حسن روحانی صبح شنبه ۱۵ شهریور ماه به دلیل شیوع کرونا بدون حضور در مراسم معمول «نواخته شدن زنگ آغاز سال تحصیلی»، طی مراسمی نمادین ارتباط با دبیرستان پسرانه نارمک از «طریق ویدیو کنفرانس» آغاز سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ و «بازگشایی حضوری مدارس» را اعلام کرد.
دو روز قبل از بازگشایی حضوری مدارس، عباس آقازاده، رییس مجمع عمومی سازمان نظام پزشکی، در نامهای به ستاد ملی مدیریت کرونا، با بیان اینکه دستور «بازگشایی حضوری مدارس» با شرایط همهگیری کرونا و وضعیت قرمز بسیاری از مناطق کشور همخوانی ندارد، نسبت به وقوع «فاجعه انسانی» هشدار داد.
او در این نامه سرگشاده به ستاد ملی مدیریت کرونا که ریاست آن را روحانی بر عهده دارد، بر لزوم لغو بازگشایی حضوری مدارس در همه مقاطع تحصیلی و مناطق کشور تاکید کرد.
علاوه بر این کاربران توییتر روز جمعه چهاردهم شهریور ماه با راهاندازی کارزار #نه_به_بازگشایی_مدارس خواهان جلوگیری از بازگشایی مدارس شدند.
با این حال روحانی در مراسم نمادین آغاز سال تحصیلی و طی سخنانی از طریق ویدیو کنفرانس گفت: «امسال، سال انضباطی دانشآموزان است، چیزی شبیه پادگانهای آموزشی نیروهای مسلح، به طوری که دانشآموزان باید در مسیر منزل تا مدرسه اصول بهداشتی را مراعات کند.»
او اولین وظیفه معلمان را «مقابله با ویروس کرونا» عنوان کرد و گفت که در آغاز هر کلاس درسی با توصیه بر رعایت پروتکلهای بهداشتی باشد و لااقل پنج دقیقه به سوالات دانشآموزان درباره سلامتشان برابر کرونا پاسخ داده شود.
روحانی افزود که اگر شبههای در سلامت دانشآموزی وجود دارد، حتما او را به خانه بفرستید و اگر خانوادهای مبتلا به کرونا شده است حق ندارد فرزندش را به مدرسه بفرستد، بلکه از طریق مجازی باید آموزش را تا پایان قرنطینه ادامه دهد.
درحالی که به گفته سخنگوی وزارت بهداشت تا ۱۴ شهریور ماه و بنابر «آمار رسمی» این وزارتخانه دستکم ۲۲ هزار و ۴۴ نفر بر اثر ابتلا به کرونا جانباختهاند، روحانی روز شنبه گفت: «در ماههای گذشته ثابت کردیم دوگانگی نان و جان دروغ است و روشن کردیم دوگانگی سلامت و دیانت ناصحیح است، امروز هم به مدد همه خانوادهها، دانشآموزان و معلمان ثابت میکنیم دوگانگی سلامت و آموزش و دوگانگی خانه و مدرسه نادرست است.»
ماههاست اجلاس خبرگان تعطیل، دیدارهای عمومی رهبر ملغی و حضور رئیس جمهور در مجلس لغو شده اما حضور دانشآموزان در مدارس اجباریست!
هرگز کسی چنین فجیع به کشتن آیندهی یک سرزمین بر نخاست.#نه_به_بازگشایی_مدارس— حسین رزاق (@hoseinrazzagh) September 4, 2020
پیشتر مقامهای دولت و وزارت آموزش و پرورش اعلام کرده بودند که سال تحصیلی جدید در استانهایی که وضعیت شیوع کرونا در آنها قرمز است به شکل غیرحضوری و مجازی آغاز میشود، اما در روزهای پایانی هفته گذشته تصمیم خود را به «بازگشایی حضوری مدارس» تغییر دادند.
معترضان به بازگشایی حضوری مدارس در جریان کارزار توییتری #نه_به_بازگشایی_مدارس تاکید کردند که علی خامنهای از زمان شیوع کرونا تمام دیدارها و ملاقاتهایش را لغو کرده و در قرنطینه کامل است و روحانی حتی حاضر نشد در جریان رای اعتماد وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت در مجلس حاضر شود، ولی دولت با اصرار در «بازگشایی حضوری مدارس»، در شرایط شیوع کرونا با اجبار درحال کشیدن بیش از ۱۵میلیون دانشآموز به مدارس است.
دلایل اقتصادی و دریافت شهریه از خانوادههای دانشآموزان چه در مدارس عمومی و چه مدارس غیردولتی نیز به عنوان یکی از دلایل عمده تصمیم دولت در اصرار بر «بازگشایی حضوری مدارس» مطرح شده است.
با وجود همه هشدارها و اعتراضات، محسن حاجیمیرزایی، وزیر آموزش و پرورش بر لزوم بازگشایی حضوری مدارس تاکید کرده و گفته بود: «تفاوت معناداری بین وضعیتهای مختلف شیوع کرونا نیست و باید همه مناطق را مناطق پرخطر دانست و رعایت پروتکلها را در نظر گرفت پس در تمام مناطق کشور، یک پروتکل رعایت میشود.»
همزمان برخی نمایندگان مجلس به بازگشایی حضوری مدارس انتقاد کردهاند.
آقای وزیر آموزش و پرورش، شتاب زدگی در بازگشایی مدارس بدون تامین زیر ساختها مخصوصا در مناطق محروم، به استقبال کرونا رفتن است
ایران فقط ولنجک نیست که آقازادههای حضرات غرق در بهترین امکاناتاند؛ دانش آموزان مناطق محروم حتی آب برای شستن دست ندارند!
منتظر سوال و استیضاح باشید
— ولی اسماعیلی (@valiesmaeili) September 4, 2020
ولی اسماعیلی، نماینده مجلس، در توییتی خطاب به وزیر آموزش و پرورش نوشت: «شتابزدگی در بازگشایی مدارس بدون تامین زیر ساختها مخصوصا در مناطق محروم، به استقبال کرونا رفتن است.» او افزود: «منتظر سوال و استیضاح باشید.»
حسینعلی شهریاری، رییس کمیسیون بهداشت مجلس، هم گفت به شکل جدی نگران سلامت دانشآموزان هستیم. اینکه فکر کنیم دانشآموزان مخصوصا مقاطع پایین را طوری مدرسه ببریم که پروتکلها را رعایت کنند، «بیشتر به یک شوخی شبیه است».
او افزود یکشنبه بعدازظهر معاونان آموزش و پرورش و بهداشت برای پاسخگویی به مجلس دعوت شدهاند. شهریاری گفت: «اگر سلامت به خطر بیفتد ما برخورد خواهیم کرد. بسیاری خانوادهها توان خرید ماسک ندارند. واقعا چه تصیمیاتی گرفته میشود؟»
ایران اینترنشنال: