یاتسِک چاپوتوویچ، وزیر خارجه لهستان، روز دوشنبه در بروکسل در گفتوگو با خبرنگاران لهستانی گفت که جمهوری اسلامی ایران به نشست ورشو دعوت نشده است.
او در این باره توضیح داد: «چون به نظر لهستان، ایران صحبتهایی میکند و کارهایی میکند که در سطوح جامعه بینالملل نمیگنجد و این روند آرام برگزاری کنفرانس را تهدید میکند.»
آقای چاپوتوویچ افزود: «با این حال آنها مطمئناً در جریان نتایج کنفرانس قرار خواهند گرفت.»
رادیو فرد:
وزیر خارجه لهستان روز دوشنبه در مورد موقعیت کشورش در زمینه همکاری با آمریکا توضیح داد که «آنچه برخی اوقات تحلیلگران میگویند که لهستان اسب تروای آمریکاست، یا میخواهد وحدت اروپا را از بین ببرد، درست نیست.»
وی در خصوص برگزاری این کنفرانس تأکید کرد که «لهستان حامی سیاستهای اروپاست، ما پشتیبانی ماندن در توافق هستهای هستیم و میخواهیم فرصتی تازه برای همکاری ایجاد کنیم.»
یاتسک چاپوتوویچ ادامه داد: «این ضرورت را میبینیم که بهطور جدی با مشکل خاورمیانه روبهرو شویم، حد وسطی از رویکرد اروپا و آمریکا. این هدف ماست اما به هیچ وجه نمیخواهیم یگانگی اتحادیه اروپا را بشکنیم. این موضوع ما نیست.»
کنفرانس بینالمللی درباره آینده خاورمیانه با تمرکز بر ایران که ایالات متحده میزبانش خواهد بود قرار است در روزهای در ۲۴ و ۲۵ بهمن ماه در ورشو لهستان برگزار شود.
شبکه خبری اینترفکس به نقل از مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، هدف از این اجلاس را «ارتقای ثبات و آزادی در خاورمیانه با تاکید بر مقابله با نفوذ منطقهای ایران» عنوان کرده است.
برگزاری این کنفرانس، ادامه کارزار «فشار حداکثری» بر ایران توصیف شده است و وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده است دهها کشور در اجلاس لهستان شرکت خواهند کرد، کشورهایی که منافع مشترکی برای ایجاد ثبات در خاورمیانه دارند.
ایران شدیداً از برگزاری این نشست انتقاد کرده و مناسباتش با لهستان نیز به این خاطر دچار تنش شده است.
روسیه به نشست ورشو نمیرود
روز دوشنبه همچنین خبرگزاری روسی تاس به نقل از یاتسک چاپوتوویچ، وزیر خارجه لهستان خبر داد که در نشست ورشو نمایندهای از روسیه شرکت نخواهد کرد.
او به روزنامه «ژرژپوسپولیتا» گفته است که روسیه به لهستان اطلاع داده که بدون بررسی برنامه این نشست، در آن حاضر نخواهد شد. وزیر خارجه لهستان از شرکت نکردن روسیه در این نشست ابراز تأسف کرده چرا که به گفته او روسیه نقشی مهم در خاورمیانه ایفا میکند.
گزارش لهستان به وزیران خارجه اتحادیه اروپا دربارهٔ نشست ورشو
در حالیکه معاون وزیر خارجه لهستان روز دوشنبه با مقامهای ایرانی در تهران دیدار کرد، وزیر خارجه لهستان در بروکسل دربارهٔ این نشست گزارشی کوتاه به همتایان اروپایی خود ارائه کرد.
خبرنگار والاستریت جورنال در بروکسل به نقل از یک مقام اروپایی نوشته «وزیر خارجه لهستان ۲–۳ دقیقه دربارهٔ نشست ورشو به وزیران خارجه توضیح داد و گفت که «لهستان از برجام حمایت میکند، توضیحات دربارهٔ نشست را به ایران ارائه میدهد و هدف این نشست آنگونه که در رسانهها مطرح شده نیست».
در بیانیه مشترکی که ایالات متحده و لهستان دربارهٔ برگزاری نشست ورشو منتشر کردند اشارهای به ایران نشده بود اما مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، گفته بود یکی از مسائل مورد نظر در این نشست رفتار ایران خواهد بود.
آقای پومپئو با اشاره به اینکه دهها کشور در این نشست شرکت میکنند به شبکه خبری فاکس گفته بود «کشورها گرد هم میآیند تا بر صلح و ثبات در خاورمیانه و آزادی و امنیت در آن تمرکز کنند و این شامل عنصر مهم اطمینان از جلوگیری از نفوذ بیثباتکننده ایران نیز میشود».
نظر برخی از وزیران اروپایی دربارهٔ حضور در نشست ورشو
برخی از دیپلماتهای اروپایی در آستانه نشستی در بروکسل دربارهٔ نشست ورشو و احتمال حضور در آن اظهار نظر کردند.
فدریکا موگرینی رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا که پیشتر گزارشهایی دربارهٔ شرکت نکردن او در نشست ورشو منتشر شده بود دلیل این موضوع را شرکت در نشست اتحادیه آفریقا در آدیس آبابا عنوان کرد.
همچنین وزیران خارجه لتونی و اسلواکی در پاسخ به خبرنگار رادیواروپای/رادیو آزادی گفتند هنوز دربارهٔ شرکت در این نشست تصمیم نگرفتهاند.
وزیر خارجه جمهوری چک نیز گفت به دلیل مشغله کاری نمیتواند در این نشست حاضر باشد اما نمایندهای از کشورش در این نشست حاضر خواهد شد.
پیش از این نشست کارین کنایسِل وزیر خارجه اتریش به خبرنگاران گفت شرکت نشست ورشو در برنامه او هست «اما به دلیل تعطیلی دولت در واشینگتن دستیابی به اطلاعات دربارهٔ این نشست ساده نیست».
یاتسک چاپوتوویچ، وزیر خارجه لهستان، روز دوشنبه در بروکسل در گفتوگو با خبرنگاران لهستانی توضیحات بیشتری در مورد نشست ورشو داد.
او گفت: «به نظر من رویکرد مثبتی به این موضوع وجود دارد. میخواهم بگویم که ما در مراحل اولیه هستیم. چارچوب این برنامه توسط ما و آمریکا تعیین میشود و فردا ارائه خواهد شد و به نظرم آنوقت کشورها دربارهٔ آن نظر خواهند داد. با این وجود بسیاری از وزرا به من گفتند که میخواهند در این کنفرانس شرکت کنند و فکر میکنم اینچنین باشد.»
یاتسک چاپوتوویچ افزود: «من تمرکز خاصی را بر دیدار دو جانبه با جرمی هانت وزیر خارجه بریتانیا معطوف کردم. چرا مهم است؟ چون یکی از سه کشور اروپایی است که توافق اتمی با ایران را دارند. او گفت هر آنچه لازم است انجام میدهد که در این کنفرانس حاضر باشد.»
وی اضافه کرد: «من همچنین با هایکو ماس، وزیر خارجه بریتانیا، گفتوگو کردم، یعنی دومین کشور از آن سه کشور اروپایی. آلمانیها با علاقه این موضوع را دنبال میکنند. وزیر خارجه از من خواست که او را در جریان این جلسه بگذارم، ما باز هستیم و با حسن نیت این اطلاعات را در اختیار میگذاریم.»
به گفته آقای چاپوتوویچ «موضوع برای اتحادیه اروپا این است که در این جلسه نمایندهای داشته باشد. من به وزیران اطمینان دادم که این امکان وجود دارد که موضع اتحادیه اروپا به صورتی غیرمحدود نمایندگی شود، حتی اگر در برخی جزئیات با رویکرد آمریکا تفاوت دارد. فکر میکنم کشورهای عضو اتحادیه اروپا در سطح بالا در این نشست شرکت کنند.»
وی در پایان گفت: «با این وجود میخواهم بگویم که موفقیت این نشست در حضور کشورهای منطقه از جمله عربستان سعودی، امارات متحده عربی، مصر، اردن و سایر کشورهاست. آنها دعوت شدهاند و رویکرد خود را نمایندگی میکنند.»