پنج واکنشی که نظام به معلمان معترض ایران نشان می دهد

By | ۱۴۰۱-۰۸-۰۱

سرکوب، تهدید و بازداشت معلمان در یک ماهه اخیر، وارد مرحله‌ای جدیدی شده است. با گذشت بیش از یک ماه از شروع اعتراضات سراسری در ایران، اخبار نگران کننده‌ای از برخورد عوامل امنیتی با معلمان و دانش‌آموزان ایران منتشر شده، که در مواردی منجر به جان باختن معلمان و دانش‌آموزان شده است. تهدید، بازداشت، اخراج، استعفا، یا بازنشستگی زودتر از موعد، از جمله اقداماتی است که نیروهای امنیتی و مقامات وزارت آموزش‌و‌پرورش، در پاسخ به همراهی معلمان با اعتراضات سراسری به آن‌ها تحمیل می‌کنند.

«ایران‌وایر» در روزهای گذشته هم درباره بازداشت معلمان و کارگران در جریان اعتراضات سراسری اطلاع رسانی کرده است. این گزارش، به تازه‌ترین وقایعی پرداخته که در این روزها رخ داده است.

اعتصاب غذا، در پی بازداشت با تحقیر مقابل دانش‌آموزان

«حمید جعفری» معلم بازداشت شده در هنرستان آسودگی کاشان، از لحظه‌ دستگیری اعلام کرده اعتصاب غذای تر می‌کند. براساس اطلاعات رسیده به «ایران‌وایر»، این معلم شناخته شده، مربی فوتبال و نویسنده کتاب «رویای بازی در ورزشگاه آزادی»، ساعت ۱۱ صبح روز چهارشنبه۲۷مهر، با حضور مسوول حراست و نیروهای امنیتی شهر کاشان، در هنرستان محل کارش بازداشت شده است.

علت اعتصاب غذای حمید جعفری که مربی A فوتسال آسیا هم هست، نامشخص بودن دلیل بازداشت، بلاتکلیفی و رفتار ناشایست مسوولان قضایی و نیروهای امنیتی عنوان شده است. حمید جعفری در یکی سلول انفرادی زندان «یَزدِل» کاشان تحت بازداشت است.

بلاتکلیفی و اجبار به استعفا

«فروغ خسروی» مدیر دبیرستان متوسطه کوثر آموزش‌و‌پرورش شهرستان آغاجاری خوزستان، با ۶ سال سابقه‌ کار، با اجبار حراست مجبور به استعفا شده است. خانم خسروی پس از تهدید به پرونده‌سازی و ارسال این پرونده به حراست اداره کل و هیات تخلفات اداره آموزش‌و‌‌پرورش آغاجاری، تنها راه حل پیشنهادی را استعفای او اعلام کرده‌اند.

براساس گزارش کانون صنفی معلمان، حراست اداره کل خوزستان به اداره آموزش‌و‌پرورش این شهر اعلام کرده که این مدیر، حق ورود به مدرسه حتی برای جمع‌آوری وسایل خود را هم ندارد.

کلیه کلاس‌های درس خانم خسروی که در دانشگاه فرهنگیان هم تدریس می‌کرد، از روز ۲۶مهر، به دستور حراست این دانشگاه لغو شده و به او اعلام شده: «دیگر امکان ادامه تدریس در این دانشگاه را ندارد.»

بازداشت  یک  معلم ورزش در اعتراضات

«احمد علیزاده» دبیر ورزش دبیرستان‌های آبدانان، شب دوشنبه۲۵مهر در جریان حضور در اعتراضات این شهر بازداشت شده است. از محل نگهداری و اتهامات او اطلاع دقیقی در دست نیست.

برکناری به دلیل انتشار یک استوری اینستاگرامی

انجمن صنفی معلمان فارس، از برکناری «جواد رضایی» مدیر دبیرستان شاهد ناحیه ۳ شیراز، به دلیل انتشار استوری حمایتی از اعتراضات مردمی خبر داد. این انجمن در پیامی که به همین منظور منتشر کرده نوشت:

«در پی تعرض به حریم مدارس و ضرب و شتم و بازداشت دانش‌آموزان، معلمی آگاه به دلیل انتشار استوری حمایتی از این اعتراضات مردمی، از پست مدیریت برکنار شده است. همکار عزیزمان آقای جواد رضایی مدیر دبیرستان شاهد ناحیه ۳ شیراز، چه شجاعانه حمایت از دانش‌آموزان و مردم سرزمینت را بر میز مدیریت ترجیح دادید، شما که خود فرزند یکی از شهیدان گرانقدر این سرزمین هستید، با همراهی‌تان با این جنبش اعتراضی، براین مطلب که پدرانی چون پدر شما به جنگ‌ رفتند تا تعرضی به زنان این مرز و بوم نشود، مهر تایید زدید.»

انجمن صنفی معلمان فارس ضمن قدردانی از او، برکناری‌اش را محکوم و اعلام کرد: «بهتر است مسوولان به جای چنین اقدامات سرکوب‌گرانه در این لحظات تاریخی، مطالبه‌گری اجتماعی مردم شریف ایران را ارج نهاده و صدای عدالت خواهی آن‌ها را تا دیر نشده، بشنوند.»

بی خبری از سرنوشت معلم بازداشتی

 از جمعه شب ۲۲مهر، که اطلاعات سپاه شهر چرام، «مسعود قبادی» یکی از معلمان این شهر را بازداشت کرده‌اند، هیچ اطلاعی از وضعیت و محل بازداشت او در دست نیست.

آقای قبادی از چهره‌های خوشنام و فعال مدنی در استان کهگیلویه و بویراحمد است که بارها، یورش نیروهای امنیتی به مدارس و ایجاد فضای امنیتی در مدارس را محکوم کرده بود.

احضار کنشگران صنفی معلمان کرمان

در شهر کرمان هم «زهرا عزیزی»، «محمدرضا بهزادپور» و «حسین رشیدی» سه تن از فعالین صنفی معلمان‌ کرمان، که پیشتر با قید وثیقه آزاد شده بودند، بار دیگر روز سه‌شنبه۲۶مهر، به پلیس امنیت کرمان فراخوانده و بازجویی شدند.

بلاتکلیفی و تهدید به لغو ابلاغ

«راوین مطاعی» دبیر شیمی مدارس شهر دهگلان استان کردستان، از سوی اداره آموزش و پرورش این شهر با ۲۰سال سابقه‌ کار، تهدید به لغو ابلاغ شده است.

آقای مطاعی، علی‌رغم گذشت سه هفته از شروع مدارس، هنوز ابلاغ شروع به کار خود را دریافت نکرده است. براساس پیگیری‌ شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان، این دستور از طرف سپاه پاسداران صادر، و به حراست آموزش و پرورش این شهر اعلام شده است.

انجام رسالت انسانی در زندان

«پوریا (سوران) رشیدی» معلم گفتاردرمانی آموزش‌ و پرورش استثنایی قزوین، که از یک ماه قبل در بازداشت است، مراجعان کودک خود را در زندان مرکزی قزوین (چوبین‌در) معاینه، و درمان‌های توانبخشی مورد نیازشان را انجام داد.

این معاینه‌ها با اصرار خانواده‌های دارای فرزند که مشکل گفتار درمانی و بلع دارند، با دستور قاضی انجام شده است.

براساس گزارش کانون صنفی معلمان استان قزوین، پوریا (سوران) رشیدی، تنها گفتار درمان متخصص در زمینه مشکلات بلع در استان قزوین است. سلامتی کودکانی که تحت درمان او بوده‌اند، پس از بازداشت او با خطر مواجه شده است.

این معلم گفتار درمانی از ساعت ۸ صبح تا ۱۳:۳۰ دقیقه ظهر روز ۵شنبه۲۸مهر، ۱۳ کودک را در زندان ویزیت کرده است. انجام تعهد این معلم در حالی انجام شده است که آقای رشیدی، به دلیل ضرب‌وشتم در بهداری زندان با درد شدید در ناحیه گوش مواجه است، که احتمالا به دلیل پارگی پرده گوش ایجاد شده است.

فعالان صنفی معلمان قزوین به «ایران‌وایر» گفته‌اند: «هنگام دستگیری این گفتار درمان مریوانی که ۸ سال است در قزوین سکونت دارد، همسر او به دلیل هجوم نیروهای امنیتی در منزل، دچار سقط جنین شده است. تعدادی از معلمان و فعالین صنفی قزوین برای دلجویی از همسر و دیدار با خانواده این گفتار درمان قزوینی در منزل آن‌ها حاضر شدند.»

گفته می‌شود علت بازداشت آقای رشیدی، شکایت پلیس امنیت، مرتبط با زمان دانشجویی او در همدان بوده است.

جان باختن مدیر یک دبیرستان به دلیل فشارهای امنیتی

به دنبال ادامه یافتن اعتراضات دانش‌آموزی، مدیران مدارس یا به همکاری با نیروهای امنیتی و عوامل حراست پرداختند، و یا به دلیل عدم همکاری با مشکلات متعددی ازجمله بازداشت، تهدید به اخراج، بازنشستگی اجباری و یا احضار به اداره اطلاعات و حراست آموزش و پرورش مواجه شدند.

«علی جلیلی» مدیر دبیرستان کار و دانش برادران مظفر، واقع در منطقه ۴ آموزش و پرورش تهران که در ۱۶ متری دوم مجیدیه واقع شده، براثر فشارهای روانی وارده ناشی از احضارهای متوالی به اطلاعات و حراست، دچار ایست قلبی شده و جان خود را از دست داد.

شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران، ضمن اعلام تسلیت به دلیل این ضایعه به خانواده محترم او و معلمان، خواهان پایان دادن به احضارها، تهدید، بازداشت و سرکوب خیابانی مردم ایران از سوی از حاکمیت شده است.

بازداشت دو معلم در خمینی شهر

دو عضو کانون صنفی معلمان خمینی شهر اصفهان هم، از ۱۹مهر در بازداشت به‌سر می‌برند.

اسامی آن‌ها «حمید مجیری» و «ستار زارعی» احراز شده است. بازداشت و ربایش آن‌ها از مدرسه محل تدریس انجام شده، و از نهاد بازداشت کننده و محل نگهداری آن‌ها اطلاعی در دست نیست.

تایید جان باختن دانش‌آموز اردبیلی

۲۲مهر، خبر جان باختن دختر دانش‌آموز اردبیلی در پی مقاومت دختران دانش‌آموز مدرسه شاهد اردبیل، برای عدم حضور در یک مراسم حکومتی، و اجرای سرود «سلام فرمانده» منتشر شد.

این حادثه تلخ، به دنبال حمله نیروهای لباس شخصی به «دبیرستان دخترانه شاهد – شهید رانی نظام» اردبیل به وقوع پیوست، که در جریان حمله، تعداد دیگری از دانش‌آموزان مجروح و بازداشت شده‌اند.

با انتشار این خبر و با شکل گرفتن موجی از واکنش‌های عمومی، شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان وعده پیگیری موضوع کشته شدن این نوجوان را اعلام کرد و در ادامه، با کمال تاسف این خبر را تایید کرد. این شورا نام او را «اسرا پناهی خانقاه» اعلام کرد.

فشارها برای تکذیب مرگ این دختر نوجوان به خانواده او، باعث اعتراف اجباری دایی و برادر اسرا در صداوسیما جمهوری اسلامی شد. آن‌ها در اعتراف اجباری خود گفته بودند: «اسرا عارضه قلبی داشته است.» اما ۲۷مهر، «جواد موگویی» مستندساز اصولگرا، در اینستاگرام خود تایید کرد: «برادر نوجوان اسرا پناهی، دانش‌آموز جان‌باخته اردبیلی، غروب ۲۵مهر خودکشی کرده، اما الحمدالله زنده است.»

ربایش شش دانش‌آموز در جوانرود

سازمان حقوق بشری «هه‌نگاو» خبر داده است که، «در روزهای اخیر دست‌کم ۶ دختر نوجوان اهل جوانرود توسط نهادهای امنیتی ربوده شده‌اند.»

«هه‌نگاو»، اسامی این دانش‌آموزان را «کیمیا علیمرادی»، «سندس یعقوبی»، «هیرو نوری»، «الینا رنجبر»، «رها صبوری» و «سارا کرمی» اعلام کرده است.

 هشدار کمیته حقوق کودکان سازمان ملل

کمیته حقوق کودکان سازمان ملل متحد، هفته گذشته در بیانیه‌ای ضمن محکوم‌ کردن نقض فاحش کودکان از سوی از مقامات جمهوری‌اسلامی، خواستار پایان فوری کشتن و بازداشت آن‌ها شد.

در این بیانیه، با اشاره به کشته‌ شدن دست‌کم ٢٣ کودک و نوجوان، از جمله یک کودک ١١ ساله در اعتراضات سراسری، گفته شده است که برخی از این کودکان با گلوله مستقیم نیروهای امنیتی کشته شده‌اند، و برخی دیگر زیر شکنجه جان باخته‌اند.

 براساس این بیانیه، بسیاری از خانواده‌های داغدار گفته‌اند تحت فشار نیروهای امنیتی، مجبور به اعتراف ساختگی مبنی‌بر خودکشی فرزندان‌شان شده‌اند.

این کمیته، بازداشت دانش‌آموزان و شکنجه برخی از آن‌ها، و بیانیه وزارت آموزش‌وپرورش در ارتباط با انتقال برخی از دانش‌آموزان به مراکز روانشناختی به منظور تادیب‌، و همچنین اخراج انتقام‌جویانه شمار زیادی از دبیرستانی‌ها را، مایه نگرانی خوانده است.

این کمیته در ادامه بیانیه، مصرانه از جمهوری اسلامی خواسته به تعهدات حقوق بشری خود، به‌ویژه در چارچوب کنوانسیون حقوق کودک پایبند باشد، و در این چارچوب از حق حیات کودکان تحت هر شرایطی محافظت کند.
ایران‌وایر:
جواد متولی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *