره تصمیمگیری میکنیم و فعلاً هیچ اقدام و بحثی روی یک زمانبندی مشخص نداشتهایم.
ظریف درپاسخ به سؤال این خبرگزاری درباره برقراری و زمان اجرای «سامانه پولی و مالی مستقل اروپا برای نگهداشتن ایران در برجام» گفت: هراقدام و تدبیر جدی در این خصوص باید تا پیش از چهارم نوامبرآینده انجام و اتخاذ شو د. وی افزود: کشورهای فرانسه، آلمان و بریتانیا که از امضاکنندگان برجام و متعهد به اجرای آن هستند پیشنهادهایی دارند که هنوز درباره جزییات فنی آن کار میکنند و متأسفانه آمریکا به شکل مبالغهآمیزی به دنبال نفوذ غیرقانونی در این فرایند است.
وزیر امور خارجه ایران درباره تحریم نفتی ایران که از نیمه ماه آذر از سوی آمریکا شروع میشود گفت که ما در حال حاضر داریم نفت میفروشیم و از اقتصاد خود حفاظت میکنیم.
ظریف همچنین ابراز اطمینان کرد که ایران میتواند بر تحریمهایی که آمریکا و متحدانش تحمیل میکنند فایق آید و افزود، بسیاری از کشورها آمادگی خود را برای تجارت با ایران اعلام کرده کردهاند.
کیودو از ظریف نقل قول کرده است که افزون بر سه کشور اروپایی که به توافق هسته ای پایبند بوده و بدان اهمیت زیادی می دهند، دیگر کشورها از جمله چین، روسیه و ژاپن هم آماده اجرای نقش خود در این باره هستند.