“رهبر فرد و پیامی خاص به چین فرستاد”

By | ۱۳۹۹-۰۴-۲۲

یک مقام نزدیک به علی خامنه‌ای گفت سند همکاری ۲۵ساله با چین بعد از آن بود که “رهبر پیامی خاص و فرد خاص را به چین فرستاد” و با رئیس جمهوری چین گفت‌و‌گو کرد. موافقین و مخالفین این سند خواستار انتشار جزئیات آن شده‌اند.

غلامرضا مصباحی‌مقدم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در مصاحبه با روزنامه “ایران” از “ارسال پیام خاص و فرد خاص رهبر به چین” خبر داده و گفته است که فرد خاصی که از طرف علی خامنه‌ای به پکن رفته با رئیس جمهوری چین گفت‌و‌گو کرده است.

دیدار شی جین پینگ رئیس‌جمهوری خلق چین با علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ایران بهمن ۱۳۹۴

به گفته این مقام ایرانی، سند همکاری ۲۵ساله با چین پس از ارسال این پیام و فرد خاص از طرف رهبر جمهوری اسلامی به چین بوده است.

مصباحی‌مقدم تاکید کرد: «تا پیش از این، این عزم در رفتار دولت ما دیده نشد. چه نسبت به چین، چه نسبت به روسیه. طبعاً این دو کشور هم تا کشوری با آنان ارتباط راهبردی نداشته باشد، روابطی نخواهند داشت.»

غلامرضا مصباحی‌مقدم، یکی از مقامات ارشد حکومت ایران به حساب می‌آید. او رئیس کمیته فقهی سازمان بورس کشور است و با حکم علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی به عضویت مجمع تشخیص مصلحت نظام درآمده است.

او در مصاحبه خود تاکید کرد: «مگر چین هم جدای از دنیا است؟ اتفاقاً این یکی از اتهاماتی است که مرتب مطرح می‌شود که “ما نمی‌توانیم در قطع ارتباط با دنیا زندگی کنیم” چه کسی گفته است با دنیا قطع رابطه کنیم؟ حتی با آمریکا هم ما قطع رابطه نکردیم، این آمریکایی‌ها بودند که رابطه سیاسی خود را با ایران قطع کردند.»

مصباحی‌مقدم درباره جزئیات پیام علی خامنه‌ای و یا هویت فرد خاص که او به چین فرستاده توضیحات بیشتری نداد. او همچنین درباره تاریخ دیدار فرستاده ویژه با رئیس جمهوری چین نیز صحبتی نکرد. اظهارات مصباحی مقدم درباره سند ۲۵ ساله همکاری ایران با چین محافل سیاسی کشور را بیشتر به ابهام فرو برده و این ظن را تشدید کرده است که انعقاد این قرارداد راهبردی تصمیم شخص علی خامنه‌ای است.

توضیح سفیر جمهوری اسلامی در پکن درباره سند ۲۵ ساله

محمد کشاورز زاده، سفیر حمهوری اسلامی در چین با ارسال توییتی تلاش کرد در ارتباط با سند ۲۵ ساله با چین شفاف‌سازی کند. او درباه این سند گفت برنامه جامع همکاری‌های ایران و چین یک نقشه راه است و این برنامه چیزی با عنوان “معاهده یا قرارداد” نیست بلکه در واقع نوعی تفاهم میان دو کشور برای توسعه زمینه‌های همکاری میان دو کشور است.

کشاورز زاده تاکید کرد: «نقشه راهی که برای روابط با چین تنظیم می‌کنیم چراغی است که مسیر روشن را نشان خواهد داد. در چارچوب این برنامه صرفا وارد کننده کالا نخواهیم نبود، توسعه زیرساخت‌های کشور از بعد زمینی، هوایی و فضایی می‌تواند شامل این برنامه ۲۵ ساله شود.»

سفیر حمهوری اسلامی در چین: مجلس سند ۲۵ ساله را بررسی کرده است

سفیر حمهوری اسلامی در چین افزود سند ۲۵ ساله همکاری راهبردی با چین نتیجه یک کار مشترک و کارشناسی شده است و نظرات مقامات عالی کشور هم در این زمینه کسب شده است. او از بررسی این سند در مجلس خبر داد.

کشاورز زاده تاکید کرد: «جزء به جزء این برنامه در وزارتخانه‌های مختلف و مجلس شورای اسلامی مورد بررسی و کارشناسی قرار گرفته است و اگر گوشه‌ای از آن خلاف منافع کشور باشد قطعا قابل پذیرش نخواهد بود.»

ذوالنور: مجلس حمهوری اسلامی از قرارداد ۲۵ ساله با چین اطلاعی ندارد

برخلاف اظهارات سفیر ایران در پکن پیرامون بررسی سند ۲۵ ساله با چین در مجلس، نمایندگان مجلس اما درباره این موضوع اظهار بی‌اطلاعی کرده‌اند.

مجتبی ذوالنور، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفته است که موضوع قرارداد با چین به‌صورت ریز مورد بررسی قرار خواهد گرفت. او تاکید کرد که مجلس در جریان این موضوع نبوده است.

ذوالنور گفته است که برای توضیحاتی درباره قرارداد ۲۵ ساله با چین محمدجواد‌ ظریف، وزیر خارجه حمهوری اسلامی روز یک‌شنبه ۲۲ تیر در جلسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی حاضر خواهد شد.

تقاضای شفاف‌سازی درباره سند ۲۵ ساله

عزت‌الله ضرغامی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با ارسال توییتی نوشت: «حالا که همه بخش‌های دولتی و حاکمیتی، به نتیجه واحدی در مورد رابطه راهبردی با چین رسیده‌اند، لازم است با ابهام‌زدایی، حمایت مردمی برای رابطه راهبردی با چین همراه شود.»

منتقدین این سند می‌گویند در این معاهده چینی‌ها دست برتر را دارند و ایران زیر سلطه اقتصادی و سیاسی چین خواهد رفت، اما نکته‌ مهمی که “همه بخش‌های دولتی و حاکمیتی” فراموش کرده‌اند وضعیت مسلمانان چین است. حکومت ایران در برابر سرکوب خونین و وحشتناک مسلمانان اویغور تاکنون سکوت اختیار کرده‌ و حتی اغلب موافقین و مخالفین قرارداد ۲۵ ساله ایران با چین هم از سرکوب مسلمانان چین توسط رژیم کمونیستی سخنی به میان نیاورده‌اند.

مطهری: تکلیف مسلمانان چینی که شکنجه می‌شوند باید روشن شود

علی مطهری، نماینده سابق مجلس اسلامی با اشاره به سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین گفت، باید قبل از امضا، تکلیف دو میلیون مسلمان چینی که در اردوگاه‌های اجباری شکنجه و مساجدشان تخریب می‌شود، روشن شود.


علی مطهری، نماینده سابق مجلس اسلامی در حساب کاربری خود در توئیتر با اشاره به سند همکاری ۲۵ ساله حمهوری اسلامی و چین سرکوب مسلمانان چین را مطرح کرد.

این نماینده سابق مجلس اسلامی نوشت: «گذشته از محتوای سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین، باید قبل از امضای آن، تکلیف دو میلیون مسلمان چینی که در اردوگاه‌های اجباری برای دست کشیدن از دین و فرهنگ خود شکنجه می‌شوند و مساجدشان تخریب شده، روشن شود.»

جمهوری اسلامی حمایت از مسلمانان را در سراسر جهان وظیفه اصلی سیاست خارجی خود می‌داند اما به سرکوب مسلمانان چین تا به حال اعتراضی نکرده است.

منبع: دویچه وله

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *