محمود احمدینژاد اولین رئیسجمهوری است که در ایران بدون رعایت پروتکلهای مرسوم میان مقامهای کنونی و پیشین جمهوری اسلامی، از جمله در فضای مجازی به اظهار نظر در مورد موضوعات متخلف میپردازد؛ اظهارنظرهایی که گاه با مختصات جمهوری اسلامی غیرمتعارف و جنجالبرانگیزند.
او حالا در گفت و گویی اختصاصی مقابل دوربین رادیو اروپای آزاد / رادیو آزادی نشسته است؛ رسانه ای که رادیو فردا بخش فارسی آن است و کارکنانش توسط وزارت اطلاعات دولت او، دچار دردسرهای بسیاری شدند و فشارهای امنیتی سنگینی بر آن ها و خانواده هایشان در ایران تحمیل شد. در این مصاحبه اما محمود احمدی نژاد همه چیز را تکذیب می کند؛ از مطلع بودن از این فشارها تا خس و خاشاک خواندن معترضان…
دوره ریاست جمهوری او همزمان بود با شکلگیری شبکههای اجتماعی و از همین دوره بود که شبکههای چون فیسبوک، توئیتر، و یوتیوب در ایران مسدود شد و برای راهاندازی شبکه موسوم به شبکه ملی اطلاعات یا آنچه برخی مقامهای دولت او اینترنت ملی یا اینترنت پاک میخواندند زمینهسازی شد.
حالا شبکه فیلترشده توئیتر در ایران، یکی از اصلیترین صحنههای حضور این رئیسجمهور پیشین در فضای عمومی است و وقتی با این پرسش روبهرو میشود که از چه فیلترشکنی برای دسترسی به اینترنت استفاده میکند، پاسخ میدهد که در ایران «همانها که فیلتر میکنند، فیلترشکن میفروشند».
شاید یکی مناقشهبرانگیزترین رویدادهای دو دهه گذشته ایران، انتخاباتی بود که در سال ۸۸ به معرفی دوباره او به ریاستجمهوری منتهی شد. اعلام نتایج این انتخابات و اعتراضها به این نتایج و نیز به اظهارنظر جنجالی احمدینژاد در «خس و خاشاک» خواندن معترضان، یکی از گستردهترین جنبشهای اعتراضی را در سالهای پس از انقلاب رقم زد.
او حالا در گفتوگو با رادیو اروپای آزاد میگوید که منظورش از «خس و خاشاک» کسانی بوده که «شیشه شکستند و اموال مردم را آتش زدند» و نه معترضان. او که در تمام دوران ریاستش در مقام مخالفت با حبس و حصر زندانیان سیاسی برنیامد، حالا می گوید با «حصر، محدودیت و زندانی شدن هر انسانی» مخالف است.
او مدعی است که در دوره ریاست جمهوریاش با فشار بر رسانهها موافق نبوده و میگوید اقداماتی چون آزار و اذیت خانواده کارکنان رسانههای فارسیزبان از جمله رادیوفردا توسط وزارت اطلاعات دولت او، چیزی نیست که از آن مطلع باشد.
در جریان مصاحبه با رادیو اروپای آزاد، محمود احمدینژاد تأکید میکند که از سخنان و عملکردش در دو دوره ریاست جمهوری پشیمان نیست.
متن کامل این گفتوگو را در ادامه بخوانید:
آقای احمدینژاد، شما به تازگی نامهای نوشتید به ولیعهد عربستان، محمد بنسلمان، و پیشنهاد دادید میانجیگری کنید برای پایان دادن بحران در یمن و برقراری صلح. چرا فکر میکنید شما فرد مناسبی برای چنین کاری هستید؟
بسمالله الرحمن الرحیم. اللهم عجل لولیک الفرج و العافیه و النصر، واجعلنا من خیر انصاره و اعوانه و مستشاره. من فکر میکنم مسئولیتهای انسانی حد و مرزی ندارد. هرکس که انسان است در روی کره زمین، درباره مسائل انسانی مسئول است آن قدر که میتواند تلاش کند جلوی جنگها، خونریزیها، دشمنیها و اختلافات را بگیرد، در جهت صلح و دوستی و امنیت تلاش کند وظیفهاش هست، وظیفه انسانیاش است.
و آیا آقای احمدینژاد، جوابی دریافت کردهاید برای نامهتان؟
بعضی از اطراف پاسخ دادهاند منتظریم بقیه بررسیهایشان را بکنند و پاسخ بدهند.
آقای احمدینژاد، در آن نامه نوشته بودید، نقل قول میکنم، که به عنوان عضوی از جامعه انسانی روزانه از شنیدن اخبار و ناملایمات در گوشه و کنار جهان، به ویژه جنگ در یمن، بسیار متأسف میشوید. آیا اخبار ناملایمات و خشونتها در ایران هم شما را ناراحت میکند؟ همین چندماه پیش چندصد نفر در تظاهرات کشته شدند، کودک بینشان بود، و زمان انتخابات سال ۸۸ هم که برای دور دوم انتخاب شدید، ۶۰ نفر تقریباً کشته شدند، صدها نفر دستگیر و شکنجه شدند. آیا این مسآئل هم باعث تأسف شما شد و ناراحت شدید؟
بله اصولاً هر انسانی در هر نقطه از جهان دچار مشکل میشود باید ناراحت شد دیگر، شما ناراحت نمیشوید؟
ولی آن موقع شما آقای احمدینژاد، چیزی نگفتید و اعتراضی نکردید.
چرا اعلام کردم، مستند معلوم است و موجود است. ما الان در سال ۹۹ هستیم، ۱۱ سال گذشته باید به فکر مسائل امروز باشیم.
خب به هر حال گذشته هم مهم است. فکر نمیکنید؟
بله همیشه مهم است. هر کس ابتدائاً در برابر وجدان خودش، در برابر خدای متعال و در برابر جامعه بشری باید پاسخگو باشد.
آقای احمدی نژاد آیا در دو دوره ریاست جمهوریتان کاری کردید یا حرفی زدید که از آن پشیمان باشید؟
خیر. چرا باید پشیمان باشم؟ کارها روی اصول بوده روی برنامههای مدون و اندیشه بوده، کارهای من در جهت اعتلای ایران و صلح و دوستی در جامعه بشری بوده.
شما کسانی که علیه شما تظاهرات کردند و اعتراض کردند را خس و خاشاک خواندید. آیا پشیمانید از این حرفی که زدید؟
نه، این یک تحریفی است که انجام شده و فکر میکردم که شما با مطالعات بیشتری در این گفتوگو شرکت کنید.
تحریف نیست آقای احمدینژاد، این را شما گفتید.
بله، آن کسانی که شیشه میشکستند، آتش میزدند اموال مردم را. نه مردمیکه تظاهرات میکردند.
پس فقط منظورتان آن دسته بود؟
این که بارها گفته شده دیگر. حالا شما دوباره زندهاش میکنید نمیدانم منظورتان چیست.
به هرحال فکر میکنم سؤال مهمیاست… آقای احمدینژاد، میرحسین موسوی، زهرا رهنورد و مهدی کروبی الان بیش از ۳۵۰۰ روز است که در حصر خانگی به سر میبرند، حدود ۹ سال. از طرفدارانشان شنیدهایم خواستار آزادی آنها شدهاند. شما نظرتان چیست؟ فکر میکنید باید رفع حصر شوند؟
من با حصر و زندانی شدن و محدودیت برای هر انسانی، در هر زمینهای، مخالفم این را بارها اعلام کردهام.
ولی زمانی که رئیسجمهور بودید این را اعلام نکردید. زمان شما بسیاری از دانشجوها، فعالان سیاسی به زندان افتادند.
آن موقع هم اعلام کردم.
آقای احمدی نژاد، آیا قصد دارید در انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال آینده شرکت کنید؟
قبلش اجازه بدهید من فکر میکنم شما باید اطلاعاتتان را راجع به ایران اصلاح کنید و به روز کنید.
من اطلاعاتم به روز است آقای احمدینژاد ممنونم.
این را که پرسیدید متوجه شدم خیلی به روز نیستید. حالا سؤالتان را تکرار کنید.
چون سؤالم انتقادی بود فکر میکنید به روز نیستم؟
نه، انتقادی نبود اتفاقاً. مسئلهای بود که بارها مطرح شده بود. چیز جدیدی نبود.
آیا قصد دارید در انتخابات آینده ریاست جمهوری ایران شرکت کنید؟
هنوز در این مورد نظری ندارم.
یعنی هنوز تصمیم نگرفتهاید؟
فعلاً به فکر مسائل امروز هستیم. شرایط امروز، جهان، منطقه، مسائل مهمیدر پیش است.
درست است. ولی گزارشهایی بود که دارید تلاش میکنید با رهبر جمهوری اسلامی ملاقات کنید و لابی میکنید برای اینکه شورای نگهبان اجازه بدهد شما در انتخابات شرکت کنید. این گزارشها درست است؟
متأسفانه رسانهها نظرات خودشان را منتشر میکنند بدون این که دنبال سند باشند.
آقای احمدینژاد، به زودی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برگزار میشود. شما ترجیحتان این است که چه کسی برنده شود، آقای دونالد ترامپ یا جو بایدن؟
برای شما فرقی میکند؟
من از شما سؤال میکنم. نظر من مهم نیست.
چرا مهم نیست؟ شما هم یک انسانید.
به هرحال من اینجا دارم از شما سؤال میکنم.
یعنی شما بازجویی میکنید از من؟
نه سؤال میپرسم، کارم است، خبرنگارم.
فرقی نمیکند. نه، چرا باید فرقی بکند چه کسی در آمریکا رأی میآورد؟ یک مسئله داخلی آمریکاست. مهم سیاستهای بینالمللی آمریکاست که با تغییر رؤسای جمهور تغییری نمیکند. ما دنبال تغییر آن سیاستها هستیم.
یعنی فکر میکنید اگر آقای بایدن هم انتخاب شوند، سیاستهای آمریکا به خصوص در قبال ایران تغییری نخواهد کرد؟
هیچ فرقی [نخواهد کرد]. در تمام ادوار گوناگون رؤسای جمهور آمریکا سیاستهای خارجی ثابت بوده، همه مکمل هم بودهاند. در واقع همه رؤسای جمهور یک نقشه را اجرا کردهاند.
ولی در قبال ایران یک مقدار تغییر ایجاد شده. نه؟
به نظر من تفاوتی نمیکند، اینها حلقههای مکمل هم هستند. هیچ کدام با هم تفاوتی ندارد.
آقای احمدی نژاد، نظرتان راجع به عادیسازی روابط بین اسرائیل و امارات و بحرین چیست.
نظر خاصی ندارم. اگر این کارها به عنوان این انجام میشود که میخواهند مسئله فلسطین را حل کنند، من فکر میکنم مسئله فلسطین که رابطه بین بحرین و امارات و رژیم صهیونیستی نیست. بیش از ۱۸۰ کشور آن را به رسمیت شناختهاند. آیا مسئله فلسطین حل شد؟
من معتقدم مسئله فلسطین مربوط به مردم فلسطین است، سرزمین فلسطین است، پنج میلیون آواره است. حق تعیین سرنوشت مردم فلسطین است، آن را باید حل کرد. والا اینها که ربطی به اصل موضوع ندارد. حالا چند کشور با هم ارتباط برقرار کردهاند، به نظرم مسئله مهمینیست.
و فکر نمیکنید این عادیسازی روابط بین این کشورها به هرحال یک مقدار فشار را بر جمهوری اسلامی افزایش میدهد؟
این هم نبود فشار بیشتر میشد.
آقای احمدینژاد، اگر اجازه بدهید موضوع را عوض کنیم و بپردازیم به توئیتر شما که خیلی سروصدا میکند. شما به انگلیسی توئیت میکنید و ظاهراً گزارشهایی هم بود که معلم انگلیسی گرفتهاید. این توئیتها را خودتان مینویسید یا کسی راهنماییتان میکند؟
یعنی باید کس دیگر به نام من بنویسد؟ منظورتان این است؟
نه، راهنمایی. نگفتم به نام شما، گفتم راهنمایی میکند.
طبیعی است. من با دوستانم مشورت میکنم، موضوعات مهم منطقهای، جهانی… پیشنهاد میدهند، این ها را فهرست میکنیم متن تهیه میکنیم، بعد هم…
توئیت میکنید؟
میفرستیم دیگر، بله.
برای به خصوص همکاران آمریکایی من و آمریکاییها خیلی جالب است که شما مسائل آمریکا را، مسائل فرهنگی، ورزشی، راجع به اینها خیلی توئیت میکنید. چرا، علتش چیست؟
علت خاصی باید داشته باشد؟
سؤال میکنم آقای احمدینژاد.
چرا، خب من ارتباط دارم با مردم گوناگون در نقاط مختلف دنیا. در مسائلشان شریکم، در شادیهایشان شریکم، در غصههاشان شریکم. با آنها همراهی میکنم و فکر میکنم در دنیا اصل بر ارتباط است. همه باید با هم ارتباط داشته باشند. همه باید در جهت صلح و دوستی تلاش کنند. همه باید در ارتباط با مسائل جهان اظهارنظر کنند. اگر اظهارنظر نمیکند باید از او سؤال کرد.
آقای احمدی نژاد برای دسترسی به توئیتر از چه فیلترشکنی استفاده میکنید؟ توئیتر در ایران فیلتر شده، فکر میکنم زمان شما هم فیلتر شد. نه؟
من یادم نمیآید، در اینجا فیلتر به این معنا نیست. همانها که فیلتر میکنند در ایران خودشان فیلترشکن میفروشند.
به هرحال فیلتر هست. فیسبوک فیلتر است، توئیتر فیلتر است…
همانها که فیلتر میکنند فیلترشکن هم میفروشند. به هرحال هستند در آنجا. مهم نیست فقط یک هزینه اضافه میپردازند.
آقای احمدینژاد، شما که رئیسجمهور بودید هیچ وقت با رسانه ما صحبت نکردید. من و همکارانم هم که به نیویورک سفر میکردیم برای پوشش خبری سفرهای شما برای شرکت در مجمع عمومیسازمان ملل، حتی به اجلاسهای خبری شما دعوت نمیشدیم. چطور شد الان تصمیم گرفتید وقتتان را در اختیار ما بگذارید و به ما مصاحبه بدهید؟
آن موقع که کنفرانس خبری ما آزاد بود. در سازمان ملل میگذاشتیم همه میآمدند مینشستند دیگر.
نه، با دعوتنامه بود. من شخصاٌ خواستم بیایم نشد، گفتند باید دعوتنامه داشته باشید.
من یادم نمیآید آنجا چون سازمان ملل آزاد بود تمام رسانهها میآمدند. حالا آنجا مأمورین سازمان ملل اگر با شما نظر خاصی داشتهاند، من اطلاعی ندارم.
نه، از تیم خودتان بود.
از تیم ما کی بوده؟ ما که آزاد بودیم با همه صحبت میکردیم دیگر. الان هم ظاهراً شما درخواست کردید برای صحبت.
نه این طور نبود… آقای احمدینژاد، در دوره شما، وزارت اطلاعات شما بر همکاران من در رادیوفردا (بخش فارسی ما) و رسانههای فارسی زبان دیگر فشار گذاشتند، خانوادههایشان را بازجویی کردند، اذیتشان کردند. فکر میکنید فشار بر رسانه سیاست درستی است؟
هرگز، من آن موقع هم موافق نبودم و نظرم را اعلام کردم.
موافق نبودید ولی اجازه میدادید وزارت اطلاعاتتان بر همکاران من فشار بگذارد.
حالا این را که شما ادعا میکنید من اطلاعی ندارم.
این ادعا نیست، این حقیقت است آقای احمدینژاد، من ادعا نمیکنم.
شما هر چه خودتان میگویید، میگویید حقیقت است. این طوری که…
این اتفاق افتاده آقای احمدی نژاد، این را همه میدانند. اسمها موجود هست…
شما الان از موضع یک مصاحبهگر خارج شدید ادعاهایی میکنید که من اطلاع ندارم.
نه آقای احمدینژاد، من ادعا نمیکنم، این واقعیت است.
اگر اجازه دهید جمله من تمام شود… اگر میخواهید صحبت کنید بفرمایید…
خواهش میکنم
من آماده شنیدن حرفهایتان هستم، هر چقدر میخواهید صحبت کنید.
نه خواهش میکنم بفرمایید
آخر شما نمیگذارید که. هر جملهای من میگویم وسطش شما میآیید. این خارج از عرف مصاحبهگر است. من هیچوقت اجازه ندادم به کسی که مزاحم کسی بشود یا حق کسی را تضییع کند یا کسی را تحت فشار قرار بدهد. مواضع من معلوم است، میدانند همه ملت ایران میدانند، همه دنیا هم میداند.
ممنونم آقای احمدی نژاد از وقتتان.
انشالله موفق باشید
گلناز اسفندیاری