«اعتراضاتی که ایران را تکان داده، نشاندهنده گسست بین متولدین دهه ۲۰۰۰ و حاکمان دینی این کشور است»
همزمان با تداوم خیزش سراسری مردم ایران به شیوههای مختلف علیه نظام جمهوری اسلامی، رسانههای بینالمللی، ابعاد گوناگونی از این انقلاب را به تصویر میکشند.
در کنار انتشار اخباری مانند بازداشت شهروندان دوتابعیتی در کرمان، بازگرداندن هواپیمای حامل همسر و دختر علی دایی، خودکشی اعتراضی جوان ایرانی در شهر لیون فرانسه و درخواست چهرههای سرشناس برای آزادی ترانه علیدوستی و سایر بازداشتشدگان، تحلیلها و گزارشهایی درباره قیام مردم ایران در رسانههای معتبر منتشر شد.
الشرق الاوسط: رژیم ایران؛ آسیبپذیرتر از همیشه
رسانه الشرقالاوسط روز چهارشنبه، ۲۸ دسامبر (۵ دی) در مطلبی با عنوان «رژیم ایران برای تغییر به چالش کشیده شده است»، نوشت: «بیش از ۱۰۰ روز تظاهرات در ایران، تابوها را درهم شکسته و در فشار برای تغییر، ستونهای ایدئولوژیک جمهوری اسلامی ایران را متزلزل کرده است. به گفته تحلیلگران، تظاهراتی که پس از مرگ مهسا امینی ۲۲ ساله در بازداشت گشت ارشاد رخ داد، بازتابی از خشم فروخورده عمومی از کمبودهای اقتصادی و محدودیتهای اجتماعی است.هرچند پیشتر نیز در ایران اعتراضاتی وجود داشته است، این جنبش، به دلیل طولانی بودن و گسترش آن در استانها و طبقات اجتماعی و گروههای قومی، و نیز فراخوان آشکار برای پایان رژیم آخوندی، بیسابقه بوده است. در خیابانهای ایران دیده میشود که بنرهای علی خامنهای به آتش کشیده شده و زنان آشکارا بدون حجاب در خیابانها راه میروند.»
در ادامه مطلب الشرقالاوسط، با اشاره به سرکوب خشونتبار معترضان، آمده است: «جمهوری اسلامی که از سال ۱۹۷۹ بر ایران حکومت میکند، بارها به نقض فاحش حقوق بشر، قتلهای فراقانونی و آدمربایی در خارج از کشور، گروگان گرفتن اتباع خارجی و مواردی از این قبیل متهم شده است. به گفته عفو بینالملل، ایران اینک بیش از هر کشور دیگری غیر از چین، اعدام میکند.»
الشرقالاوسط همچنین در بخش دیگری از این مطلب، ضمن اشاره به بحرانهای جمهوری اسلامی ایران در روابط خارجی، تاکید کرد: «با وجود بحرانهای مختلف، در داخل کشور است که نظام جمهوری اسلامی اینک با بزرگترین تهدید خود مواجه است. این رژیم سرکوبگر هرگز در تاریخ ۴۳ سالهاش، آسیبپذیرتر از این نبوده است.»
لوموند: ترس جمهوری اسلامی
روزنامه فرانسوی لوموند روز سهشنبه، ۲۷ دسامبر (۶ دی)، در گزارش تازه خود درباره تحولات ایران نوشت: «اعتراضاتی که پس از مرگ مهسا امینی ایران را تکان داد، نشاندهنده گسست بین متولدین دهه ۲۰۰۰ و حاکمان دینی این کشور است.»
در بخشی از این مطلب، ضمن اشاره به اعدام برخی از معترضان، از جمله محسن شکاری و مجیدرضا رهنورد، به اتهام «دشمنی با خدا»، میخوانیم: «جمهوری اسلامی ترسیده است. خشونتی که برای سرکوب جوانان این کشور و فعالان مدنی انجام میگیرد، تنها با این واقعیت قابل توضیح است که حکومت دینی در حال سنجش آسیبپذیری احتمالی خود است. حاکمان این کشور سرکوب شورش متولدین دهه ۲۰۰۰ را ادامه میدهند و در یک کارزار تروریستی، آنها را اعدام میکنند.»
اسوشیتدپرس: ایران تحتتاثیر اعتراضها
خبرگزاری اسوشیتدپرس با اشاره به برگزاری مراسم تشییع پیکر «شهدای گمنام» جنگ عراق همزمان با شرایط ملتهب ایران، نوشت: «چنین مراسمی، درست چند روز پیش از سومین سالگرد سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراینی به دست ایران با دو موشک، برگزار میشود. آن فاجعه، طغیان ناآرامی را در سراسر ایران شعلهور کرد و آسیب بیشتری به روابط ایران و غرب زد. ایران همچنین اینک تحتتاثیر اعتراضات گسترده مردمی قرار گرفته است. در چنین شرایطی، ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران، از ایالات متحده و متحدانش به شدت انتقاد کرد و آنها را به دامن زدن به اعتراضات ضدحکومتی متهم کرد که از بیش از سه ماه پیش در ایران در جریان است.»
عرب ویکلی: افزایش اعتراضهای مردمی
رسانه «عرب ویکلی» نیز با اشاره به تداوم اعتراضهای مردمی در ایران، در این زمینه نوشت: «مردم ایران از تمام طیفهای اجتماعی، به یکی از پایدارترین چالشهای حکومت دینی حاکم بر این کشور از زمان انقلاب اسلامی، پیوستهاند. با اینکه دولت رسانههای اجتماعی را بسته است، معترضان برای سازماندهی و انتشار اخبار تظاهراتها، به این پلتفرمها متکیاند».
این پایگاه خبری به بازداشتهای گسترده معترضان نیز اشاره کرد و افزود: «علاوه بر دستگیریها، مقامهای حکومت ایران سفر دهها هنرمند، وکیل، روزنامهنگاران و افراد مشهور را به دلیل حمایت آنان از اعتراضات، ممنوع کردهاند. با این حال، اعتراضهای ضدحکومتی در ایران به جای اینکه نشانهای از کاهش داشته باشد، رو به افزایش است.»