رشد چشمگیر قاچاق کالاهای ایرانی به کشورهای همسایه
سالیان دراز قاچاق کالا به ایران امری رایج بود، از چند ماه پیش قاچاق معکوس صورت میگیرد. برنج، چای، رب گوجه، تایر و سیگار از کالاهای محبوب برای قاچاق هستند. محبوبترین کالا اما سوخت است.
روز دوشنبه، ۲۴ دی (۱۴ ژانویه) وبسایت خبری “تجارتنیوز” گزارشی پیرامون قاچاق کالا از ایران منتشر کرد. در آغاز این گزارش آمده است: «کشورهایی که زمانی مبدأ قاچاق کالا به ایران بودند این روزها مقصد کالاهای وارداتی و حتی تولید داخل ایران شدند.»
در ادامهی گزارش به کالاهایی پرداخته شده که نزد قاچاقچیان محبوبیت دارند: قند، رب، برنج، ماهی، تخممرغ، روغن، حبوبات و بسیاری از کالاهایی که با ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی از خارج وارد ایران میشوند.
بیشترین حجم قاچاق به افغانستان، عراق، ترکیه، جمهوری آذربایجان، کشورهای حوزهی خلیج فارس، ارمنستان، گرجستان و پاکستان میرود.
تجارتنیوز مینویسد: «کالاهایی که تجار برای واردات آن با چالشهای متعددی روبهرو میشوند این روزها با کمترین زحمت به کشورهای همسایه میرود. این امر سبب شده در برخی کالاهای اساسی، کشور با کمبودهایی روبهرو شود که نمونهی بارز آن دارو است. داروهایی که دولت مجبور به واردات آن است این روزها با قیمت بسیار کم در حال خروج به کشورهای همسایه است.»
ارز ارزان، معضلی جدی
قاسمعلی حسنی، دبیرکل بنکداران مواد غذایی، به تجارتنیوز گفته است، ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی باعث شده که کالاهای ایرانی ارزان خریده شوند و در خارج با قیمت چند برابر بهفروش برسند. او تصریح کرده است که مصرف سالانهی چای در ایران ۱۲۰ هزار تن است اما این میزان دو برابر شده، زیرا قاچاقچیان چای را در ایران به قیمت کیلویی ۱۶ تا ۲۰ هزار تومان میخرند و به قیمت ۱۲۰ تا ۱۶۰ هزار تومان در خارج میفروشند.
به گفتهی حسنی در ماههای اخیر مقدار زیادی چای ایران به ترکیه قاچاق شده است.
دبیرکل بنکداران مواد غذایی گفته است، سیگار ایرانی که در داخل کشور بستهای هفت هزار تومان است در ترکیه، ارمنستان، گرجستان و جمهوری آذربایجان به بهای پاکتی بیش از ۲۱ هزار تومان به فروش میرسد.
حسنی تاکید کرده است که بیشترین حجم کالاها از طریق مسافری، پیلهوری و باربری انسانی قاچاق میشود.
تجارتنیوز به نقل از “یک منبع مطلع” در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نوشته است: «رب گوجه فرنگی هم به صورت تریلی در حال خروج از کشورمان است.»
سوخت؛ مهمترین کالای قاچاق
به گفتهی این منبع آگاه، سوخت بیشترین میزان قاچاق را دارد.
روزنامه “اطلاعات” نیز گزارش داد که روزانه ۵/ ۱۱ میلیون لیتر سوخت از ایران قاچاق میشود. از این رقم ۸۵ درصد آن نفت گاز و بقیه نفت سفید، نفت کوره و بنزین است.
به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید
حمیدرضا دهقانینیا، سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نیز در گفتوگو با شبکه دو تلویزیون دولتی ایران گفت، نفت گاز نقش مهمی در قاچاق سوخت ایفا میکند.
به گفتهی دهقانینیا، کشفیات قاچاق سوخت در شش ماههی نخست ۹۷ نسبت به مدت زمان مشابه در سال گذشته حدود ۶۲ درصد رشد داشته است. او اظهار داشت، “بر اساس قیمت فوب خلیج فارس” روزانه حدود پنج میلیون و ۵۰۰ هزار دلار قاچاق سوخت انجام میشود.
دهقانینیا تاکید کرد که بیشترین حجم قاچاق از طریق مرزهای استانهای سیستان و بلوچستان و هرمزگان صورت میگیرد.