– حملات هوایی اسرائیل به پایگاههای حشدالشعبی در عراق، خبر از گشوده شدن جبهه جدیدی از جنگ با جمهوری اسلامی میدهد.
– یک خبرنگار عراقی در گفتگو با کیهان لندن حملات هوایی اسرائیل را واکنش به حملات حشدالشعبی به دستور قاسم سلیمانی علیه منافع آمریکا در خاک عراق میداند.
– در حمله هوایی اسرائیل به پایگاه حشدالشعبی در مرز عراق با سوریه، یکی از فرماندهان نیروی «قدس» وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز کشته شد.
اسرائیل جبهه جدیدی در جنگ علیه جمهوری اسلامی گشوده است. پس از لبنان و سوریه، پای این جنگ به عراق نیز کشیده شده است.
روز ۱۲ اوت یکی از انبارهای مهمات حشدالشعبی شبهنظامیان عراقی وابسته به نیروهای «قدس» سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در الصغر، در جنوب بغداد منفجر شد. قبل از آن ، روز ۱۹ ژوئیه، پایگاه «الشهدا» در حومه آمرلی، نزدیک مرز عراق با سوریه، مورد حمله قرار گرفته بود. در این حمله ابوالفضل سرابیان، یکی از فرماندهان نیروهای قدس نیز کشته شد. ۲۹ ژوئیه نیز پایگاه «اشرف» در شمال بغداد، که زمانی مهمترین پایگاه سازمان مجاهدین خلق در عراق بود و در حال حاضر با نام جدید «ابومنتظر المحمداوی» در اختیار حشدالشعبی قرار دارد، بمباران شده بود. ابومنتظر المحمداوی یکی از فرماندهان سپاه «بدر» بود که در سالهای آخر حکومت صدام حسین به ایران پناهنده شد و در جنگ علیه داعش، در سال ۲۰۱۵، در فلوجه کشته شد.
حملات هوایی اسرائیل در خاک عرق
منابع عراقی و عربی معتقدند هر سه حمله هوایی یادشده از سوی اسرائیل صورت گرفته است. محمدرضا آل حیدر، سخنگوی کمیته امنیت و دفاع پارلمان عراق، در گفتگوی کوتاهی با کیهان لندن، حمله هوایی به این سه پایگاه را تائید میکند و ادعای سخنگوی دولت بغداد مبنی بر انفجار «به دلیل گرما و بیاحتیاطی» را «از پایه بیاساس میخواند» ولی میافزاید «مشخص نیست این حملات هوایی از سوی کدام کشور انجام گرفته است». برای الشرق الاوسط، پرتیراژترین نشریه جهان عرب، جنگندههای اف ۳۵ اسرائیلی در هر سه مورد وارد عمل شدهاند.
گرچه اسرائیل تا کنون مسئولیت حمله به پایگاههایی که در اختیار جمهوری اسلامی و شبهنظامیان حشدالشعبی است را نپذیرفته، ولی ایال سیسر، استاد دانشگاه در تلآویو این حملات را «همسو با سیاستهای اعلام شده از سوی دولت بنیامین نتانیاهو» میخواند و میافزاید «عراق جبهه جدید جنگ نه چندان پنهانی اسرائیل علیه جمهوری اسلامی است». ایال سیسر یادآوری میکند که نخست وزیر اسرائیل «بارها در ماههای گذشته اعلام کرده بود که مواضع جمهوری اسلامی نه تنها در سوریه بلکه در عراق نیز در تیررس جنگندههای اسرائیلی قرار دارند».
حملات خمپارهای حشدالشعبی
حامد رشید، روزنامهنگار عراقی ساکن بغداد به کیهان لندن میگوید «متاسفانه جمهوری اسلامی و بازوهای متعدد نظامیاش در عراق امنیت کشور ما را به خطر انداختهاند. واکنش اسرائیل و آمریکا به فعالیتهای شبهنظامیان متشکل در حشدالشعبی که از اوامر و تصمیمات قاسم سلیمانی تبعیت میکنند دور از انتظار نبود». حامد رشید به برخی از گروههای متشکل در حشدالشعبی چون سپاه «بدر»، «عصائب اهل حق»، «کتائب حزبالله» و یا «قوات ترکمن» اشاره میکند که از سال گذشته بارها منافع آمریکا و غرب را در خاک عراق مورد حمله قرار دادهاند.
این خبرنگار عراقی یادآوری میکند که «از سپتامبر سال گذشته میلادی این نیروها حملات خود علیه منافع آمریکا را با یک حمله خمپارهای به سفارت این کشور در بغداد آغاز کردند. در روزهای ۷، ۸ و ۲۸ سپتامبر سال گذشته سه خمپاره در منطقه سبز بغداد به سمت سفارت آمریکا شلیک شد. این حملات در ماههای گذشته از سر گرفته شدند. در روزهای ۱۸ و ۱۹ ژوئن امسال به یک حوزه نفتی در نزدیکی بصره حمله کردند که مهندسین آمریکایی در آنجا مشغول به کار هستند. همزمان با این حملات پایگاه هوایی البلد نیروی هوایی عراق نیر مورد حمله خمپارهای قرار گرفت. در این پایگاه نیز تکنیسینهای آمریکایی با نظامیان عراقی همکاری دارند».
بازگشت مینهای کنار جادهای
حامد رشید به بازگشت مینهای کنار جادهای در مسیرهای تردد وسایل حمل و نقل آمریکایی نیز اشاره میکند: «در چند هفته اخیر حداقل در سه مورد خودروهای سفارت آمریکا و کارشناسان نفتی اروپایی در برخورد با مینهای کنار جادهای منفجر شدند». در سالهای بین ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۹ میلادی مینهای کنار جادهای که جمهوری اسلامی در اختیار گروههای شبهنظامی عراقی قرار میداد جان بیش از ۶۰۰ نظامی آمریکایی را گرفت. بازگشت این مینها به جادههای عراق در هفتههای گذشته به نگرانیهای زیادی دامن زده است و چنانکه این روزنامهنگار عراقی یادآوری میکند «احساس عدم امنیت را در شهروندان عراقی تقویت میکند، در حالی که پس از کابوس داعش ما احتیاج به آرامش نسبی برای بازگشت به روال عادی زندگی داریم».
دولت بغداد نیز سخت نگران فعالیتهای حشدالشعبی و دخالتهای جمهوری اسلامی و به ویژه قاسم سلیمانی در زندگی روزمره عراقیها است. حامد رشید در این رابطه به کیهان لندن میگوید «دستور انحلال حشدالشعبی که عادل عبدالمهدی (نخست وزیر) صادر کرد دقیقا برای جلوگیری از قرار گرفتن کشور در بین دو آتش جمهوری اسلامی و آمریکا و متحدیناش بود. ما نمیخواهیم که کشورمان به جبهه جنگ نیابتی جمهوری اسلامی با واشنگتن و تلآویو تبدیل شود. بر اساس فرمان عادل المهدی که اول ژوئیه صادر شد، شبهنظامیان شیعی این کشور دو راه بیشتر ندارند: یا به فعالیت سیاسی روی بیاورند، یا به نیروهای ارتش بپیوندند. در این فرمان آمده است «تمام گروههای مسلح که جزو ارتش نیستند، میتوانند به سازمانی سیاسی تبدیل شوند. اما آنان باید به قوانین مربوط به احزاب تن دهند». مهلت تعیین شده برای تحقق این امر ۳۱ ژوئیه بود ولی چنین برمیآید که کسی این تصمیم نخست وزیر را جدی نگرفته است و دولت نیز قادر به خلع سلاح نیروهای حشدالشعبی که از حمایت مستقیم جمهوری اسلامی برخوردار هستند نیست.