علی مطهری، نماینده سابق مجلس :
اسرائیل در حمله به نیروهای منتسب به ایران در سوریه با روسیه هماهنگ است.
در بدنه حاکمیت روسوفیل(طرفدار نفوذ روسیه) داریم.
مطهری نایب رییس مجلس دهم می گوید احساسم این است که روسیه تا حدی در حکومت ما نفوذ کرده است و متأسفانه ما در بدنه حاکمیت، افراد روس گرا داریم که سیاست نه شرقی نه غربی را فراموش کرده اند.
حتی در کتاب های درسی نیز برخی حقایق تاریخی را که به ضرر روسیه بوده است، حذف کرده اند. این به معنای تحریف تاریخ و فریب دادن ملت است. فکر می کنم روسیه در حکومت ایران نفوذ کرده.
امیدوارم که روسیه نتواند احیای برجام و تأمین منافع ملت ایران را به تأخیر بیندازد. حتی من معتقدم که در شرایطی که بعد از جنگ اوکراین پیش آمده، ما باید بعد از احیای برجام، سرمایه گذاری کلانی در صنعت نفت و گاز خودمان داشته باشیم و به فکر تأمین گاز اروپا باشیم. متأسفانه به خاطر تحریم های طولانی در سال های گذشته، ما از این نظر از قطر عقب افتاده ایم و باید به سرعت خودمان را به نقطه ای که شایسته ایران است برسانیم و در انتقال گاز به اروپا ملاحظه روسیه را نکنیم.
علی مطهری: سیاست مسکو در برابر برجام ناجوانمردانه است؛ روسیه می خواهد ایران همچنان تحت تحریمهای غرب بماند
علی مطهری نایب رئیس پیشین مجلس شورای اسلامی ایران، با اشاره به تغییر موضع مسکو درروند مذاکرات وین، سیاست روسیه در برابر برجام را «ناجوانمردانه» دانست و گفت که «روسیه می خواهد ایران همچنان تحت تحریم های غرب بماند تا مسکو در جهت تأمین منافع خود فرصتی برای حل بحران اوکراین پیدا کند». وی تأکید کرد که «مقامات ایران نباید اجازه دهند که این کشور تبدیل به کارت بازی روسیه در مناقشه اوکراین شود».
علی مطهری نایب رئیس پیشین مجلس شورای اسلامی، در گفتگو با پایگاه خبری ساعدنیوز، به اظهارات اخیر سرگئی لاوروف وزیر امور خارجۀ روسیه که احیای توافق برجام را در گرو ضمانت کتبی آمریکا برای تأمین منافع ملی مسکو دانسته و خواستار عدم تأثیر تحریمهای وضع شدۀ اخیر علیه روسیه بر روابط اقتصادی این کشور با ایران شده است، واکنش نشان داد.
علی مطهری تصریح کرد: «من فکر می کنم که روسیه پس از حمله به اوکراین، در تلاش است تا از درگیری موجود میان غرب و ایران در خصوص برجام، به نفع خودش در ماجرای اوکراین استفاده کند».
وی افزود: «روسیه فکر می کند که اگر برجام احیاء شود، آن وقت، غرب و در رأس آن آمریکا، از یک موضوع مهمی فارغ خواهد شد و بر روی موضوع اوکراین متمرکز میشود. بنابراین به نظر من، روسیه بدش نمی آید که مذاکرات برجام طولانی شود و اروپا و آمریکا همچنان درگیر حل و فصل اختلافاتشان با ایران باشند».
علی مطهری تأکید کرد: «روسیه سعی دارد از مسئله برجام به نفع خودش در موضوع اوکراین بهره ببرد. به نظرم روسیه در اوکراین گرفتار شده است و فکر می کند که تطویل مذاکرات احیای برجام می تواند کمک حالش باشد، البته این سیاست جوانمردانه ای نیست».
وی در ادامه با اشاره به غیرسازنده بودن تغییر موضع روسیه در روند مذاکرات احیای توافق برجام، گفت: «روسیه می خواهد ایران همچنان تحت تحریم های غرب بماند تا در مقابل، دولت مسکو فرصتی برای حل مشکل اوکراین پیدا کند».
علی مطهری تأکید کرد: «به نظر من، مقامات ایران باید خیلی هشیار باشند و هوشمندانه رفتار کنند و اجازه ندهند که ایران تبدیل به کارت بازی روسیه در مناقشه اوکراین شود زیرا روسیه در تلاش است تا برجام و ایران را به برگ برنده خودش در تقابل با غرب تبدیل کند».
وی همچنین با اشاره به پیشینۀ روابط مسکو و تهران، تصریح کرد: «سابقه روسیه در روابط با ایران خوب نیست؛ همیشه به ضرر ایران کار کرده است. از اشغال بخش بزرگی از قفقاز و جدا کردن آن از ایران گرفته تا بعد از جنگ جهانی دوم که شوروی در تلاش بود تا آذربایجان و کردستان را از ایران جدا کند و البته موفق به این کار نشد.»
نایب رئیس پیشین مجلس در ادامه گفت: «روسیه در شورای امنیت سازمان ملل با همه تحریم های غرب علیه ایران همراهی کرده است؛ اخیراً نیز به ضرر انصارالله یمن رأی داد؛ در سوریه هم دست اسرائیل را در حمله به نیروهای هوادار ایران باز گذاشته و با اسرائیل هماهنگ است».
وی افزود: «بنابراین، روسیه در هیچ جایی ملاحظه ایران را نکرده است، بلکه فقط به فکر منافع خودش است و کار خودش را پیش می برد؛ ما نیز باید تلاش کنیم تا در راستای تأمین منافع خودمان عمل کنیم؛ نباید با روسیه دچار رودربایستی شویم.»
علی مطهری در بخش دیگری از اظهارات خود گفت: «احساسم این است که روسیه تا حدی در حکومت ما نفوذ کرده است و متأسفانه ما در بدنه حاکمیت، افراد روس گرا داریم که سیاست نه شرقی نه غربی را فراموش کرده اند».
وی افزود: «حتی در کتاب های درسی نیز برخی حقایق تاریخی را که به ضرر روسیه بوده است، حذف کرده اند. این به معنای تحریف تاریخ و فریب دادن ملت است».
علی مطهری در ادامه در خصوص مذاکرات احیای توافق برجام که به نقطۀ پایانی خود نزدیک شده است، گفت: «امیدوارم که روسیه نتواند احیای برجام و تأمین منافع ملت ایران را به تأخیر بیندازد. حتی من معتقدم که در شرایطی که بعد از جنگ اوکراین پیش آمده، ما باید بعد از احیای برجام، سرمایه گذاری کلانی در صنعت نفت و گاز خودمان داشته باشیم و به فکر تأمین گاز اروپا باشیم».
وی افزود: «متأسفانه به خاطر تحریم های طولانی در سال های گذشته، ما از این نظر از قطر عقب افتاده ایم و باید به سرعت خودمان را به نقطه ای که شایسته ایران است برسانیم و در انتقال گاز به اروپا ملاحظه روسیه را نکنیم».
علی مطهری پیشتر نیز با انتقاد از نحوۀ پوشش خبری صداوسیما از حملۀ روسیه به اوکراین، تأکید کرده بود که «ایران برای آنکه استقلال خود را نشان بدهد باید تجاوز روسیه به اوکراین را محکوم کند». وی همچنین گفته بود: «جدا شدن گرجستان و آذربایجان و ارمنستان از ایران توسط روسیه و حمایت شوروی از صدام در حمله به ایران را همواره به یاد داشته باشیم».
اخیراً سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه، با هشدار نسبت به تأمین منافع روسیه در مذاکرات وین، خواستار ضمانت کتبی از سوی دولت واشنگتن شد تا تحریم های وضع شدۀ اخیر علیه مسکو در پی حملۀ این کشور به اوکراین، بر روابط اقتصادی روسیه و ایران لطمه نزند.
این در حالیست که آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا در گفتگو با شبکه سی بی اس صراحتاً اعلام کرد که تحریم های آمریکا و کشورهای غربی بر علیه روسیه که در واکنش به تجاوز نظامی این کشور به اوکراین وضع شده است، هیچ ارتباطی با برجام و احیای این توافق ندارد و حتی اگر برجام احیاء شود، هیچ نوع معافیتی در این خصوص برای روسیه در نظر گرفته نخواهد شد.
در حالی که مذاکرات ایران و قدرت های جهانی برای احیای توافق برجام در وین به نقطۀ پایانی خود نزدیک شده و به مرحله ای سرنوشت ساز رسیده است، به نظر می رسد که درخواست جدید دولت مسکو که تحریم های وضع شدۀ اخیر علیه روسیه را مانعی بر سر راه احیای برجام دانسته، روند این مذاکرات را تهدید کند.
چنانکه حتی وال استریت ژورنال اخیراً به نقل از لارنس نورمن یک دیپلمات ارشد غربی نوشته است: «درخواستهای جدید روسیه، مذاکرات احیای برجام را تهدید میکند و احتمال دارد که تقاضای لحظه آخری روسیه احیای برجام را در زمان درست غیرممکن کند».
تحلیلگران بر این باورند که روسیه با گروکشی از غرب در پی تجاوز نظامی به اوکراین، سنگ بزرگی بر سر راه احیای برجام گذاشته که پیچیدگی هایی را در روند مذاکرات وین ایجاد خواهد کرد.