یکی از اعضای شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان میگوید خاتمی به روحانی گفته که اگر نمیتواند موانع را برطرف کند کنار بکشد. رضا علیجانی به دویچهوله میگوید یکدست شدن حکومت در شرایط کنونی کشور میتواند به نفع مردم باشد.
علی صوفی عضو شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان میگوید محمد خاتمی در دیدار با حسن روحانی به او گفته است اگر “نیروهای بالادستی” یا “قوای دیگر” در کار رئیسجمهور مانع ایجاد میکنند، رئیسجمهور تعیین تکلیف کند و اگر نمیتواند موانع را برطرف کند کنار بکشد.
علی صوفی گفته است: «من شنیدم که خاتمی به روحانی گفت که اگر نمیتواند از ریاستجمهوری استعفا دهد و شرایط خود را مطرح کند و اگر امکانپذیر نیست، اجازه گرفته و کنارهگیری کند.»
دویچه وله:
این سخنان از قرار در دیدار اعضای فراکسیون امید با محمد خاتمی مطرح شده است. علی صوفی گفته است که محمد خاتمی دیدارهای متعددی با حسن روحانی داشته و دلیل آن را هم تلویحأ نارضایتی محمد خاتمی از حسن روحانی عنوان کرده است.
“کلید در دست آیتالله خامنهای است”
رضا علیجانی، روزنامهنگار و فعال سیاسی عضو شورای فعالان ملی مذهبی در مورد علت رسانهای شدن نارضایتی محمد خاتمی از دولت روحانی میگوید اصلاحطلبان میخواهند افکارعمومی را در جریان امور بگذارند.
علیجانی، فعال سیاسی عضو شورای فعالان ملی مذهبی میگوید: «اگر ما فرض را بر صحت این خبر بگذاریم -چون تا به حال که تکذیب نشده میتوان تا حدی به آن اعتماد کرد- میتوان گفت که اصلاحطلبان به رهبری آقای خاتمی در شرایط دشواری هستند و علت آن این است که باید هزینه ناکارآمدی و ناتوانی آقای روحانی را بپردازند. نکته دوم وضعیت مردم و مملکت است. وقتی دو جناح رقیب در رأس قدرت هستند، برای اینکه همدیگر را بزنند مسائل ممکلت را بهم احاله میدهند. در حالیکه اگر قدرت در دست یک جناح باشد باید بتواند مشکلات روزمره مردم را حل کند. در شرایط کنونی مردم با مشکلات بسیار زیادی مواجه هستند و همگان هم میدانند که مشکلات ایران ریشه سیاسی دارد و راهحل سیاسی دارد و این ریشه و راهحل کلیدش دست آقای خامنهای است نه روحانی.»
فرصت تعیین تکلیف با حسن روحانی
رضا علیجانی میگوید حسن روحانی به اصلاحطلبان وعده داده بود که میتواند با تعامل با آیتالله خامنهای مشکلات را حل کند اما به وعدههایش عمل نکرده است. او معتقد است آنچه اصلاحطلبان حال با افکارعمومی مطرح کردند، پیشنهادی است علنی به حسن روحانی که اگر نمیتواند کار کند آدرس درستی از مشکلات ارائه کند و کنار رود.
رضا علیجانی در پاسخ به این پرسش که آیا کنار رفتن اصلاحطلبان و واگذاری بازی قدرت به نفع مردم خواهد بود، میگوید: «کنار کشیدن آقای روحانی در این حالت ضعف و وادادگی به نفع مردم است. یک زمانی کنار کشیدن اصلاحطلبان از فضای سیاسی و انتخابات اشتباده بود چون به پیروزی احمدینژاد کمک کرد.»
رضا علیجانی در ادامه تأکید میکند که آن زمان قیمت نفت در اوج بود، صندوق ذخیره ارزی و صندوق توسعه ملی ذخایر بالایی داشت و شرایط بینالمللی کشور در دوره نخست احمدینژاد که با توجه به میراث باقیمانده از هشت سال ریاستجمهوری محمد خاتمی شرایط بدی نبود.
علیجانی میگوید: «الان فرصتی برای آن یکتهتازیها نیست. اگر دولت یکدست شود و دست خود آقای خامنهای قرار گیرد، به نظر میرسد این رقابتهای زیانبار کنار میرود و آقای خامنهای و تیم او -یعنی کسانی که اکنون حتی با تصویب یک لایحه پولشویی که اکثر کشورهای جهان آن را تصویب کردند مخالفت میکنند- خود باید پاسخگوی اعتراضات مردم باشند.»
رضا علیجانی تأکید میکند که در شرایط کنونی کشور تعیین تکلیف کردن با حسن روحانی کار درستی است. او در عینحال معتقد است که روحانی استعفا نمیکند و میگوید: «آقای روحانی هم بیم دارد و هم امید. آقای روحانی یک آدم امنیتی است. آدمهای امنیتی بیشتر میترسند چون میدانند که هر کاری، از دست نیروی مقابل برمیآید. پرونده مرگ آقای هاشمی در شورای عالی امنیت ملی زیر دست آقای روحانی است.»
مخالفت خامنهای با استعفای اعضای دولت
پیشنهاد به حسن روحانی برای استعفا در حالی مطرح شده که هنوز چند هفته از استعفای جنجالی و بیسرانجام وزیرخارجه دولت او محمد جواد ظریف نگذشته است. هفته پیش نبز اخباری مبنی بر درخواست استعفای اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور و مخالفت خامنهای با این درخواست منتشر شد.
علیجانی درباره این گمانهزنی که آیتالله خامنهای احتمالأ با کنارهگیری حسن روحانی هم موافق نخواهد بود، میگوید: «دلیلش این است که آقای خامنهای نمیخواهد مسئولیت مستقیم اعمالش را بپذیرد. او میخواهد در سود شریک باشد، نه در ضرر. آقای ظریف و آقای روحانی محمل خوبی هستند برای انداختن مشکلات بر گردن آنها. اما خود آقای روحانی هم از استعفا میترسد، چون آن را دقیقأ مقابلهجویی با آقای خامنهای میداند.»
آینده ناروشن اصلاحطلبان
رضا علیجانی معتقد است که حسن روحانی در فکر آینده شخصی خود است و میخواهد در دوران گذار از یک رهبر به رهبر دیگر در رأس هرم سیاسی کشور حضور داشته باشد.
او تأکید میکند: «مشکل رهبر و رئیسجمهور یک مشکل ساختاری است. در هنگام تصویب قانون اساسی در مجلس خبرگان، مهندس سحابی اعتراض کرد و گفت شما مملکت را دچار بحران میکنید. یک علت این اعتراض همین وضعیت بود. مملکت را نمیتوان با دو رژیم سیاسی اداره کرد. در منازعه رهبر و رئیسجمهور یا باید راه آقای بنیصدر را انتخاب کرد، یعنی در حرف و عمل ایستاد و حذف شد. یا مانند آقای هاشمی در حرف و عمل، همراه رهبر شد که آقای روحانی این کار را میکند. یا مانند آقای خاتمی در حرف مقاومت کرد، اما در عمل تابع تصمیم رهبر بود که این هم فرقی نمیکند. یا مانند آقای احمدینژاد شریک قافله و رفیق دزد باشد که خوب شرایط استثنایی داشت که فرد مورد اعتماد رهبر بود.»
رضا علیجانی تأکید میکند که پیشنهاد آقای خاتمی به حسن روحانی به نفع اصلاحطلبان و شاید هم به نفع مردم باشد. او در مورد پیامد وضعیت کنونی برای اصلاحطلبان میگوید: «اصلاحطلبان نیازمند یک آسیبشناسی درون سیستمی جدی هستند. اگر اتفاق خاصی نیافتد مثلأ آقای روحانی استعفا ندهد، اصلاحطلبان نه در مجلس و نه ریاستجمهوری شانسی نخواهند داشت.»