خبرگزاریها از اخراج یک دیپلمات ایرانی از فرانسه در ماه گذشته خبر میدهند که در ارتباط با تلاش برای بمبگذاری در نشست شورای ملی مقاومت در پاریس بوده است. گفته شده که ایران و فرانسه توافق کردهاند جزئیات خبر افشا نشود.
به گزارش خبرگزاریها، منابع دیپلماتیک و امنیتی در فرانسه میگویند که در واکنش به تلاش برای بمبگذاری در همایش شورای ملی مقاومت در ماه ژوئن گذشته، فرانسه یک دیپلمات ایرانی را ماه پیش اخراج کرده است. نام دیپلمات اخراج شده در گزارش خبرگزاریها نیامده است.
ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه، در روز دوم اکتبر گفته بود شکی نیست که وزارت اطلاعات ایران پشت توطئهای بوده که قرار بود در تاریخ ۳۰ ژوئن گذشته در پاریس اتفاق بیفتد. در آن تاریخ قرار بود نشست سالانه شورای ملی مقاومت، متشکل از مجاهدین خلق و چند گروه دیگر، در پاریس برگزار شود.
دویچه وله:
در ماه ژوئن پلیس بلژیک زوج مظنون به نامهای “امیر س.” ۳۸ ساله و “نسیم ن.” ۳۳ را همراه با ماده منفجره “تری استون تری پراکسید” (TATP) و یک چاشنی انفجاری در اتوموبیلشان در یک پمپ بنزین در بروکسل بازداشت کرده بود.
در پی آن اسدالله اسدی، دیپلمات ایرانی، در ماه ژوئیه در ایالت بایرن آلمان دستگیر و در ماه اکتبر به دست مقامات بلژیکی سپرده شد. اتهام این دیپلمات ۴۶ ساله ایرانی جاسوسی و برنامهریزی برای قتل بود.
گفته شده که اسدی به عنوان مأمور اطلاعاتی ایران فعالیت داشته و ۵۰۰ گرم مواد منفجره را در اختیار یک زوج جوان ایرانی ساکن بلژیک قرار داده که قصد بمبگذاری در نشست سالانه شورای ملی مقاومت در پاریس را داشتهاند. به گفته دادستانی آلمان اسدی در جریان ملاقاتی با این زوج در ماه ژوئن در لوکزامبورگ مواد منفجره را در اختیار آنان قرار داده بود.
در پی برملا شدن طرح بمبگذاری در نشست شورای ملی مقاومت در پاریس، فرانسه اعلام کرد که داراییهای دو شهروند ایرانی و همچنین بخشی از داراییهای وزارت اطلاعات ایران را مسدود میکند.
رویترز به نقل از پنج منبع مینویسد که ماه گذشته فرانسه قدمی فراتر گذاشته و یک دیپلمات ایرانی را که در پاریس بوده اخراج کرده است. به گفته دو منبع، این دیپلمات در اصل مامور اطلاعاتی بوده و به عنوان دیپلمات در فرانسه به سر میبرده است.
یک سخنگوی سفارت ایران در پاریس حاضر به پاسخ پرسشی درباره اخراج دیپلمات ایرانی نشده است. ایران پیش از این منکر ارتباط با قضیه تلاش برای حمله به نشست شورای ملی مقاومت شده است. یک مقام رسمی ایرانی که نخواسته هویتش فاش شود، گفته است که اخراجی وجود نداشته است.
دفتر ریاست جمهوری فرانسه خبرنگاران را به وزارت خارجه ارجاع داده که نمیخواهد در این باره صحبت کند.
پیامدهای طرح نافرجام حمله به نشست شورای ملی مقاومت در پاریس بر روابط میان ایران و فرانسه سایه انداخته و این در حالیست که فرانسه جزء کشورهایی است که از نجات توافق اتمی با ایران حمایت میکنند، آن هم در شرایطی که ترامپ ماه مه گذشته اعلام کرده از آن خارج میشود.
مقامات فرانسوی پیش از این اعلام کرده بودند که پرونده قضیه بسته شده، اگرچه میکوشیدند بدانند دستور حمله از سوی کدام مقام یا نهاد داده شده است.
خبر اخراج یک مامور اطلاعاتی بار دیگر توجه رسانهها را به این موضوع جلب کرده است. یک دیپلمات به خبرگزاری رویترز گفت که موضوع اخراج دیپلمات ایرانی صحت دارد. اما این دیپلمات حاضر به توضیح بیشتر در این باره نشد.
در نشست مجاهدین خلق شماری از سیاستمداران آمریکایی نزدیک به دونالد ترامپ از جمله رودی جولیانی، شهردار پیشین نیویورک و نیوت گینگریچ، رئیس سابق مجلس نمایندگان آمریکا نیز حضور داشتند.
دو دیپلمات به رویترز گفتند که ایران و فرانسه توافق کردهاند که جزئیات مربوط به اخراج دیپلمات را افشا نکنند چون معتقدند این موضوع به مذاکرات میان کشورهای شرکتکننده در توافق اتمی و ایران آسیب میزند.
دو دیپلمات و یک منبع امنیتی غربی گفتهاند که این حرکت در ارتباط با حمله نافرجام به نشست شورای ملی مقاومت بوده است.
عملیات هماهنگ سرویسهای اطلاعاتی و امنیتی در فرانسه، آلمان و بلژیک از انجام حمله به این نشست جلوگیری کرد. در این نشست شماری از سیاستمداران آمریکایی نزدیک به دونالد ترامپ از جمله رودی جولیانی، شهردار پیشین نیویورک و نیوت گینگریچ، رئیس سابق مجلس نمایندگان آمریکا نیز حضور داشتند. این افراد به حامیان سیاست تغییر رژیم جمهوری اسلامی مشهورند.