– رئیس فراکسیون کارگری شورای شهر تهران: یک سوم از کل نیروهای حقوق بگیر کشور نیز زیر خط فقر در حال زندگی کردن هستند.
– احسان سلطانی: کالاها در کشور از اول ۹۷ تا به حال حداقل ۶ برابر شدهاند؛ در این ۳ سال درآمد مزدبگیران چند برابر شده؟ بیشتر از ۲ برابر که نشده است.
رئیس فراکسیون کارگری شورای شهر تهران از زیر خط فقر قرار داشتن «همه کارگران» خبر داده است. یک اقتصاددان نیز میگوید ۹۵ درصد مردم قادر به افزایش مصرف خود نیستند. همین قدرت خرید مردم نسبت به تورم ۳۰ تا ۵۰ درصد کاهش یافته است.
افشین حبیبزاده رئیس فراکسیون کارگری شورای شهر تهران در سخنانی به مناسب روز جهانی کارگر گفته که بر اساس برآوردهای صورت گرفته امروز تقریباً همه کارگران زیر خط فقر زندگی میکنند و کارگری نیست که بالای خط فقر زندگی کند. گذشته از اینکه تقریباً یک سوم از کل نیروهای حقوق بگیر کشور نیز زیر خط فقر در حال زندگی کردن هستند.
افشین حبیبزاده افزوده که «عددی که امروز کارگران پیمانکاری دریافت میکنند، بسیار پایین است و در بهترین حالت میتوان گفت که حداقل دستمزد را دریافت میکنند.»
احسان سلطانی اقتصاددان و تحلیلگر اقتصادی نیز معتقد است که «۹۵ درصد مردم قادر به افزایش مصرف خود نیستند. همین قدرت خرید مردم نسبت به تورم ۳۰ تا ۵۰ درصد کاهش یافته است؛ به ویژه برای بخش کالایی چراکه بخش خدمات تا این اندازه تورم ندارد.»
احسان سلطانی تأکید کرده که «در حال حاضر قدرت خرید مردم کمتر از نصفِ ۳ سال پیش است؛ حالا چطور تولید بالا رفته است؟ از آنطرف واردات مواد اولیه از خارج نصف شده است.»
احسان سلطانی در واکنش به ادعای وزارت صمت درباره اینکه در سال ۹۹ دستکم ۱۵۰۰ واحد صنعتی راکد را نجات بدهد گفته که «بانک مرکزی آمارها را منتشر نمیکند و یکسری آمارهای کلی و منتخب را منتشر میکند. اگر مقام مسئولی یا بانک مرکزی مدعی هستند که افزایش ۷ درصد نرخ رشد صنعتی رخ داده و بر سر این حرف هستند و از آن دفاع میکنند، آمار رشد تولید در هر یک از زیرشاخههای صنعت را اعلام کنند تا ببینم و باورمان شود که رشد اتفاق افتاده است؛ وگرنه ادعا کردن کار راحت است.»
احسان سلطانی با اشاره به سیاست دوگانه دولت در مواجهه با بخش دولتی و خصوصی گفته که «بحرانی حقیقی که ما با آن مواجه هستیم کاهش قدرت مصرف مردم است. برای بنگاههای پتروشیمی، فولادی و مواد اولیه و خام این مورد مهم نیست؛ چراکه رانت منابع دارند و سودهای کلان میبرند و به زیرقیمت صادر میکنند اما بنگاههای بخش خصوصی کدام بازار دارای تقاضا را در اختیار دارند؟ اینها نابود میشوند؛ چراکه با بحران تقاضا مواجه هستند. کالاها در کشور از اول ۹۷ تا به حال حداقل ۶ برابر شدهاند؛ حالا ما میگوییم میانگین ۵ برابر. در این ۳ سال درآمد مزدبگیران چند برابر شده؟ بیشتر از ۲ برابر که نشده است.»
این اقتصاددان افزوده «همینها که میگویند رشد ۷ درصدی اتفاق افتاده، باید توضیح دهند ساز و کار تحقق این رشد چگونه بوده است. من میتوانم بگویم ۱۰ سال است که نرخ رشد تشکیل سرمایه ما هر سال کمتر از سال قبل است. آیا میتوان از کاهش این نرخ، افزایش تولید بیرون آورد؟ شعبده بازی که نیست! چه شاهکاری در زمینهی فناوری رخ داده که شاهد رشد صنعتی باشیم؟ سازمان صمت یکی از استانها ابتدای سال آمار میدهد که امسال ۵۰ واحد صنعتی را احیا میکنیم. بعد این آمارها در انتهای سال استان به استان تجمیع میشوند و انتهای سال وزارت صمت گزارش میدهد که مثلا ۱۵۰۰ واحد احیا شدهاند.»
آلبرت بغزیان اقتصاددان و استاد اقتصاد دانشگاه تهران نیز از خطر گسترش فقر پس از تبدیل منابع ارزی مسدود شده ایران به ریال خبر داده است.
آلبرت بغزیان با اشاره به موضوع استقراض دولت از بانک مرکزی برای جبران کسری بودجه که چندی پیش از سوی رئیس کل بانک مرکزی افشا شد، گفته که اگر بانک مرکزی به همه درخواستهای دولت برای استقراض بیشتر از بانک مرکزی پاسخ میداد، شک نکنید نرخ تسعیر داراییهای محاسبه شده با قیمتهای بالا انجام میشد، تزریق این حجم از نقدینگی به اقتصاد ایران، خطر بروز ابرتورم را ایجاد میکند. وقتی یک چنین اشتباهاتی صورت بگیرد، اقشار محروم جامعه بیشترین آسیب را در اقتصاد و معیشت خود متحمل خواهند شد.»
آلبریت بغزیان معتقد است با وجود تحریمها اما «در صورتی که سایر نهادهای اقتصادی دولت، همراهی بیشتری با بانک مرکزی داشته باشند، شاخصهای اقتصادی دچار تکانههای فعلی نمیشدند.»
آمارهای دیگر نیز بیانگر عملکرد نامطلوب دولت روحانی در حوزه اقتصاد هستند. بر اساس گزارش صندوق بین المللی پول دولت روحانی با ۴ بار رشد منفی اقتصادی در طول هشت سال، رکوردار رشدهای منفی اقتصادی در میان دولتهای بعد از انقلاب شده است.
مرجان فقیه نصیری رئیس موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی نیز از کاهش ارزش تجارت خارجی به کمترین سطح در یک دهه اخیر خبر داده است: «ارزش تجارت خارجی کشور در بخشهای صادرات غیرنفتی و واردات از ۱۰۵.۹ میلیارد دلار در سال ۱۳۹۰ با کاهش متوسط سالانه ۳.۹ درصد، به ۷۳.۹ میلیارد دلار در سال ۱۳۹۹ رسیده است. بنابراین طی این دوره ده ساله شاهد انقباض در تجارت خارجی کشور بودهایم.»
به گفته مرجان فقیه نصیری «در مجموع بررسی روند تجارت از سال ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۹ حاکی از آن است که محدودیتهای ناشی از شیوع ویروس کرونا در سایه محدودیتهای ناشی از تحریم، سبب کاهش سالانه ۱۰ درصدی در ارزش تجارت کشور شده است. به طوری که ارزش تجارت به کمترین سطح خود طی دهه اخیر یعنی رقم ۷۳.۹ میلیارد دلار رسید.»
کیهان چاپ لندن: