رئیسجمهوری اسلامی ایران خواستار عدم «سختگیری» در جریان انتخابات مجلس شورای اسلامی شده است و گفته که نباید فکر کنیم «هرچه فیلتر را تنگتر کنیم، نتیجه مثبتتری خواهد داشت».
حسن روحانی که روز چهارشنبه ۱۷ مهرماه در جلسه هیات دولت سخن میگفت، با اشاره به انتخابات اولین دوره مجلس گفته است در آن زمان «شورای نگهبان و این همه دفاتر نظارتی وجود نداشت» ولی«بهترین انتخابات و بهترین مجلس ثمره آن بود».
انتخابات دوره اول مجلس در اسفند ۱۳۵۸ برگزار شد. حسن روحانی در آن زمان به عنوان نماینده سمنان در مجلس حضور داشت.
آقای روحانی گفته است اگر انتخابات خوب برگزار شود، «آمریکا و دشمنان ملت ایران» شکست خواهند خورد.
در همین حال، عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان در صفحه توئیتر خود به این سخنان تاخته و گفته است که سخنان امروز حسن روحانی به معنای «نادیده انگاشتن قانون اساسی و قوانین انتخابات» است.
مطالب امروز آقای رئیس جمهور که خود سوگند یاد کرده پاسدار قانون اساسی باشد یعنی نادیده انگاشتن قانون اساسی و قوانین انتخابات. از آقای رئیس جمهور انتظار آن بود تا همگان را به اجرای #مُرّ_قانون و احترام به آن دعوت کند، نه با هیجان سیاسی نهادهای مسئول را به عدم رعایت قانون فرا خواند.
— عباسعلی کدخدایی (@Kadkhodaee_ir) 9 oktober 2019
او به رئیسجمهوری ایران توصیه کرده که از «هیجان سیاسی» پرهیز کند و «بر طبل فرار از قانون» ندمد.
انتخابات مجلس شورای اسلامی ایران قرار است اسفندماه امسال برگزار شود.
در ماههای اخیر بین گروههای اصلاحطلب که از نیروهای حامی دولت روحانی محسوب میشوند، بحثهای گستردهای درباره شرکت یا عدم شرکت در انتخابات صورت گرفته است.
محمد خاتمی، رئیسجمهوری پیشین ایران که چهره ارشد اصلاحطلبان محسوب میشود، هشتم مهرماه امسال ضمن مخالفت مجدد با تحریم انتخابات، گفت: «لزوم شرکت در انتخابات، غیر از لیست دادن در انتخابات است. باید شرایطی فراهم شود که بتوان خود را به ارائه لیست قانع کرد».
منظور او از فراهم شدن شرایط، امکان حضور چهرههای اصلاحطلب در مجلس و عدم ردصلاحیت آنها توسط شورای نگهبان است.
برخی چهرههای اصلاحطلب با اشاره به همین موضوع و عدم امکان چهرههای برجسته اصلاحطلب در انتخابات، خواستار مشروط شدن مشارکت این طیف سیاسی در انتخابات یا عدم شرکت شدهاند.
محسن صفایی فراهانی، یکی از فعالان اصلاحطلب، در همین زمینه گفته است که «اگر واقعاً شرایط تغییر نکند، بنده خودم رأی نخواهم داد و حاضر نیستم بین بد و بدتر انتخاب کنم».
در همین حال، گروههای اصولگرا با امیدواری بیشتری در حال فعالیت برای حضور در انتخابات هستند.
محمدرضا باهنر، دبیرکل جامعه مدرسین که از چهرههای شاخص اصولگرا محسوب میشود، ششم مهرماه گفت در انتخابات پیش روی مجلس شورای اسلامی، اصولگرایان «رقیب قدری» ندارند و «اگر به نقاط ضعف خود نبازیم» این انتخابات «میدان بازی اصولگرایان است».
چهرههای اصولگرایی که برای حضور در انتخابات کاندیدا میشوند، به طور معمول کمتر توسط شورای نگهبان ردصلاحیت میشوند.