وزیر بهداشت ایران از احتمال موج دوم کرونا در پاییز و زمستان امسال خبر داده و مقابله با این ویروس را نوعی بازی شطرنج دانسته است. معاون وزیر بهداشت نیز تصریح کرده که باید با این ویروس به زندگی “مسالمتآمیز” برسیم.
سعید نمکی، وزیر بهداشت ایران روز دوشنبه ۲۵ فروردین در جریان یک اجلاس اظهار داشت که ممکن است تا خرداد موج کنونی شیوع کرونا مهار شود اما از پاییز با موج دومی روبه رو شویم.
به گزارش ایرنا، نمکی در اجلاس مدیران سازمان بیمه سلامت که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، گفته است: «در حال بازی شطرنج با ویروس کرونا هستیم. رفتارهای بعدی این ویروس قابل پیش بینی نیست.»
هرچند او گفته ممکن است کرونایی که در نیمه دوم سال میآید “نجیب تر و آرامتر از ویروس فعلی” باشد.
وزیر بهداشت در عین حال ابراز امیدواری کرده که تا اواخر اردیبهشت یا در خرداد موج اول این اپیدمی مهار شود اما گفته: «خیال نکنیم این ویروس چموش ما را رها میکند. ممکن است موجب جدید این اپیدمی را در پاییز و زمستان داشته باشیم و باید خودمان را برای روزهای به مراتب سخت تر آماده کنیم.»
وزیر بهداشت ایران تصریح کرده که حتی در صورت ساخته شدن واکسن کرونا هم این واکسن تا دو سال دیگر به ایران نخواهد رسید. او گفته: «اگر کسانی تولید کنند خیلی هنرمند باشند برای خودشان تولید می کنند. ما هم باید در این مسیرتلاش کنیم اما نمیتوانیم با نگاه خوشبینانه کار کنیم.»
سعید نمکی به تعداد تختهای بیمارستانی ایران و مقایسه آن با فرانسه پرداخته و گفته در خوشبینانهترین حالت در ایران به ازای هر هزار نفر ۱.۶ تخت وجود دارد در حالی که این رقم در فرانسه ۶.۶ تخت است.
او سپس با اشاره به کم شدن درآمد نفتی گفت: «احتمال تغییر ویروس هم هست بنابراین باید برای سخت ترین شرایط آماده باشیم.»
وزیر بهداشت با این حال این امکان را هم محتمل دانسته که کرونا مانند سارس و مرس مزمن شود اما موجهای بعدی آن “وحشتناک و چموش” نباشند.
“چیزی به نام ایمنی گلهای نداریم”
همزمان با سخنان وزیر بهداشت در اجلاس مدیران بیمه سلامت، معاون او کیانوش جهانپور کنفرانس خبری ویدیویی برگزار کرد.
جهانپور در پاسخ به پرسش ایرنا درباره ایمنی گلهای گفت: «واحد شمارش انسانها گله نیست و چیزی به نام ایمنی گلهای نداریم.»
سخنگوی ستاد مقابله با کرونا ادامه داد: «استراتژی نظام سلامت این نیست که ایمنی گروهی ایجاد شود و اگر در جایی اتفاق بیفتد ممکن است یک بیماری بر همه ابزارهای بشر چیره شود و این موضوع یک جبر است و انتخاب نیست و چنین چیزی در دستور کار وزارت بهداشت قرار ندارد.»
معاون سلامت وزارت بهداشت همچنین گفت ممکن است حداکثر تا ۱۵ درصد جمعیت کشور به ویروس سارس کوو ۲ مبتلا شوند. او تاکید کرده که “اقداماتی مثل فاصله گذاری اجتماعی و آموزشها و اعمال محدودیتها و نظارتها برای این است که به سمت ابتلای بخش زیادی از جامعه نرویم و زمان و فرصت را در اختیار داشته باشیم تا باری بر بیمارستانها و مراکز درمانی تحمیل نشود”.
در روشی که به ایمنی گلهای موسوم است بایستی ۶۰ تا ۷۰ درصد افراد جامعه مبتلا شوند تا کل جامعه در برابر ویروس مصون شود. این روشی بود که دولت سوئد در پیش گرفت اما پس از مدتی تغییراتی در آن داد و با اجرای برخی محدودیتها موافقت کرد.
جهانپور در ادامه ابراز امیدواری کرد که در هفتههای آتی بتوان به مهار بیماری نزدیک شد با این حال او تاکید کرد: «نمیتوانیم بگوییم شر این ویروس برای همیشه از سر بشر کم خواهد شد. پیشبینی این است که باید زندگی مسالمتآمیزی با این ویروس در سالهای آتی داشته باشیم.»
“گواهی فوت خلاف واقع، تخلف است”
در اخبار تاییدنشده و نیز در شبکههای اجتماعی این خبر بسیار دست به دست میشود که برخی بیمارستانها و پزشکان با اینکه تست کرونای فردی مثبت بوده و به بستگانش هم گفته شده که او در اثر کرونا فوت کرده است اما در گواهی فوت علت مرگ را چیز دیگری مینویسند.
این خبر از آنجا مورد توجه قرار گرفته که مجامع بینالمللی آمار ایران را نادقیق میدانند. به خصوص درباره نرخ مرگ و میر بر اثر کرونا، مدل ایران با سایر کشورها بسیار متفاوت است؛ در حالی که میانگین نرخ مرگ و میر در ایتالیا نزدیک به ۱۳درصد، در بریتانیا نزدیک به ۱۲ و نیم درصد و در اسپانیا کمی بیشتر از ۱۰ درصد است، این رقم در آمار رسمی ایران تنها کمی بیشتر از ۶ درصد است.
با این حال کیانوش جهانپور در پاسخ به پرسشی در این باره گفته است: «در ایران چه کسی میتواند از پزشک بخواهد علت فوت را چیز دیگری درج کند؟ اگر پزشک چنین کاری انجام بدهد، به نوعی قصور است. اگر گواهی بر خلاف اطلاعات ثبت شود، خطا و تخلف محسوب میشود. اگر شخصی به پزشک توصیه کرده چیزی به جز کرونا را در گواهی فوت بنویسد، باید به ما گزارش بدهد که چه کسی به او توصیه کرده، تا پیگیری کنیم که منشا آن چیست.»
او تاکید کرده که “هیچ جایگاهی در جمهوری اسلامی ایران به پزشکانی که پای گواهی فوت مهر میزنند توصیه نکرده که اگر تشخیص کووید ۱۹ بوده، چیز دیگری درج کنند”.
دویچه وله: