نخستین دفاعیات حمید نوری، متهم پرونده اعدام‌های ۶۷ ایران: رازهایی خواهم گفت

By | ۱۴۰۰-۰۹-۰۳

حمید نوری مشهور به حمید عباسی، دادیار سابق قوه قضاییه که متهم به دست داشتن در کشتار زندانیان سیاسی در تابستان ۱۳۶۷ شده است در تاریخ دوم آذر ( ۲۳ نوامبر) برای اولین بار دفاعیات خود را در دادگاه سوئد آغاز کرد.

در طول ۴ ماه گذشته ده ها تن از جان بدربردگان و خانواده‌های قربانیان اعدام زندانیان در سال ۱۳۶۷، حمید نوری، را به‌عنوان یکی از مجریان این کشتار شناسایی کردند.

کشتار اصلی در کرمانشاه و مرز ایران بود

حمید نوری در نخستین بخش از سخنان خود در روز سه شنبه وقوع یک «جنایت تاریخی در سال ۱۳۶۷ در زندان های ایران» را انکار کرد اما همزمان در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد که کشتار اصلی در آن سال در کرمانشاه و مرزهای ایران رخ داده است.

وی گفت:‌‌ «دو قتل‌ عام و کشتار در سال ۶۷ انجام شده یکی توسط گروهک منافقین که مردم ایران را قتل عام کرد. یک قتل عام هم توسط رزمنده‌های ایرانی انجام شد که نسل منافقین را در استان کرمانشاه برکندند».

آقای نوری که پس از اولین روزهای بازداشتش همواره هویت خود را مخفی می کرد نهایتا در اولین جلسه دفاعیات خود تایید کرد که حمید نوری مشهور به حمید عباسی است.

روند بازداشت و دادرسی حمید نوری

این دادیار پیشین قوه قضاییه اولین بار در نهم نوامبر سال ۲۰۱۹ در جریان سفری به سوئد در فرودگاه استکهلم بازداشت شد. پس از یک سال و نه ماه زندان، دو دادستان سوئدی وی را با اتهام «پیگرد جنایات جنگی در ایران» به دادگاه کشاندند.

روند دادگاهی کردن او هم از ۴ ماه پیش آغاز شد، در جلسات قبلی دادستان و وکلای پرونده ها سوالات متعددی را از جان بدربردگان و نزدیکان قربانیان اعدام های سال ۶۷ پرسیدند تا نهایتا پس از ۴۳ جلسه نوبت به دفاعیات حمید نوری رسید.

حمید نوری پس از صحبت‌های قاضی، دفاعیات خود را آغاز کرد و در ابتدا گفت که بسیاری از سخنان شاهدان قبلی و اتهاماتی که متوجه او کرده‌اند تنها «داستان تخیلی ساخته شده» است.

مقام پیشین قضایی در بخش دیگری از دفاعیاتش گفت: «دو خانواده دارم و خانواده دوم من ملت ۸۵ میلیونی ایران عزیز است. چه کسانی که در ایران هستند چه کسانی که در خارج از کشور هستند: ۸۵ میلیون ایرانی باشرف و عزتمند.» وی با بیان اینکه نماینده ملت ایران است گفت که در روز دفاعیاتش کار بسیار سختی پیش روی دارد چون که «باید در طول ۴ روز به اتهامات ۳۳ ساله علیه خود و ملت ایران پاسخ بدهد.»

حمید نوری ادامه داد:‌ « این در حالی است که در دو سال اخیر در سخت ترین شرایط در سلول انفرادی بوده ام با این حال من به تمام ۸۵ نفری که علیه ام شهادت داده اند پاسخ خواهم داد.»

مقام پیشین قضایی در دهه شصت خورشیدی، در این بخش از دفاعیات خود با بیان اینکه «طرح شکایات علیه اش تنها یک نمایشنامه خیمه شب بازی است» گفت که این نمایشنامه ای را که در طول ۳۳ سال نوشته شده «در دو دقیقه به هوا می فرستد.»

تنها متهم کشتار زندانیان سیاسی حاضر در دادگاه سوئد، در سخنانش خود را «نماینده نظام مقدس جمهوری اسلامی» ندانست اما تاکید کرد که چون «به شخصیت حقوقی اش حمله شده پس باید از شخصیت حقوقی در نظام مقدس جمهوری اسلامی دفاع کند.» وی تاکید کرد که در این دادگاه است تا از «عملکرد همکاران خود در زندان اوین دفاع کند.»

دادیار پیشین زندان گوهردشت و اوین، علاوه بر کتمان بسیاری از اتهاماتی که علیه وی تاکنون در ماه های اخیر مطرح شده اند، چندین بار وعده داد که «رازهایی خواهد گفت که تا الان به زبان نیامده اند». برخی این نوع دفاعیات حمید نوری را فشار آوردن به مقامات جمهوری اسلامی در جهت آزادیش می دانند.

حمید نوری می گوید از برخی شاهدان شکایت خواهد کرد

وی گفت که بسیاری از شاهدان در جلسات گذشته دادگاه او را «وحشی و آدمکش خوانده‌اند» و یا مثلا «درباره بینی‌ام حرف زده اند.»

اقای نوری تاکید کرد در این باره از همه این افراد شکایت خواهد کرد.

حمید نوری در ادامه از توهین به روح‌الله خمینی، ابراهیم رئیسی، قاسم سلیمانی و اسدالله لاجوردی سخن به میان آورد و گفت که این توهین‌ها «حال و احوال او را دگرگون کرده است.»

درجلسات پیشین دادگاه حمید نوری در استکهلم و آلبانی، بسیاری از جان بدربردگان اعدام‌های سال ۶۷ از سیاست های حقوق بشری جمهوری اسلامی در طول ۴ دهه گذشته شدیدا انتقاد کردند و برخی از مقامات گذشته و کنونی ایران را «آدمکش» خواندند.

من در طول دفاعیاتم از کسانی که این توهین‌ها را کردند صحبت می‌کنم. این دادگاه تنها صحبت‌های مخالفان نظام مقدس جمهوری اسلامی را شنیده و حالا لازم است که حرف‌های حاج حمید نوری هم شنیده شود.

حمید نوری

حمید نوری در این باره گفت: «من در طول دفاعیاتم از کسانی که این توهین‌ها را کردند صحبت می‌کنم. این دادگاه تنها صحبت‌های مخالفان نظام مقدس جمهوری اسلامی را شنیده و حالا لازم است که حرف‌های حاج حمید نوری هم شنیده شود.»

متهم اصلی دادگاه سوئد، پس از این موضوع درباره خانواده خود صحبت کرد و گفت که برادرش را در جنگ ایران و عراق از دست داده است. نوری یکی از عوامل «شهادت برادرش» را «انتقال اطلاعات از سوی سازمان مجاهدین خلق به ارتش صدام دانست.»

وی قول داد که در این باره در جلسات بعدی به‌طور مفصل صحبت کند.

آقای نوری در ادامه یکجا خود را «نگهبان بند» در زندان های ایران معرفی کرد و گفت که « با همه زندانیان دوست و رفیق بوده است.» و چند دقیقه بعد دوباره گفت که کار اصلی اش «دادیاری» بوده است.

به گفته او «کار یک دادیار رسیدگی به امور زندانیان محکوم بوده است.»‌ او در ادامه گفت که پس از کسب پست دادیاری نام خود را به حمید عباسی تغییر داده است. به گفته حمید نوری او در سال ۱۳۶۹ از سمت خود استعفا داده است اما حاج ناصریان (محمد مقیسه) با استعفای او موافقت نکرده است.

دادگاه‌های ایران جدا از دادگاه‌های سوئد هستند. آن‌جا می‌گویند حرف بزن، این‌جا می‌گویند حرف نزن.

حمید نوری

این دادیار پیشین قوه قضاییه در ادامه صحبت‌های خود از پلیس های سوئدی انتقاد کرد و گفت که «عادلانه بازجویی نشده است» و مدعی شد که «دادگاه‌های ایران جدا از دادگاه‌های سوئد هستند. آن‌جا می‌گویند حرف بزن، این‌جا می‌گویند حرف نزن. من به سبک ایران جواب می‌دادم و تا سه ماه به من توضیح ندادند که تو می‌توانی سکوت کنی و حرف نزنی. آئین دادرسی خود سیستم قضایی سوئد را درباره من رعایت نکردند».

حمید نوری در پایان چهل و سومین جلسه، ابتکار عمل برگزاری این دادگاه را سازمان مجاهدین خلق در همکاری با کمونیست‌ها دانست و گفت که «ایراج مصداقی از سوی مجاهدین و مهدی اصلانی از سوی کمونیست‌ها پایه ریزان اصلی دادگاه بوده اند و باهم تقسیم کار کرده اند.»

جلسه بعدی دادگاه دفاعیات حمید نوری، روز پنجشنبه از ساعت ۹ صبح به وقت اروپایی مرکزی آغاز خواهد شد. قرار است در این جلسه دادستان های پرونده سوالاتی را که دارند با آقای نوری مطرح کنند.

هزاران زندانی سیاسی در دهه ۶۰ خورشیدی به‌‌خصوص در تابستان سال ۱۳۶۷ در زندان‌های اوین و گوهردشت در تهران و زندان‌های مشهد، شیراز، اهواز و برخی دیگر از شهرهای ایران با فتوای آیت الله خمینی، رهبر وقت جمهوری اسلامی، و با تصمیم هیئت‌هایی که به هیئت‌های مرگ معروف شدند، اعدام شدند.

بخش بزرگی از قربانیان را هواداران سازمان مجاهدین خلق و هواداران دیگر گروه‌های چپ، ازجمله سازمان فداییان خلق تشکیل می دادند. اغلب این افراد در اوائل دهه ۶۰ بازداشت شده بودند. آمار دقیقی از این اعدام‌ها وجود ندارد، اما بر اساس گزارش سازمان عفو بین‌الملل، دست‌کم ۴۴۸۲ مرد و زن در فاصله دو ماه در تابستان سال ۱۳۶۷ ناپدید شده‌اند
یورونیوزفارسی:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *