-جمهوری اسلامی متحجّر نیست امّا به اصول خود به شدّت پایبند است!
-عقبماندگی شرمآور علمی در دوران پهلویها و قاجارها در هنگامی که مسابقهی علمی دنیا تازه شروع شده بود ضربهی سختی بر ما وارد کرد.
-ابزارهای رسانهای پیشرفته و فراگیر امکان بسیار خطرناکی در اختیار کانونهای ضدمعنویّت و ضداخلاق و دشمن گذاشته است.
-منشاء مشکلات توطئهی خارجی است، اقتصاد هدف جامعهی اسلامی نیست بلکه وسیلهای است که بدون آن نمیتوان به هدف رسید!
-فساد زمان پهلویها بیشتر بود.
علی خامنه ای عنوان کرده «انقلاب اسلامی پساز نظامسازی، به رکود و خموشی دچار نشده و نمیشود و میان جوشش انقلابی و نظم سیاسی و اجتماعی تضاد و ناسازگاری نمیبیند، بلکه از نظریّهی نظام انقلابی تا ابد دفاع میکند.»
او در بخشی از این بیانیه هفت توصیه به مردم و مسئولان کرده که شامل «علم و پژوهش»، «معنویّت و اخلاق»، «اقتصاد»، «عدالت و مبارزه با فساد»، «استقلال و آزادی»، «عزّت ملّی، روابط خارجی، مرزبندی با دشمن» و «سبک زندگی» است.
علم و پژوهش: حمله به قاجار و پهلوی
در بخش علم و پژوهش خامنهای وضعیت جمهوری اسلامی را با عصر قاجار و پهلوی مقایسه کرده و گفته «عقبماندگی شرمآور علمی در دوران پهلویها و قاجارها در هنگامی که مسابقهی علمی دنیا تازه شروع شده بود، ضربهی سختی بر ما وارد کرده و ما را از این کاروان شتابان، فرسنگها عقب نگه داشته بود. ما اکنون حرکت را آغاز کرده و با شتاب پیش میرویم…!»
معنویّت و اخلاق: حمله به شبکههای اجتماعی
خامنهای در بحث اخلاقیات و معنویات به اینترنت و شبکههای اجتماعی حمله کرده و هشدار داده «ابزارهای رسانهای پیشرفته و فراگیر» امکان بسیار خطرناکی در اختیار کانونهای ضدمعنویت و ضداخلاق گذاشته و تهاجم روزافزون دشمنان به دلهای پاک جوانان و نوجوانان و نونهالان را در پی داشته است. او تاکید کرده دستگاههای مسئول حکومتی در اینباره وظایفی سنگین بر عهده دارند و باید هوشمندانه و کاملاً مسئولانه صورت گیرد و باید برنامههای کوتاهمدت و میانمدت جامعی تنظیم و اجرا شود.
اقتصاد: منشاء مشکلات توطئهی خارجی است
رهبر نظام در مقدمه توصیههای اقتصادی تیر خلاص را شلیک و تاکید کرد «اقتصاد هدف جامعهی اسلامی نیست» ولی وسیلهای است که بدون آن نمیتوان به هدفها رسید!
او اعتراف کرده «عملکردهای ضعیف، اقتصاد را از بیرون و درون دچار چالش ساخته» و با تاکید روی ضعف ساختاری و ضعفهای مدیریتی «وابستگی اقتصاد به نفت»، «دولتی بودن بخشهایی از اقتصاد»، «نگاه به خارج و نه به توان و ظرفیّت داخلی»، «بودجهبندی معیوب و نامتوازن»، «عدم ثبات سیاستهای اجرایی اقتصاد» و مسائل دیگر را عیوب اقتصاد ایران دانسته و بدون اینکه اشارهای به نقش خود به عنوان «ولایت مطلقه فقیه» در بروز این وضعیت کند گفته نتیجهی همه آنها مشکلات زندگی مردم از قبیل بیکاری جوانها، فقر درآمدی در طبقهی ضعیف و امثال آن است.
خامنهای راه حل این مشکلات را سیاستهای «اقتصاد مقاومتی» دانسته و تاکید کرده، اینکه کسی گمان کند «مشکلات اقتصادی صرفاً ناشی از تحریم است و علّت تحریم هم مقاومت ضداستکباری و تسلیم نشدن در برابر دشمن است، پس راه حل، زانو زدن در برابر دشمن و بوسهزدن بر پنجهی گرگ است» خطایی نابخشودنی است.
رهبر نظام افزوده «این تحلیل سراپا غلط، هرچند گاه از زبان و قلم برخی غفلتزدگان داخلی صادر میشود، امّا منشأ آن، کانونهای فکر و توطئهی خارجی است که با صد زبان به تصمیمسازان و تصمیمگیران و افکار عمومی داخلی القاء میشود.»
مبارزه با فساد و عدالت: فساد زمان پهلویها بیشتر بود!
بخش دیگر توصیههای خامنهای مربوط به عدالت و مبارزه با فساد است و تاکید کرده این دو لازم و ملزوم یکدیگرند. او در این بخش با قیاس حکومت خودش و امام اول شیعیان فساد را پذیرفته و گفته «وسوسهی مال و مقام و ریاست، حتّی در عَلَویترین حکومت تاریخ یعنی حکومت خود حضرت امیرالمؤمنین کسانی را لغزاند، پس خطر بُروز این تهدید در جمهوری اسلامی… هرگز بعید نبوده و نیست.»
وی سپس برای چندمین بار به پهلویها حمله کرده و گفته «البتّه نسبت فساد در میان کارگزاران حکومت جمهوری اسلامی در مقایسه با بسیاری از کشورهای دیگر و به خصوص با رژیم طاغوت که سر تا پا فساد و فسادپرور بود، بسی کمتر است و بحمداللّه مأموران این نظام غالباً سلامت خود را نگاه داشتهاند، ولی حتّی آنچه هست غیرقابل قبول است.»
در این بند او فراموش کرده در مورد وضعیت عدالت در جمهوری اسلامی حرفی بزند و صرفاً به اهمیت اجرای آن در اسلام بسنده و توصیه کرده که باید اجرا شود!
استقلال و آزادی: محدودهای به اندازهی ارزشهای الهی
رهبر جمهوری اسلامی هر چه به انتهای بیانیهاش میرسد توصیههای خود را کوتاهتر کرده و از بیان جزئیات و پرداختن به وضعیت واقعی کشور خودداری کرده است. او گفته حکومتها موظّف به تأمین استقلال و آزادیاند و مدعی شده مردم ایران آن را چهل سال پیش به دست آوردند و ثمرهاش «شجرهی طیّبهی انقلاب» است. او در پایان این بخش در مورد استقلال و آزادی گفته: «استقلال نباید به معنی زندانی کردن سیاست و اقتصاد کشور در میان مرزهای خود، و آزادی نباید در تقابل با اخلاق و قانون و ارزشهای الهی و حقوق عمومی تعریف شود.»
عزّت ملّی، روابط خارجی، مرزبندی با دشمن: الگوی ستیز با آمریکا و اسرائیل
خامنهای با حرفهای تکراری در بیانیهی طولانی خود بر «نهضت بیداری اسلامی بر اساس الگوی مقاومت» تاکید کرده و گفته باید در برابر سلطهی آمریکا و صهیونیسم، همکاران خائن آنها در منطقه ایستاد و تاکید کرد همه اینها بخشی از مظاهر جمهوری اسلامی است و «جز با شجاعت و حکمت مدیران جهادی به دست نمیآمد.»
سبک زندگی: دغدغه همیشگی
اینکه رهبر جمهوری اسلامی در اوج بحران خود و وضعیت معیشتی مردم، در مورد سبک زندگی آنها هم نسخه بپیچد در نوع خود جالب است. او تازه تاکید کرده «سخن لازم در اینباره بسیار است و آن را به فرصتی دیگر وامیگذارم و به همین جمله اکتفا میکنم که تلاش غرب در ترویج سبک زندگی غربی در ایران، زیانهای بیجبران اخلاقی و اقتصادی و دینی و سیاسی به کشور و ملّت ما زده است؛ مقابله با آن، جهادی همهجانبه و هوشمندانه میطلبد که باز چشم امید در آن به شما جوانها است.»
پیش از انتشار این بیانیه تبلیغات فراوانی در صدا و سیمای جمهوری اسلامی شده بود که گویا علی خامنهای میخواهد حرفهای خیلی مهمی بزند بطوری که از آن به عنوان «دستورالعمل راهبردی» نام برده شد و حتی ادعا شد مربوط به کلیدخوردن اصلاحات و تغییرات است. اما این بیانیه نیز نه تنها نکتهی جدیدی نداشت بلکه موعظهای تکراری در جهت تثبیت همان اصولی است که چهل سال پیش خمینی هم تکرار میکرد! با این تفاوت که اگر سخنان خمینی در چهل سال پیش هنوز تجربه نشده بود، امروز مردم دیگر گوششان از این موعظههای توخالی پر است و تره هم برای زمامداران جمهوری اسلامی خرد نمیکنند.