سازمان عفو بینالملل با اعلام اینکه به شواهدی دستیافته که نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ۲۳ کودک را در طی دو روز،روزهای دوم و سوم اعتراضات آبان ماه، در جریان «کشتار وسیع و سریع» معترضان از پادرآوردند، بر لزوم ایجاد یک مکانیسم تحقیقاتی از سوی کشورهای عضو شورای حقوق بشر سازمان ملل برای رسیدگی به کشتار معترضان و رهگذران، از جمله کودکان، در اعتراضات آبان ماه تاکید کرد.
سازمان عفو بینالملل اعلام کرد که در ادامه تحقیقات خود درباره کشتار مردم معترض، به شواهدی دست یافته است که نشان میدهد نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی دست کم ۲۳ کودک را در جریان اعتراضات سراسری در آبان ۱۳۹۸ کشتهاند.
بنابر یافتههای سازمان عفو بینالملل، دست کم ۲۲ نفر از این افراد بر اثر استفاده غیرقانونی نیروهای امنیتی از مهمات مرگبار علیه معترضان غیرمسلح و رهگذران کشته شدهاند. جانباختگان شامل ۲۲ پسر ۱۲ تا ۱۷ ساله بودهاند و همچنین دختربچهای که به گفته این سازمان بین ۸ تا ۱۲ سال سن داشته است.
فیلیپ لوتر، مدیر پژوهشها و امور حقوقی خاورمیانه و شمال آفریقای سازمان عفو بینالملل، گفت: «در ماههای اخیر، ابعاد هولناک استفاده غیرقانونی نیروهای امنیتی ایران از سلاحهای مرگبار برای سرکوب اعتراضات آبان ماه هرچه بیشتر در معرض دید قرار گرفته است. با این حال، باز هم تکاندهنده است که ببینیم این همه کودک قربانی این قساوت شدهاند.»
او تاکید کرد که تحقیقات مستقل و بیطرفانهای باید در مورد این کشتارها انجام شود و آمران و عاملان باید در دادگاههای عادلانه مورد محاکمه قرار گیرند.
شواهدی که عفو بینالملل گردآوری کرده برگرفته از ویدئوها و عکسها، گواهیهای فوت و جوازهای دفن، روایتهای شاهدان عینی و بستگان، دوستان و آشنایان کشتهشدگان و همچنین اطلاعاتی است که فعالان حقوق بشر و روزنامهنگاران در اختیار عفو بینالملل قرار دادهاند.
بنابر اعلام این سازمان، در دستکم ۱۰ مورد با توجه به شرح جراحتها در گواهیهای فوت و جوازهای دفن که مورد بررسی قرار گرفته و یا با اتکا به اطلاعاتی که از منابع موثق به این سازمان رسیده، کشته شدن کودکان در نتیجه شلیک گلوله به «سر یا سینه» آنها بوده و این نشان میدهد که نیروهای امنیتی به «قصد کشتن» شلیک کرده بودند.
در دو مورد از این ۱۰ مورد، جراحات هولناک ناشی از اصابت گلوله به این کودکان در جوازهای دفنشان شرح داده شده است. در یکی از این گواهیها به صدماتی از جمله «خونریزی»، «لهشدگی مغز» و «خردشدگی استخوان جمجمه» اشاره شده است. در یک گواهی دیگر علت مرگ «خونریزی وسیع داخلی» و «پارگی قلب و ریه» ذکر شده است.
عفو بینالملل در گزارش خود تاکید کرد که فقط در خصوص یکی از کودکان کشته شده گزارشهای متناقضی از دلیل مرگ دریافت کرده است که در یکی از گزارشها به صدمات مهلک به سر در نتیجه ضربوجرح از جانب نیروهای امنیتی اشاره شده، و در گزارشی دیگر به اصابت گلولههای ساچمهای به صورت قربانی، در شرایطی که گلولهها از فاصله نزدیک شلیک شده بودند.
در مجموع بنابر مستندات سازمان عفو بینالملل، ۲۳ کودک کشته شده در جریان اعتراضات سراسری آبان ماه؛ در ۱۳ شهر در ۶ استان مختلف ایران شامل اصفهان، فارس، کرمانشاه، خوزستان، کردستان و تهران کشته شدهاند، که از نظر این سازمان این پراکندگی «نشاندهنده دامنه گسترده سرکوب خونین» اعتراضات آبان ماه است.
فیلیپ لوتر، مدیر پژوهشها و امور حقوقی خاورمیانه و شمال آفریقای سازمان عفو بینالملل، گفت: «این واقعیت که اکثر موارد مرگ کودکان فقط در طول دو روز – روزهای دوم و سوم اعتراضات – اتفاق افتاده گواه دیگری است بر کشتار وسیع و سریعی است که نیروهای امنیتی ایران به راه انداختند» تا اعتراضات آبان ماه را به هر قیمتی سرکوب کنند.
او گفت: «در حالی که مقامها و مسئولان حکومت ایران از انجام تحقیقات مستقل، بیطرفانه و موثر سر باز زدهاند، ضرورت دارد که کشورهای عضو شورای حقوق بشر سازمان ملل یک مکانیسم تحقیقاتی برای رسیدگی به کشتار معترضان و رهگذران، از جمله کودکان، در اعتراضات آبان ماه ایجاد کنند.»