– وزارت بهداشت تا کنون درباره شیوع وبا در ایران اظهار نظری نکرده است اما به گفته برخی مقامات پزشکی در شهرهای مختلف افراد مبتلا دارای وجه مشترکِ سفر به عراق و شرکت در مراسم تبلیغاتی «اربعین» هستند.
– در استانهای کردستان، کرمانشاه، ایلام، آذربایجان غربی، کرمان، بوشهر و تهران بیماران بیشتری در فاصله سنی یک تا هشتاد ساله شناسایی شدهاند.
طی روزهای گذشته دهها مورد ابتلا به بیماری وبا در استانهای مختلف ایران گزارش شده است. بسیاری از مبتلایان کسانی هستند که پس از شرکت در مراسم تبلیغاتی «اربعین» از عراق بازگشتهاند.
در روزهای گذشته در چند استان ایران از جمله اصفهان، یزد، همدان، خوزستان و مازندران موارد متعددی از ابتلا به بیماری وبا اعلام شده است.
وزارت بهداشت تا کنون درباره شیوع وبا در ایران اظهار نظری نکرده اما به گفته برخی مقامات پزشکی در شهرهای مختلف افراد مبتلا دارای وجه مشترکِ سفر به عراق و شرکت در مراسم «اربعین» هستند.
به گفته پژمان عقدک سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، هماکنون «در سراسر کشور موارد شیوع بیماری وبا» دیده شده است.
پژمان عقدک افزوده که «در استانهای کردستان، کرمانشاه، ایلام، آذربایجان غربی، کرمان، بوشهر و تهران بیماران بیشتری، در فاصله سنی یک تا هشتاد ساله شناسایی شدهاند. بیشتر مبتلایان در فاصله سنی ۳۰ تا ۶۰ سال بودهاند. همچنین تعداد مبتلایان مرد و زن یکسان است.»
اصفهان از جمله شهرهایی است که با تعداد رو به افزایش ابتلا به وبا روبروست و تا کنون ابتلای قطعی ۱۳ نفر در این استان اعلام شده است.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه مبتلایان شناسایی شده در این شهر در حال درمان هستند گفته که «بیشتر افراد مبتلا از عراق بازگشته بودند و نتیجه آزمایش آنها مثبت شده بود.»
این مقام ارشد درمانی در استان اصفهان تأکید کرده که «این انتظار میرود در بین افرادی که به تازگی از عراق به ایران بازگشتهاند موارد مثبت ابتلا به وبا مشاهده شود که نیازمند شناسایی و درمان بهموقع است.»
موارد متعدد ابتلا به وبا در استان همدان سبب هراس شهروندان نسبت به آب مصرفی در این شهر شد. آب لولهکشی شهری در همدان طی هفتههای گذشته با قطع پی در پی روبرو بود و گفته شده بود دولت در مقطعی برای تأمین آب شهر مجبور به استفاده از منابع آب چاهها شده است. اینهمه در حالیست که مقامات استان اطمینان دادهاند که شیوع وبا ارتباطی به آب شهر ندارد. سفر مبتلایان شهروندان همدان به عراق پیش از ابتلا به این بیماری تأیید شده است.
امیرحسین روزبه معاون بهداشت دانشکده علوم پزشکی بهبهان نیز با اشاره به مسافرتها، گفته با توجه به شناسایی مواردی از ابتلا به وبا در این شهر، «نظارت پیوسته و دقیق بر کلرزنی آب مناطق شهری و روستایی و همچنین نمونه برداریهای منظم از آب و سبزیجات و ثبت و تحلیل اطلاعات آن، بسیار ضروری است.»
وبا، یک بیماری اسهالی واگیردار در میان انسانها است که توسط باکتری ویبریو کلرا ایجاد میشود. این بیماری در صورت عدم پیشگیری و درمان بهموقع و مناسب کشنده است.
اسهال از شایعترین علائم ابتلا به بیماری وبا است اما شمار زیادی از مبتلایان بدون علائم یا با علائم خفیف به بیماری وبا مبتلا میشوند. آب، میوه و سبزی آلوده از راههای انتقال بیماری وبا هستند.
وزارت بهداشت ۱۰ روز پیش دستورالعمل مراقبت بیماریهای واگیر در مراسم اربعین را منتشر کرده بود که در آن برخی علائم جسمی فهرست شده و از مسافران خواسته شده بود در صورت مشاهده چنین علائمی به مسئولان پزشکی اطلاع دهند. از جمله این علائم «تهوع و استفراغ، شکمدرد یا دلپیچه» و «اسهال حاد خونی یا غیرخونی» بود که از علائم وبا هستند.
در این دستورالعمل تأکید شده بود «در صورت مشکوک بودن یا تأیید وجود بیماری در زائر ورودی، کلیه افراد در معرض تماس نیز مورد بررسی دقیق قرار گرفته و در صورت نیاز نمونهگیریهای لازم قرار خواهند گرفت و در طی این مدت و تا زمان حاضر شدن جواب آزمایشات در ایزولاسیون و یا قرنطینه قرار میگیرند و تردد آنها طی این مدت ممنوع است.»
این در حالیست که هرج و مرج به وجود آمده در مراسم اربعین امسال بدون شک فرصتی برای بررسی مسافرانی که از عراق باز میگردند فراهم نکرده بود.
هزاران ایرانی در حالی با بستههای تشویقی جمهوری اسلامی راهی عراق شدند که این کشور از چند ماه پیش درگیر بیماری وبا بوده و دیگر بیماریها از جمله کرونا و آبله میمونی نیز شیوع دارند.
تیرماه امسال گزارشهایی از افزایش تعداد افراد مبتلا به بیماری وبا در استان سلیمانیه عراق به دهها تن و اعلام وضعیت اضطراری در این منطقه منتشر شد. چند روز بعد دهها نفر در ایران به ویژه در استانهای غربی کشور به وبا مبتلا شدند.
دکتر فرزام بیدارپور معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان همان زمان با اعلام اینکه ۳۰ نفر در این استان به وبا مبتلا شدند، سفر آنها به دیگر کشورها پیش از ابتلا را تأیید کرده بود. با توجه به سفر شهروندان استان کردستان به شهرهای مرزی در عراق، پیشبینی شده بود که این مبتلایان بیماری را از عراق به ایران وارد کرده باشند.
بهرام عیناللهی وزیر بهداشت و درمان جمهوری اسلامی اما گفته بود هنوز آمار قابل توجهی در این زمینه موجود نیست و «تنها ۴۰ مورد» گزارش شده است.
تیرماه گذشته نیز جمهوری اسلامی با تصمیم به برگزاری تورهای زیارتی مراسم مذهبی «عید قربان» و «دهه محرم» برای زائران ایرانی به عراق، شیوع وبا را جدی نگرفته بود.
کیهان لندن: