درآمدهای میلیاردی خانواده سردار پاسدار, آجرلو، قراردادهای عجیب سپاهیان در فوتبال

By | ۱۴۰۱-۱۱-۱۹

افشای قرارداد نامرسومی که میان باشگاه استقلال در دوران مدیریت سردار پاسدار «مصطفی آجرلو» با «کاوه رضایی» بسته شده بود، برگ دیگری به فسادهای مالی مدیرانی که از نهادهای نظامی و امنیتی وارد ورزش کشور شده‌اند را، به کتاب مفاسد این مدیران در ورزش ایران افزود.

قراردادی بی‌سابقه که برخی رسانه‌های ایران به آن پرداخته‌اند و برخی دیگر، به تناسب میزان ارتباطی که با برخی اعضای خانواده سردار آجرلو دارند، از کنارش گذشته‌اند.

در این گزارش، ابعاد قرارداد سردار آجرلو از جیب مردم ایران، با یک بازیکن فوتبال را بررسی می‌کنیم و می‌پرسیم چرا و چگونه مدیرانی مانند سردار آجرلو، «مهدی تاج» یا سردار «محمد رویانیان» در فوتبال ایران، بدون احساس خطر از مواخذه یا بازخواست، قراردادهایی به سود خود منعقد کرده‌اند؟

حق دلالی در فوتبال چقدر است؟

پیش از هرچیز باید بدانیم که «واسطه‌ها»، «دلالان» یا «منیجرها» در دنیای فوتبال چقدر دستمزد می‌گیرند؟ جواب این سوال در فوتبال جهانتقریبا مشخص است؛ مدیران برنامه، برای عقد قرارداد میان یک بازیکن یا مربی با یک باشگاه یا فدراسیون، ۱۰ درصد از کل قرارداد را از باشگاه یا از بازیکن و مربی، دریافت می‌کنند.

منیجرها یا مدیران برنامه، کسانی هستند که تلاش می‌کنند قرارداد یک بازیکن یا مربی را، با باشگاه یا فدراسیون فوتبال یک کشور به بهترین شکل برای هر دو طرف به نتیجه برسانند.

اما در فوتبال ایران، سابقه داشته که این رقم، تا مرز ۵۰ درصد از قرارداد بازیکنان یا مربیان نیز افزایش یافته است.

می‌توان فرض را بر برداشت بین‌المللی و معقول گذاشت؛ پس وقتی قرارداد یک مربی مانند «مارک ویلموتس» توسط مهدی تاج، رییس وقت و کنونی فدراسیون فوتبال، از قرارداد ۹۰ هزار یورو در سال (طبق ادعای سایت ترانسفر مارکت) به ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار یورو در سال می‌رسد، یعنی کارمزد واسطه این قرارداد نیز از ۹ هزار یورو، به ۲۵۰ هزار دلار در سال خواهد رسید.

دلال باشگاه استقلال در زمان سردار آجرلو چه کسی بود؟

تیر ۱۴۰۱ و ساعاتی پس از رسانه‌ای شدن خبر عقد قرارداد میان «ریکاردو ساپینتو» و باشگاه استقلال، تصویری در صفحه اینستاگرام شخصی سرمربی پرتغالی قرار گرفت که او را کنار «سعید آجرلو» برادرزاده سردار مصطفی آجرلو نشان می‌داد.

رسانه «طرفداری» دقایقی پس از انتشار پست اینستاگرامی ریکاردو ساپینتو نوشت: «در روزهای گذشته، اخباری مبنی‌بر این‌که مصطفی آجرلو وظیفه انتخاب سرمربی استقلال را به برادرزاده‌اش سپرده به گوش می‌رسید.»

این رسانه مدعی شد با وجود برخی اصرارهای رسانه‌‌ای برای معرفی «فرد مورد اعتماد و نماینده تام‌الاختیار» مصطفی آجرلو در مذاکره با بازیکنان و مربیان، مدیرعامل این باشگاه سکوت کرده، و قرار نبود نامی از سعید آجرلو منتشر شود.

در حقیقت آن‌چه باعث رونمایی سعید آجرلو در مذاکرات باشگاه استقلال شد، عکسی بود که سرمربی پرتغالی در اینستاگرام خود منتشر کرد.

در اصل، برادرزاده سردار مصطفی آجرلو، واسطه، دلال یا منیجر رسمی باشگاه استقلال بود که تا زمان حضور این سردار پاسدار در اتاق مدیرعاملی باشگاه، قراردادهای بازیکنان و مربیان را تنظیم می‌کرد.

مدرک تحصیلی‌اش را دکترای علوم سیاسی اعلام می‌کند و در حوزه رسانه، به عنوان سردبیر خبرگزاری «ایپنا»، سردبیر روزنامه «همشهری ورزشی» و سردبیر هفته‌نامه تحلیلی سیاسی «مثلث» فعالیت کرده است. در ابتدای دهه ۸۰ خورشیدی، مصطفی آجرلو خبرگزاری «ایپنا» و روزنامه «پاس جوان» را با بودجه نیروی انتظامی راه‌اندازی می‌کند. سردار آجرلو هر دو رسانه را در اختیار سعید آجرلو قرار داد.

مرداد سال ۱۳۸۸ هفته‌نامه تحلیلی سیاسی «مثلث» با مدیر مسوولی مصطفی آجرلو و سردبیری سعید آجرلو، روی کیوسک روزنامه‌‌فروشی‌های ایران می‌آید. هفته‌نامه‌ای که قرار بود بازوی رسانه‌ای جدیدی برای «محمدباقر قالیباف باشد»؛ اصولگرا و تندرو. از این نقطه، فعالیت‌های سعید آجرلو از حوزه ورزشی، وارد دنیای سیاست شد.

سعید آجرلو شهریور سال ۱۳۹۹ به مدیر مسوولی روزنامه «صبح نو»، دیگر رسانه وابسته به محمدباقر قالیباف رسید. چهره‌ای اصولگرا که البته از واسطه‌گری در فوتبال نیز عبور نمی‌کند.

از بندهای قرارداد باشگاه استقلال با کاوه رضایی چه می‌دانیم؟

رسانه‌های ایران از عناوینی مانند «قرارداد عجیب» در مورد قرارداد «کاوه رضایی» با باشگاه استقلال یاد کرده‌اند.

موارد عجیب چیست؟ ۶شهریور، تفاهم‌نامه‌ای بین کاوه رضایی مهاجم سابق شارلوا بلژیک و باشگاه استقلال امضا شد. مدت این قرارداد یکسال و نیم و تاریخ شروع آن از نیم‌فصل، به تاریخ ۱۵آبان۱۴۰۱ و تاریخ پایان قرارداد ۱۰تیر۱۴۰۳ نوشته بود.

مبلغ پایه قرارداد کاوه با استقلال برای یک نیم‌فصل ۱۱میلیارد است. همچنین برای حق مسکن یک میلیارد تومان، یک میلیارد برای رضایت مدیرعامل، پاداش قهرمانی در لیگ یک میلیارد تومان، کسب سهمیه ۳۰۰میلیون تومان، پاداش قهرمانی در جام‌حذفی ۵۰۰میلیون تومان، حضور در هر بازی ۵۰میلیون تومان و پاداش هر گل یا پاس گل، ۳۰میلیون تومان خواهد بود.

برای فصل آینده اما مفاد قرارداد کاوه رضایی با باشگاه استقلال به گونه‌ای بود که رقم کف قرارداد منهای پاداش‌های احتمالی را به عدد ۱۹ میلیارد تومان می‌رساند. در کنار این ۱۹ میلیارد، البته سردار پاسدار مصطفی آجرلو حق مسکن ۴میلیارد و ۵۰۰میلیون تومانی، و ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان پاداش برای «رضایت مدیر عامل» را در قرارداد گنجانده بود. بندی که تاکنون در قرارداد هیچ بازیکنی دیده نشده است.

به عبارتی ساده، کاوه رضایی برای یک فصل و نیم حضور در استقلال، به درآمد ۳۹ میلیارد تومانی، منهای تمامی پاداش‌ها دست می‌یافت.

حق دلالی یا دستمزد مدیربرنامه برای عقد چنین قراردادی، براساس عرف بین‌المللی ۳ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان است.

نکته قابل توجه در قراردادی که توسط سردار مصطفی آجرلو بسته شده اینجاست؛ روزنامه «خبرورزشی» با دسترسی به بندهای قرارداد کاوه رضایی با باشگاه استقلال نوشته است: «در صورتی‌که کاوه مصدومیت طولانی نداشته باشد و شرایط ثبت قرارداد را داشته باشد، باشگاه استقلال موظف است ۵ روز پیش از خاتمه مهلت نقل و انتقالاتی نیم‌فصل دوم لیگ برتر، او را به لیست اضافه کند و قرارداد این بازیکن فسخ شود. در غیر این‌صورت، کاوه می‌تواند به راحتی قراردادش را با استقلال فسخ و مبلغ ۲۰میلیارد تومان هم به عنوان غرامت دریافت کند.»

یعنی اگر کاوه رضایی نتواند با استقلال قرارداد امضا کند، باز هم به درآمد ۲۰ میلیارد تومانی خواهد رسید. یعنی دستمزد واسطه‌گری ۲ میلیارد تومانی برای قراردادی که اصلا به نتیجه نرسیده و بازیکنی که در تیم حضور نداشته است.
پیام یونسی‌پور
ایران وایر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *