در بیانیه کمیسیون فرهنگی کانون نویسندگان ایران با تاکید بر «دو اصل دفاع از آزادی بیان و دفاع از منافع صنفی اهل قلم»، آمده که جمهوری اسلامی در صدد «پروردن و به کار گرفتن اندیشههای رام و دستآموز» از یک سو و از سوی دیگر ایجاد «ترس و بدگمانی و کینهتوزی نسبت به اندیشههای پوینده راهگشا» است.
کانون نویسندگان ایران در روز اول اردیبهشت سال ۱۳۴۷ تأسیس شد و هیات دبیران کانون در سال ۱۳۹۳ روز اول اردیبهشت را «روز کانون» نام نهادند.
اما از اردیبهشت سال ۱۳۹۴ به دلیل محدودیتهای حکومتی، کمیسیون فرهنگی کانون در آخرین سهشنبه فروردین که جمع مشورتی این کمیسیون تشکیل میشود همزمان مراسم «روز کانون» را نیز برگزار میکند.
کانون نویسندگان ایران در بیانیه امسال خود، کارنامه حکومت ایران را «سانسور، منزوی کردن نویسندگان مستقل و ایجاد محرومیتهای گوناگون برای آنان، تخریب چهره نویسندگان و نهادهای روشنفکری، بازجوییهای پیدرپی و بازداشتها و به زندان افکندنها، و قتل نویسندگان و دگراندیشان» دانسته است.
کانون نویسندگان ایران در حالی پنجاه و یک ساله شد که سه نفر از اعضای این کانون، رضا خندان مهابادی، بکتاش آبتین و کیوان باژن، در مجموع با قرار وثیقه سه میلیارد تومانی در انتظار دادگاه به سر میبرند.
اتهام عمده این سه نویسنده «تبلیغ علیه نظام و اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت ملی» و تالیف «پنجاه سال کانون نویسندگان ایران» است که برای پنجاه سالگی کانون تدارک دیده شده بود.
کانون نویسندگان ایران در صفحه فیسبوک خود تاکید کرده که مراسم بزرگداشت پنجاه و یکمین سال تاسیس این کانون در حالی برگزار شد که سال گذشته ماموران امنیتی ساعتی پیش از برگزاری جشن پنجاه سالگی کانون نویسندگان ایران، با یورش به محل مراسم مانع برگزاری این مراسم شدند.
ماموران امنیتی کتاب چهار جلدی «پنجاه سال کانون نویسندگان ایران» را توقیف کردند و با خود بردند.