نگار قدس کنی منتظر صدور رای دادگاهی در مینیاپولیس آمریکا است و ممکن است تا پنج سال حبس در زندان ایالتی و ۲۵۰ هزار دلار جریمه نقدی برایش در نظر گرفته شود.
وزارت دادگستری آمریکا دو روز پیش در بیانیهای اعلام کرد خانم قدس کنی با دادستانهای آمریکایی به توافق رسیده و ارتکاب جرم “مشارکت و برنامهریزی برای صادرات غیرقانونی فناوریهای تحت کنترل” از آمریکا را پذیرفته است.
خانم قدس کنی، چهل ساله، ۲۳ تیر سال ۹۶ به اتهام خرید و صادرات کالاهای تحریمی آمریکا به ایران با حکم بازداشت دادستانهای آمریکایی در استرالیا بازداشت شد. او در زمان بازداشت باردار بود و درخواستش برای آزادی با وثیقه را دستگاه قضایی استرالیا رد کرد. او در بازداشت زایمان کرد و چون زندانش در جنوب استرالیا امکاناتش را نداشت، پسرش را از او جدا کردند و پدرش مسئول نگهداری او در بیرون زندان بود. خانم قدس کنی از سال ۲۰۱۲ به همراه همسرش در استرالیا زندگی میکرد.
بر اساس آنچه در دادگاه عنوان شده، خانم قدس کنی از سال ۲۰۰۸ تا اواخر سال ۲۰۱۱ کارمند شرکتی در تهران بوده به نام “فناوری موج خاور” یا “فناموج”. او “به همراه دیگر متهم پرونده علیرضا جلالی و دیگران، شرکت مخابراتی موج سبز را در کوالالامپور مالزی تاسیس کرد که “پوششی برای فناموج بود”. خانم قدس خانی “به دروغ” خودش را به فروشندگان آمریکایی کارمند شرکت موج سبز معرفی میکرد و “همراه علیرضا جلالی و دیگران مقصد و مصرفکننده نهایی فناوریهای صادراتی را آنها مخفی نگه میداشت.”
بر اساس آنچه در دادگاه مطرح شده خانم قدس کنی بین سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۲، از تهران با شرکتهای آمریکایی با ایمیل در تماس بوده و خود را کارمند شرکت موج سبز مستقر در مالزی معرفی میکرده است. تجهیزات خریداری شده فرستندههای آنالوگ و دیجیتال و سینتیسایزر بودهاند.
علیرضا جلالی ده روز پیش از خانم قدس کنی وقتی از مالزی وارد نیویورک شد در فرودگاه بازداشت شد. او پاییز گذشته جرم خود را پذیرفت به پانزده ماه زندان محکوم شد. تحقیقاتی را که به این دستگیریها منتهی شد افبیآی، دفتر نظارت بر صادرات وزارت بازرگانی و وزارت امنیت میهنی آمریکا انجام دادند.
شرکت فناوری موج خاور خود را “یکی از پیشگامان صنعت نوین مخابرات دیجیتال” معرفی میکند. این شرکت در سال ۱۳۷۷ تاسیس شده و در زمینه “طراحی، ساخت و تولید تجهیزات برودکست و مخابراتی بیسیم” فعالیت دارد و “بزرگترین تامین کننده سازمان صدا وسیمای جمهوری اسلامی ایران در زمینههای تخصصی خود است.”
به گفته وزارت دادگستری آمریکا، “وقتی محصولات به موج سبز در مالزی میرسید، آنها را دوباره بستهبندی و بر خلاف قانون آن را از مالزی به فناموج در تهران میفرستاندند.”
وزارت دارایی آمریکا در سال ۲۰۱۷ شرکت فناموج را به دلیل تامین مالی، مادی، فنی و خدماتی به سپاه پاسداران در فهرست تحریم قرار داد.
بازداشت خانم قدس کنی به درخواست آمریکا صورت گرفته بود و آمریکا از استرالیا تقاضای استرداد او را داشت. یک نبرد حقوقی برای جلوگیری از مسترد نشدن خانم قدس کنی درگرفت اما سرانجام ماه پیش او به آمریکا تحویل داده شد.
به گفته رابرت ریچمن وکیل خانم قدس کنی، درگیری حقوقی طولانی اثرات سوئی بر او گذاشت و او سرانجام پذیرفت که جرم جود را بپذیرد و “مسئولیت آن را قبول کند و مجازات شود.”
او همچنین گفت دو طرف هنوز در مورد مجازات به توافق نرسیدهاند اما هر دو طرف آزادند تا مجازاتی را که مناسب میدانند مطرح کنند. البته وکیل خانم قدس کنی درخواست خواهد کرد که مدتی را که او در زندان تا به حال گذرانده برایش محسوب شود. خانم قدس کنی همچنین خواستار این شده که پس از پایان محکومیتش به ایران برگردانده شود.
ایران از زمان دستگیری خانم قدس کنی از وضعیت او اظهار نگرانی کرد. ایران به استرالیا اعتراض داشت که چرا اجازه نداده یک زن باردار با وثیقه آزاد شود:
“در زمان بارداری ایشان ما تلاش بسیاری کردیم خانم کنی شامل آزادی مشروط شوند که متاسفانه دستگاه قضایی استرالیا این اجازه را نداد و همین مورد باعث صدمات روحی به خانم قدسی کنی شد. پس از آن نیز در مورد دیدار فرزندش که دو بار در هفته بود، متاسفانه به یک بار در هفته کاهش یافت و دائما نیز اعلام میکنند که طبق مقررات زندان عمل میشود.”
کنسول آمریکا در استرالیا در آن زمان گفته بود که خانم قدس کنی در روزهای عادی روز دو ساعت و در روزهای تعطیل آخر هفته روزی هشتاد دقیقه فرزندش را میدیده است.
دولت استرالیا البته برای مادر همسر خانم قدسی کنی ویزا صادر کرد چون “مسئولیت نوزاد ایشان با همسرشان بود.”
ایران همچنین با استرداد خانم قدس کنی به آمریکا مخالف بود و استدلال میکرد که “به دلیل عدم ارتباط سیاسی ایران با آمریکا امکان حمایت کنسولی و سیاسی از ایشان سلب خواهد شد و از حق حمایت جمهوری اسلامی محروم خواهد شد.”
“برخورد و عملکرد آمریکا با اتباع ایران اصلا مناسب نیست و امکان ورود خانواده خانم کنی به آمریکا وجود ندارد و فرزند نوزادش نمیتواند مادرش را ملاقات کند و حق و حقوق وی با این استرداد عملا ضایع خواهد شد.”
محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران در سفری که تیرماه امسال به نیویورک داشت، موضوع خانم قدس کنی را مطرح کرد و در نشستی گفت: “هیچکس درباره این خانم که در زندان زایمان کرد حرفی نمیزند که بچهاش در بیرون زندان بزرگ میشود و خودش در زندان است.”
او گفت خانم قدس کنی در خرید تجهیزات برای صدا و سیمای ایران مترجم بوده و اتهام تمام ایرانیانی که پس درخواست استرداد به آمریکا منتقل شده و در زندان آن کشور هستند “قلابی” است.
وزیر خارجه ایران در باره کسانی که در زندانهای دو کشور زندانی هستند گفت: “من این پیشنهاد را علنی مطرح میکنم، مبادلهشان کنید.”
آقای ظریف گفت شش ماه پیشتر پیشنهاد مبادله زندانیان را به مقامات آمریکا داده بود اما آنها هیچ پاسخی به این پیشنهاد ندادهاند.
بی بی سی: