رئیس گروه اقدام ایران در وزارت خارجه آمریکا در کمیته روابط خارجی سنا گفت: «سابقه چهل ساله نشان میدهد که حکومت ایران تحت تاثیر تهدیدهای نظامی یا به انزوا رفتن تن به مذاکره میدهد. مبنای ما در حال حاضر انزوای دیپلماتیک ایران و همچنین فشار حداکثری بر این کشور است».
برایان هوک در این نشست که روز چهارشنبه ۲۴ مهرماه برای بررسی «سیاست آمریکا در قبال ایران» برگزار شد، اظهار داشت: «زمانی که برجام در حال اجرا بود، ایران در حال گسترش فعالیتهای موشکی خود در عراق و لبنان بود و انتقال تجهیزات موشکی را به گروههای شبهنظامی وابسته به این کشور افزایش داده بود».
وی افزود: «وزیر خارجه آمریکا چند بار در شورای امنیت صحبت کرده است و مسئله پایان یافتن تحریمهای تسلیحاتی ایران را که تا یکسال دیگر به پایان میرسد، دنبال میکند. ما میخواهیم این تحریمها دوباره تمدید شوند».
محدودیتهای تسلیحاتی قطعنامه ۲۲۳۱ علیه ایران
قعطنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، از تمام کشورهای جهان خواسته است که محدودیتهای تسلیحاتی زیر را در ارتباط با ایران به مدت پنج سال رعایت کنند:
* تأمین، فروش و یا انتقال مستقیم یا غیرمستقیم هرگونه تانک جنگی، خودروهای رزمی زرهی، سامانههای توپخانهای سنگین، هواپیماهای رزمی، بالگردهای تهاجمی، ناوهای جنگی، موشکها و یا سامانههای موشکی، مطابق با اهداف «فهرست تسلیحات متعارف سازمان ملل»
* تأمین مواد مرتبط، شامل قطعات یدکی، از داخل و یا از طریق قلمروهای تحت حاکمیتشان، و یا توسط اتباع آنها و یا افراد تحت حاکمیت آنها، یا با استفاده از هواپیماها و یا کشتیهای حامل پرچمهای آنها، اعم از اینکه از قلمروشان نشأت گرفته یا خیر، به ایران یا برای استفاده در داخل ایران و یا در جهت تأمین منافع ایران.
* ارائه آموزش فنی، منابع یا خدمات مالی، پیشنهادات، دیگر خدمات و کمکهای مرتبط با تأمین، فروش، انتقال، تولید، حفظ و نگهداری و یا استفاده از تسلیحات و مواد مرتبط توصیفشده در این بند فرعی، به ایران توسط اتباع این کشورها و یا از داخل یا از طریق قلمروهای تحت حاکمیتشان
* این بند باید تا مدت پنج سال پس از «روز پذیرش برجام» و یا تا زمانی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارش تأیید «جمعبندی مبسوط» را ارائه دهد، اجرا شود؛ بسته به اینکه کدام زودتر اتفاق افتد.
اشاره رئیس گروه اقدام علیه ایران به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل است که هنگام دستیابی به توافق هسته ای بین ایران و شش قدرت جهانی در تیرماه ۱۳۹۴ تصویب شد و بر اساس آن، تحریمهای تسلیحاتی ایران پس از پنج سال ملغی خواهد شد.
آقای هوک در بخش دیگری از اظهاراتش گفت: «تشدید تحریمهای ایران باعث شده که ایران در تامین منابع مالی گروههای نیابتی مثل حزبالله لبنان با مشکل مواجه شود و بودجه نظامی خود را تا ۲۸ درصد کاهش دهد. بودجه سپاه پاسداران هم ۱۷درصد کاهش پیدا کرده است».
وی در ادامه پیرامون تاثیر تحریمهای آمریکا بر اقتصاد ایران گفت: «صندوق بینالمللی پول رشد اقتصادی ایران را منفی ۹ و نیم درصد پیشبینی کرده ولی ما معتقد هستیم که رشد اقتصادی ایران منفی ۱۲ درصد خواهد بود».
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران تاکید کرد که «هدف ما افزایش هزینههای رفتار ایران بوده است. ایران یکسری حملات در منطقه انجام داده تا جهان را مرعوب کند. پیام آنها به جامعه بینالمللی خیلی روشن است. آنها میگویند اگر اجازه ندهید ما به رفتارهای مرعوبکننده خودمان ادامه بدهیم، رفتار بدتری در پیش خواهیم گرفت تا آن را بپذیرید».
آقای هوک در این زمینه به «فشار فیفا» برای ورود زنان ایرانی به ورزشگاه و اتحاد جهانی در این زمینه اشاره کرد که به گفته او «منجر به حل این موضوع شد»، و نتیجهگیری کرد که «انزوای ایران و فشار به این کشور میتواند به تغییر رفتار این کشور کمک کند».
وی تصریح کرد: «اگر در برابر برنامه موشکی ایران اقدامی صورت نگیرد، احتمال دارد با یک جنگ منطقهای مواجه بشویم».
ایالات متحده اردیبهشت پارسال از برجام خارج شد و تحریمهای شدیدی علیه ایران وضع کرد. ایران نیز از اردیبهشت امسال طی سه مرحله از میزان تعهداتش در چارچوب این توافق کاسته است.
آقای ترامپ بارها گفته که آماده مذاکره با مقامهای ایران برای دستیابی به توافقی تازه است ولی جمهوری اسلامی میگوید ایالات متحده ابتدا باید تحریمها را لغو کند.
باب منندز: رفتار ترامپ در مقابل ایران «گیجکننده است»
در ابتدای این نشست، سناتور دمکرات باب منندز گفت که رفتار دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، در قبال ایران «گیجکننده است».
وی اظهار داشت: «رفتارهای بدخواهانه ایران از جمله اقدامات گروههای نیابتی ایران خطرناک است و درباره این موضوعات جناحهای دمکرات و جمهوریخواه توافق نظر دارند».
آقای منندز افزود: «من نگرانم که فقدان راهبرد در زمان خروج آمریکا از برجام باعث شده که رفتار ایران در منطقه خاورمیانه بدتر شود. این کشور منابع مالی لازم را از دست داده ولی این تنها نتیجه خروج آمریکا از برجام است. سیاستهای دولت ترامپ نتوانسته است که تغییر معقولی در سیاستهای ایران ایجاد کند».
چرا «جمهوری اسلامی» برجام را ترک نمیکند؟
وی گفت: «آقای ترامپ یک بار میگوید میخواهم توافق کنم و یک بار میگوید میخواهم اقتصاد ایران را ویران کنم. این رفتارها گیجکننده است».
به گفته این سناتور آمریکایی، «برای اینکه بخواهیم توافق کنیم باید چیزی بدهیم تا بتوانیم چیزی بدست آوریم. دولت ترامپ باید از ابزارهایی که در دست دارد برای مذاکره استفاده کند ولی مشخص نیست بتواند چنین کاری کند».
«عدم مخالفت» روسیه و چین با تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران
برایان هوک در بخش دیگری از اظهاراتش با اشاره به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل گفت: «ایران پس از پایان تحریمهای تسلیحاتی خود میتواند موشک بفروشد. وزیر خارجه آمریکا با مقامهای روسیه و چین گفتوگوهای زیادی درباره مشکلات خاورمیانه از جمله برنامه موشکی و حمله به تاسیسات نفتی عربستان داشتهاند».
رئیس گروه اقدام ایران افزود:«ما اشاره کردیم که برنامه موشکی ایران باعث مشکلات زیادی شده و حتی این تجهیزات را به گروههای نیابتی رسانده است.
ما فکر میکنیم هیچ دلیلی وجود ندارد که روسیه و چین با تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران مخالفت کنند».
سناتور منندز در واکنش به اظهارات آقای هوک، به افزایش رفتار تهاجمی ایران در منطقه و افزایش سطح غنیسازی اورانیوم و استفاده تهران از سانتریفوژهای پیشرفته و همچنین افزایش نفوذ ایران در سوریه اشاره کرد و گفت وضعیت ما در برابر ایران بدتر شده است.
پومپئو: ایران رفتارش را تغییر ندهد، شاهد فروپاشی اقتصاد خود خواهد بود
او گفت: «حضور آمریکا در سوریه کمک به تامین امنیت اسرائیل بود. خروج ما باعث افزایش منافع ایران در این کشور شده است. ایران در حال حاضر یک مسیر زمینی برای حمله به اسرائیل در اختیار دارد».
برایان هوک در پاسخ به این انتقاد گفت: ما میدانیم ایران ۴.۶ میلیارد دلار خط اعتباری مالی به سوریه داده و دهها هزار پیکارجو را برای کمک به سوریه فرستاده است ولی فشار ما باعث میشود که در میلیارد دلارها کمک به دولت اسد اخلال ایجاد کند و تا حدودی از فروش نفت به سوریه جلوگیری کرده است».
رئیس گروه اقدام علیه ایران تصریح کرد: «اگر ایران به میز مذاکره برگردد و رفتارش را تغییر دهد آمادهایم که تمام تحریمها را بر داریم، حتی میتوانیم روابط دیپلماتیک با این کشور برقرار کنیم و برخی تحریمهای سازمان ملل هم برداشته شود».
حسن روحانی در سازمان ملل: پاسخ ما به مذاکره تحت تحریم، نه است
یکی از سناتورهای حاضر در این نشست به افزایش رفتار تهاجمی و قدرت منطقهای ایران در طول دو سال گذشته اشاره کرد و گفت: «خروج آمریکا از برجام باعث شد که عملا فشار حداکثری از روی ایران و بهویژه از برنامه هستهای ایران برداشته شود و امنیت اسرائیل به خطر بیفتد».
آقای هوک در واکنش به این اظهارات گفت: «استراتژی کلی ما در برابر ایران صدمهای ندیده است. ایران زمانی که در برجام هم بود، برخی رفتارها را داشت و میلیاردها دلار به رژیم اسد کمک کرد. استراتژی ما باعث تضعیف موقعیت اسرائیل نشده است».
در ادامه نشست کمیته روابط خارجی سنا برای «بررسی سیاست آمریکا در قبال ایران»، میت رامنی، سناتور جمهوریخواه هم در این جلسه گفت: خروج آمریکا از سوریه با لبخند ایران همراه شد و موقعیت این کشور را تغییر داد و تقویت کرد.
این سناتور از افزایش فشار برای جلوگیری از دستیابی ایران به بمب هستهای دفاع کرد و گفت آیا چشماندازی برای پیوستن اروپاییها برای افزایش فشار ایران و رسیدن به مرحله فلجکننده تحریم است.
برایان هوک به انتقادها درباره سوریه پاسخ نداد ولی گفت فشار تحریم بر ایران به ویژه در تحریم نفت بیسابقه است و متحدان اروپایی در این زمینه همکاریهایی با ما داشته و تحریمهایی را علیه شرکتهایی مثل ماهان و بخشی از وزارت اطلاعات ایران وضع کردهاند.
«سیاست ضدفشار» ایران علیه «فشار حداکثری»
سناتور مارک روبیو در این جلسه گفت ایران سیاست ضدفشار را علیه سیاست «فشار حداکثری» دولت آمریکا اتخاذ کرده است و رفتارهایی مثل کاهش حضور و نفوذ آمریکا در سوریه به سیاست ایران کمک کرده است.
او همچنین با اشاره به اعمال تحریم ثانویه علیه برخی شرکتهایی که با ایران تجارت داشتهاند، مانند شرکتهای چینی گفت آیا شرکتهای دیگری وجود دارند که مشمول تحریم شوند؟
برایان هوک در پاسخ به این پرسش گفت هر فعالیتی که قابل تحریم باشند، تحریم میشوند. او گفت با چینیها در این زمینه صحبت کرده است. چینیها بزرگترین واردکننده نفت هستند و ما تلاش میکنیم که نتوانند از ایران نفت وارد کنند و امیدواریم که در این زمینه تصمیم بگیرند.
رادیو فردا: